Przepraszam że odświeżam stary post.W zeszłym tygodniu na niego trafiłem. Wydaję mi się, że przedstawia on rodziców mojej prababci Julianny, ale nie mam 100% pewności. Według danych z jej dowodu osobistego: ojciec Jan Perłowski, matka Maria Falkowska. Urodziła się w 1876 roku(umarła w 1914). Brała ślub z dziadkiem w 1899 w diecezjii chełmińskiej parafia św. app. szymona i judy tadeusza. Jest możliwe, że jakoś Julianna umknęła pańskiej uwadze?Fedorczyk pisze:Witam
Odpowiedź dla Zbigniewa
Przeszukałem dokładnie posiadane indeksy i niestety Twoich , interesujących Ciebie nazwisk nie znalazłem.
Odpowiedź dla Tadeusza
Nazwisko Przeliński/Pszeliński nie występuje. Występuje nazwisko Perlowski Józef+Katarzyna Miller i ich dzieci ;
1.Jan –ur.6.01.1832r (ch.8.01.), 2.Wojciech(Adalbertus)-ur.16.04.1837r (ch.23.04) oraz 3.Franciszek-ur.14.11.1845r (ch.7.12)
Występuje też Jan Perlowski/Pertowski +Marianna Falkowska i ich dzieci;
1.Zuzanna-ur.4.09.1859r, 2.Marianna-ur.16.09.1860r, 3.Marianna –ur.19.11.1861r, 4.Rozalia-ur.19.09.1864r, 5.Franciszek-ur.1.12.1869r oraz 6.Viktoria-ur.23.12.1870r
Serdecznie pozdrawiam
Zbyszek Fedorczyk
Wąbrzeźno księgi parafialne
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Re: Wąbrzeźno księgi parafialne
Witaj Zbigniew!
Prawdopodobnie masz rację, bo ja mam indeksy metryk urodzenia do 1875 roku i Twojej Julianny już nie mam. Musisz to sprawdzić w AD lub AP w Toruniu.
Pozdrawiam
Zbyszek Fedorczyk
Prawdopodobnie masz rację, bo ja mam indeksy metryk urodzenia do 1875 roku i Twojej Julianny już nie mam. Musisz to sprawdzić w AD lub AP w Toruniu.
Pozdrawiam
Zbyszek Fedorczyk
Witam
Poszukuję nazwsko Kordowski, Kordowska lub dokładniej Katarzyna Kordowska, lub Byra, Katarzyna Byra czy występują w Wąbrzeźnie.
Dzięki za wcześniejsze sprawdzenia.
Pozdrawiam serdecznie
Zbigniew Linowski
Poszukuję nazwsko Kordowski, Kordowska lub dokładniej Katarzyna Kordowska, lub Byra, Katarzyna Byra czy występują w Wąbrzeźnie.
Dzięki za wcześniejsze sprawdzenia.
Pozdrawiam serdecznie
Zbigniew Linowski
Witaj !
Nazwisko Byra i Kordowski w latach 1820-1875 nie występuje. Jest jeden zapis na nazwisko;
Ur.29.07.1860- Martha Kortowska c.Martinusa + Joanna Winkiel
Pozdrawiam
Zbigniew Fedorczyk
Nazwisko Byra i Kordowski w latach 1820-1875 nie występuje. Jest jeden zapis na nazwisko;
Ur.29.07.1860- Martha Kortowska c.Martinusa + Joanna Winkiel
Pozdrawiam
Zbigniew Fedorczyk
-
JankowskiKamil
Witam serdecznie,
Panie Zbyszku jeszcze ja bym bardzo serdecznie prosił o sprawdzenie. Jest Pan, można rzec, moją jedyną nadzieją na to, by sprawdzić czy moi rzeczywiście zamieszkiwali Wąbrzeźno.
