Jak szukac rodziny, dokumentów w Niemczech
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Doniec_Henry

Re: akt zgonu z Herne
witam Pani Mario,
rachunek przyjdzie z aktem zgonu na Pani adres w Polsce.
Czy podala Pani swoj adres w Emailu?
Przepraszam...teraz zauwazylem od Pani - PW.
Zadzwonie do Pani Koch z Archiwum w Herne czy wszystko jest okay.
rachunek przyjdzie z aktem zgonu na Pani adres w Polsce.
Czy podala Pani swoj adres w Emailu?
Przepraszam...teraz zauwazylem od Pani - PW.
Zadzwonie do Pani Koch z Archiwum w Herne czy wszystko jest okay.
Doniec_Henry
pozdrawiam
pozdrawiam
- Rafał_Szre...

Dzień Dobry,
Mój pradziadek został wywieziony wiosną 1945 roku w głąb ZSRR (tzw. Tragedia Górnośląska). Rodzina poszukiwała go poprzez czerwony krzyż. W latach '50 najbliżsi dostali odpowiedź, iż pradziad zmarł roku 1948 w szpitalu w Frankfurcie nad Odrą.
Przypuszczam, że po trzech latach przymusowej pracy z Związku Radzieckim, pradziad został przetransportowany do obozu we Frankfurcie nad Odrą, w celu weryfikacji - czy też będzie mógł wrócić do rodziny na Śląsk, czy też nie- jak już wspomniałem weryfikacji nie dożył.
Pragnę odnaleźć jego akt zgonu, marzę od odnalezieniu miejsca pochówku, niestety nie wiem gdzie szukać.
Frankfurt nad Odrą był centralnym punktem migracji niemieckich repatriantów oraz więźniów wracających z ZSRR. Czy jest jakaś nadzieje na odnalezienie aktu zgonu, pochówku?
Prawdę powiedziawszy nie wiem gdzie pisać, problemem jest też bariera językowa. Za wszelkie sugestie będę dozgonnie wdzięczny.
Pozdrawiam, Rafał
Mój pradziadek został wywieziony wiosną 1945 roku w głąb ZSRR (tzw. Tragedia Górnośląska). Rodzina poszukiwała go poprzez czerwony krzyż. W latach '50 najbliżsi dostali odpowiedź, iż pradziad zmarł roku 1948 w szpitalu w Frankfurcie nad Odrą.
Przypuszczam, że po trzech latach przymusowej pracy z Związku Radzieckim, pradziad został przetransportowany do obozu we Frankfurcie nad Odrą, w celu weryfikacji - czy też będzie mógł wrócić do rodziny na Śląsk, czy też nie- jak już wspomniałem weryfikacji nie dożył.
Pragnę odnaleźć jego akt zgonu, marzę od odnalezieniu miejsca pochówku, niestety nie wiem gdzie szukać.
Frankfurt nad Odrą był centralnym punktem migracji niemieckich repatriantów oraz więźniów wracających z ZSRR. Czy jest jakaś nadzieje na odnalezienie aktu zgonu, pochówku?
Prawdę powiedziawszy nie wiem gdzie pisać, problemem jest też bariera językowa. Za wszelkie sugestie będę dozgonnie wdzięczny.
Pozdrawiam, Rafał
-
Doniec_Henry

witam Rafał,
chyba chodzi o - Lager Gronenfelde Oder-Frankfurt
/mieli też osobny cmentarz/
zapytanie należy kierować do
WASt.Niemcy/uwaga informacja płatna/
oraz do
Archiwum Miasta Frankfurt nad Odrą
chyba chodzi o - Lager Gronenfelde Oder-Frankfurt
/mieli też osobny cmentarz/
zapytanie należy kierować do
WASt.Niemcy/uwaga informacja płatna/
oraz do
Archiwum Miasta Frankfurt nad Odrą
Ostatnio zmieniony śr 19 sie 2015, 20:52 przez Doniec_Henry, łącznie zmieniany 1 raz.
Doniec_Henry
pozdrawiam
pozdrawiam
- RenataMessel

Rafal,
napisz dane jakie posiadasz o Twoim pradziadku, moze cos znajdziemy.
Pozdrawiam,
Renia
napisz dane jakie posiadasz o Twoim pradziadku, moze cos znajdziemy.
Pozdrawiam,
Renia
-
Marek_Wysocki