chodzi o nazwisko RYDZYŃSKI / RYDZIŃSKI
W Wąbrzeźnie (jak piszą na FamilySearch - Briesen Marienwerder) miała narodzić się Agnieszka Rydzyńska, 20.01.1822 roku z rodziców Antonego RYDZIŃSKIEGO i Ewy PRYBA. W Jabłonowie znalazłem zgon jej brata Jana, który zmarł w wieku 19 lat w roku 1841, zatem tu też wychodzi 1822. Być może bliźniaki co u Rydzyńskich się zdarzało, a być może mała pomyłka. Nie wiem też ile dzieci i jakie rodziły się w przedziale lat 1822-1833, gdyż w 1833 miał narodzić się Józef Rydzyński ale już w Dylewie (chociaż możliwe, że też w Wąbrzeźnie)
Byłbym bardzo wdzięćzny za pomoc. Pan moją nadzieją
Z góry bardzo serdecznie dziękuję.
P.S. Nie wiem jak ma Pan to spisane, czy alfabetycznie czy musi Pan szukać, bo jeśli alfabetycznie i nie byłoby to problemem to prosiłbym o wypisanie wszystkich Rydzyńskich i Prybów którzy płodzą tam dzieci. Jeśli to jednak wymaga wielu poszukiwań to proszę się nie kłopotać.
Pozdrawiam,
Jankowski Kamil
Panie Zbyszku jeszcze ja bym bardzo serdecznie prosił o sprawdzenie. Jest Pan, można rzec, moją jedyną nadzieją na to, by sprawdzić czy moi rzeczywiście zamieszkiwali Wąbrzeźno.
chodzi o nazwisko RYDZYŃSKI / RYDZIŃSKI
W Wąbrzeźnie (jak piszą na FamilySearch - Briesen Marienwerder) miała narodzić się Agnieszka Rydzyńska, 20.01.1822 roku z rodziców Antonego RYDZIŃSKIEGO i Ewy PRYBA. W Jabłonowie znalazłem zgon jej brata Jana, który zmarł w wieku 19 lat w roku 1841, zatem tu też wychodzi 1822. Być może bliźniaki co u Rydzyńskich się zdarzało, a być może mała pomyłka. Nie wiem też ile dzieci i jakie rodziły się w przedziale lat 1822-1833, gdyż w 1833 miał narodzić się Józef Rydzyński ale już w Dylewie (chociaż możliwe, że też w Wąbrzeźnie)
Byłbym bardzo wdzięćzny za pomoc. Pan moją nadzieją
Z góry bardzo serdecznie dziękuję.
P.S. Nie wiem jak ma Pan to spisane, czy alfabetycznie czy musi Pan szukać, bo jeśli alfabetycznie i nie byłoby to problemem to prosiłbym o wypisanie wszystkich Rydzyńskich i Prybów którzy płodzą tam dzieci. Jeśli to jednak wymaga wielu poszukiwań to proszę się nie kłopotać.
Pozdrawiam,
Jankowski Kamil
Witam!
W indeksach urodzeń znalazłem zapisy;
1.ur.20.01.1822r. Agnieszka Rydzyńska c.Antoniego+Ewa Pryba
2.ur.8.01.1866r.Antonina Rydzyńska c.Franciszka+Katarzyna ?
Oraz;
1.ur.23.06.1862r. Jan Pryba s.Szymona+Katarzyna Guttman
Ja mam w rodzinie Prybów z prf.Ryńsk k/Wąbrzeźna
Niestety Ewy Pyba nie mam. Jak interesujesz się tą rodziną to napisz na privat i podaj mi swojego maila.
Serdecznie pozdrawiam
Zbyszek Fedorczyk
W indeksach urodzeń znalazłem zapisy;
1.ur.20.01.1822r. Agnieszka Rydzyńska c.Antoniego+Ewa Pryba
2.ur.8.01.1866r.Antonina Rydzyńska c.Franciszka+Katarzyna ?