Witam
http://zapodaj.net/a259ea451428a.jpg.html
Tutaj jest link do dokumentu dotyczącego Zofii Dziakowicz/Dzikowicz która wyjechała do USA z Bremen Germany
Czy można to potwierdzić w dokumentacji Niemieckiej? (Jeżeli taka jest) Gdzie ewentualnie można napisać w tej sprawie? Za wszelkie sugestie i podpowiedzi będę dozgonnie wdzięczny.
Pozdrawiam
Marek W.
http://zapodaj.net/a259ea451428a.jpg.html
Tutaj jest link do dokumentu dotyczącego Zofii Dziakowicz/Dzikowicz która wyjechała do USA z Bremen Germany
Czy można to potwierdzić w dokumentacji Niemieckiej? (Jeżeli taka jest) Gdzie ewentualnie można napisać w tej sprawie? Za wszelkie sugestie i podpowiedzi będę dozgonnie wdzięczny.
Pozdrawiam
Marek W.
Poszukuję informacji o nazwiskach:
Wysocki, Arciszewski, Starszewski, Dziakowicz
Pozdrawiam
Marek W.
Wysocki, Arciszewski, Starszewski, Dziakowicz
Pozdrawiam
Marek W.
- Rafał_Szre...

Witam,
bardzo dziękuję państwu za odzew. Dzwoniłem dziś do archiwum we Frankfurcie. Podukałem po angielsku, i z tego co zrozumiałem archiwum nie posiada żadnych dokumentów związanych z tamtejszym obozem. Nie zrozumiałem wszystkiego dokładnie, więc wysłałem również maila, po chwili dostałem następującą odpowiedź...
(...)
zu den Kämpfen im II. Weltkrieg sind schon verschiedene Abhandlungen verfasst, die z. B. auch in den Mitteilungen des Historischen Vereins veröffentlicht wurden. Der Bibliothekar des Historischen Vereins kann Ihnen gern kostenpflichtig entsprechende Hefte zusenden. Wenn Sie das wünschen, wenden Sie sich bitte – mit der Angabe Ihre Postadresse an Herrn Horst Voigt – Mail: horst.voigt@guido-voigt.de
Prawdopodobnie chodzi o zakup książki, tak? Przyznam szczerze, że byłbym nią zainteresowany.
Przeszukałem również internet w poszukiwaniu informacji o obozowym cmentarzu, niestety nic nie znalazłem. Być może w proponowanej książce (o ile o to chodzi w emailu) znajdę jakieś informacje.
Dziadek nazywał się Anton Knejski, ur. 10.06.1891 w Szemrowicach (niem. Schemrowitz), w powiecie Lublinieckim (niem. Lublinitz). Był synem Johanna Knejski i Marianny z domu Respondek. Wywieziony został z miejscowości Klausberg O/S gdzie też mieszkał wraz z rodziną (dziś są to Mikulczyce, dzielnica miasta Zabrza). Pracował na kolei w nieistniejącej obecnie stacji w Mikulczycach (wtedy Bahnhof Klausberg O/S).
Pozdrawiam, Rafał
bardzo dziękuję państwu za odzew. Dzwoniłem dziś do archiwum we Frankfurcie. Podukałem po angielsku, i z tego co zrozumiałem archiwum nie posiada żadnych dokumentów związanych z tamtejszym obozem. Nie zrozumiałem wszystkiego dokładnie, więc wysłałem również maila, po chwili dostałem następującą odpowiedź...
(...)
zu den Kämpfen im II. Weltkrieg sind schon verschiedene Abhandlungen verfasst, die z. B. auch in den Mitteilungen des Historischen Vereins veröffentlicht wurden. Der Bibliothekar des Historischen Vereins kann Ihnen gern kostenpflichtig entsprechende Hefte zusenden. Wenn Sie das wünschen, wenden Sie sich bitte – mit der Angabe Ihre Postadresse an Herrn Horst Voigt – Mail: horst.voigt@guido-voigt.de
Prawdopodobnie chodzi o zakup książki, tak? Przyznam szczerze, że byłbym nią zainteresowany.
Przeszukałem również internet w poszukiwaniu informacji o obozowym cmentarzu, niestety nic nie znalazłem. Być może w proponowanej książce (o ile o to chodzi w emailu) znajdę jakieś informacje.
Dziadek nazywał się Anton Knejski, ur. 10.06.1891 w Szemrowicach (niem. Schemrowitz), w powiecie Lublinieckim (niem. Lublinitz). Był synem Johanna Knejski i Marianny z domu Respondek. Wywieziony został z miejscowości Klausberg O/S gdzie też mieszkał wraz z rodziną (dziś są to Mikulczyce, dzielnica miasta Zabrza). Pracował na kolei w nieistniejącej obecnie stacji w Mikulczycach (wtedy Bahnhof Klausberg O/S).
Pozdrawiam, Rafał
- Grazyna_Gabi

To chyba Twoj dziadek?
Nachname:
Knejski
Vorname:
Anton
Geburtsdatum:
10.06.1891
Geburtsort:
Kreuzfeld O. S.
Todes-/Vermisstenort:
Frankfurt/Oder
Anton Knejski ruht auf der Kriegsgräberstätte in Frankfurt/Oder-Zentrale Kriegsgräberst.
Endgrablage: Abteilung EX1 Reihe EX2
http://www.volksbund.de/index.php?id=17 ... eee2c579ed
Antoni Kniejski, urodzony 10.06.1891 w Kreuzfeld O. S.? (to moze byc blad), zmarl w Frankfurcie nad Odra.
Pochowany na centralnym wojennym cmentarzu we Frankfurcie n. Odra, sektor EX1, rzad EX2.
Kreuzfeld O. S. > moze nie Kreuzfeld lecz Kreuzburg O.S./Kluczbork - a to juz prawie Szemrowice.
Grazyna
Nachname:
Knejski
Vorname:
Anton
Geburtsdatum:
10.06.1891
Geburtsort:
Kreuzfeld O. S.
Todes-/Vermisstenort:
Frankfurt/Oder
Anton Knejski ruht auf der Kriegsgräberstätte in Frankfurt/Oder-Zentrale Kriegsgräberst.
Endgrablage: Abteilung EX1 Reihe EX2
http://www.volksbund.de/index.php?id=17 ... eee2c579ed
Antoni Kniejski, urodzony 10.06.1891 w Kreuzfeld O. S.? (to moze byc blad), zmarl w Frankfurcie nad Odra.
Pochowany na centralnym wojennym cmentarzu we Frankfurcie n. Odra, sektor EX1, rzad EX2.
Kreuzfeld O. S. > moze nie Kreuzfeld lecz Kreuzburg O.S./Kluczbork - a to juz prawie Szemrowice.
Grazyna
-
Czarnota_Maria
rodzina w Niemczech
Jestem bardzo zbudowana wzajemną pomocą świadczoną na tym forum przez sympatyków zamieszkałych w Niemczech, napisałam o dziadku z Herne i już przy pomocy pana Henryka Doniec , czekam na przesyłkę z Herne. Losy naszych rodzin są bardzo poplątane szczególnie , jeśli zamieszkiwali tereny zaborów lub emigrowali za pracą . Z poszukiwaniem rodziny ze strony mamy jakoś sobie radzę z ojca jest dużo gorzej nawet nie wiem skąd w Wielkopolsce pochodzą , mój ojciec urodził się w Frankfurcie nad Odrą w 18 .01. 1909 r. w 1919 wrócili do Polski, nie wiem czy jest jakaś szansa uzyskania metryki urodzenia, czy te akta się w Niemczech zachowały, pozdrawiam wszystkich serdecznie licząc na kolejną pomoc.
-
Doniec_Henry

rodzina w Niemczech
witam Pani Mario,
porozmawiam z Archiwum w Frankfurcie...
Grazyna_Gabi informuje o znalezionych danych,
Pytanie - czy sa one zgodne z rodzinnymi zapiskami?
jak nie, to prosze o info na PW.
porozmawiam z Archiwum w Frankfurcie...
Grazyna_Gabi informuje o znalezionych danych,
Pytanie - czy sa one zgodne z rodzinnymi zapiskami?
jak nie, to prosze o info na PW.
Doniec_Henry
pozdrawiam
pozdrawiam
- Rafał_Szre...