Oraz;
1.ur.23.06.1862r. Jan Pryba s.Szymona+Katarzyna Guttman
Ja mam w rodzinie Prybów z prf.Ryńsk k/Wąbrzeźna
Niestety Ewy Pyba nie mam. Jak interesujesz się tą rodziną to napisz na privat i podaj mi swojego maila.
Serdecznie pozdrawiam
Zbyszek Fedorczyk
Witam - proszę o sprawdzenie nazwisk
Balmas
Prokopiak
Z góry dziękuję.
Balmas
Prokopiak
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam, Ewa Balmas.
Nazwiska:Balmas, Grudziąż, Mielnicki, Delekta, Szczubełek
Witam!
Odp.dla Teresy;
Niestety w latach 1820-1875 nie znalazłem tych Nazwisk w prf.Wąbrzeźno.
Są podobne;
Makowska Barbara ur.6.12.1875r
Malankowski i Malkiewicz oraz
Reszkowski Jan ur.6.06.1839r s.Adalberta+Anna Witkowska
Reschke Veronika ur.11.04.1864r c.Doroty Reschke
Reiskie Felicja Maria ur.7.071865r c.Roberta+Anastazja Cyrklaff
odp dla Ewy;
Nie znalazłem w latach 1820-1875r index.urodz. na nazwiska Balmas i Prokopiak
Serdecznie pozdrawiam
Zbuszek
Odp.dla Teresy;
Są podobne;
odp dla Ewy;
Serdecznie pozdrawiam
Zbuszek
poproszę o sprawdzenie Kędziorski/Kendziorski i Falkowski.
pozdrawiam
Anna
pozdrawiam
Anna
Serdecznie dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam, Ewa Balmas.
Witam!
Pani Anno nazwiska Kędziorski/Kendziorski i podobnych brak. Na nazwisko Falkowski jest 19 wpisów i dlatego proszę na moją skrzynkę priwat. o adres mailowy, to prześlę Pani te indexy.
Serdecznie pozdrawiam
Zbyszek Fedorczyk
Pani Anno nazwiska Kędziorski/Kendziorski i podobnych brak. Na nazwisko Falkowski jest 19 wpisów i dlatego proszę na moją skrzynkę priwat. o adres mailowy, to prześlę Pani te indexy.
Serdecznie pozdrawiam
Zbyszek Fedorczyk
- Lipnik.F.Turas

Dopisuje sie do watku bo w tych terenach mieszka rodzina Maziarskich
ale ewentualne dane to musiał bym poprosic o priv bo troche ich tam ,zyje to to mogło by chodzic jednak o ochrone danych osobowych
poprostu moja babcia z domu był Maziarska i wiem że tam ktos wyjechał
ewentualnie sprawdz czy masz takie dane w bazie
jan z lipnika
ale ewentualne dane to musiał bym poprosic o priv bo troche ich tam ,zyje to to mogło by chodzic jednak o ochrone danych osobowych
poprostu moja babcia z domu był Maziarska i wiem że tam ktos wyjechał
ewentualnie sprawdz czy masz takie dane w bazie
jan z lipnika
Witam Janie!
Niestety Twoi Maziarscy musieli przybyć do Wąbrzeźna lub prf.Wąbrzeźno po 1875 roku, bo nie mam ich w indeksach urodzeń w latach 1820-1875r.
Serdecznie pozdrawiam
Zbyszek Fedorczyk
Niestety Twoi Maziarscy musieli przybyć do Wąbrzeźna lub prf.Wąbrzeźno po 1875 roku, bo nie mam ich w indeksach urodzeń w latach 1820-1875r.
Serdecznie pozdrawiam
Zbyszek Fedorczyk
Serdecznie dziękuję za odpowiedź! 
Fedorczyk pisze:Witam!
Odp.dla Teresy;
Są podobne;
odp dla Ewy;
Serdecznie pozdrawiam
Zbuszek