Pani Grażyno, wygląda na to, że jest to grób mojego przodka. Przypuszczam, że pomylono miejsce urodzenia z miejscem zamieszkania, na dodatek popełniono literówkę. I tak oto Klausberg o/s przemianowano na Kreuzfeld o/s. Ciekawy jestem na podstawie jakich dokumentów podano te dane. Gdzieś te papiery muszą się znajdować.
Z podlinkowanej strony zamówiłem kopie wpisu, z cmentarnej księgi gości, dotyczącego bezpośrednio miejsca pochówku dziadka. Może uda mi się odnaleźć dalszą rodzinę i w konsekwencji ustalić konkrety.
Jestem Pani po sto-sto-stokroć wdzięczny, nie wiem jak dziękować. Ma Pani w mojej osobie dożywotniego dłużnika.
PS 1 listopada jadę do Frankfurtu, postanowione!
Pozdrawiam serdecznie, Rafał
Z podlinkowanej strony zamówiłem kopie wpisu, z cmentarnej księgi gości, dotyczącego bezpośrednio miejsca pochówku dziadka. Może uda mi się odnaleźć dalszą rodzinę i w konsekwencji ustalić konkrety.
Jestem Pani po sto-sto-stokroć wdzięczny, nie wiem jak dziękować. Ma Pani w mojej osobie dożywotniego dłużnika.
PS 1 listopada jadę do Frankfurtu, postanowione!
Pozdrawiam serdecznie, Rafał
- Grazyna_Gabi

Witaj Rafal,
Bardzo dobrze, ze wypelniles i wyslales zalaczony na stronie Volksbund formularz. Zapewne dysponuja dodatkowymi
danymi. Co do miejscowosci, prawdopodobnie bylo to pismo reczne i zostalo zle odczytane. Czesto tak bywalo.
Moze to Ciebie zainteresuje?- miasteczko Cottbus.
http://grabsteine.genealogy.net/tomb.ph ... mb=5282&b=
nekrologii:
http://familienanzeigen.genealogy.net/s ... &ortsname=
Pozdrawiam
Grazyna
Bardzo dobrze, ze wypelniles i wyslales zalaczony na stronie Volksbund formularz. Zapewne dysponuja dodatkowymi
danymi. Co do miejscowosci, prawdopodobnie bylo to pismo reczne i zostalo zle odczytane. Czesto tak bywalo.
Moze to Ciebie zainteresuje?- miasteczko Cottbus.
http://grabsteine.genealogy.net/tomb.ph ... mb=5282&b=
nekrologii:
http://familienanzeigen.genealogy.net/s ... &ortsname=
Pozdrawiam
Grazyna
-
Czarnota_Maria
rodzina w Niemczech
Wysłam na PW dane mojego ojca ,odpowiedż p. Grażyny_Gabi nie dotyczy mojego listu, pozdrawiam
-
Doniec_Henry

rodzina w Niemczech
witam,
Szanowna Pani Mario,
19.08. - wysłała P.Koch żądane dokumenty
Szanowna Pani Mario,
19.08. - wysłała P.Koch żądane dokumenty
Doniec_Henry
pozdrawiam
pozdrawiam
-
Czarnota_Maria
rodzina w Niemczech
Pan Doniec_Henry !
Bardzo dziękuję , jeszcze nie doszły , ale rozumiem że w drodze !Jestem bardzo wdzięczna za pomoc, pozdrawiam pana serdecznie
Maria Czarnota
Bardzo dziękuję , jeszcze nie doszły , ale rozumiem że w drodze !Jestem bardzo wdzięczna za pomoc, pozdrawiam pana serdecznie
- Glowienke_Tomasz

- Kontakt:
Witam! Czy ktoś bardziej obeznany z poszukiwaniami krewnych w Niemczech mógłby mi powiedzieć jak się za to zabrać? Ja nie mam pojęcia gdzie szukać, język niemiecki też rozumiem bardzo słabo. Otóż sprawa wygląda tak, że mój pradziadek miał brata, Leona Głowienke (Głowienka), ur. 1896 r. w Luzinie, pomorskie. Brat ten został z jakiegoś powodu deportowany do Niemiec, bądź- co mniej prawdopodobne, sam się tam przeprowadził. Miasto, o jakim wspominał mi niedawno mój dziadek to Tharandt w Saksonii. Proszę o pomoc, bo jak dotąd wszystkie poszukiwania z lepszym bądź gorszym skutkiem prowadziłem na terenie kraju.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.