Nazwisko: Dąbrowski

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

ODPOWIEDZ
krybas

Sympatyk
Adept

Post autor: krybas »

Zawada_Cezary pisze:Witaj Krystyno,
Jan syn Józefa i Katarzyny, ur. w 1855 w Podgórzu, w 1890 ożenił się z Marianną Borowską jako wdowiec.
Pozdrawiam
Czarku,
dziękuję za informację, ale jak na razie nie mogę dowiązać Twojego Jana Dąbrowskiego do moich , w Zakrzewie jest duzo gałęzi Dąbrowskich i nie wszystkich jeszcze "rozpracowałam"
Pozdrawiam Krystyna
dwaldek

Sympatyk

Może ktoś szuka Andrzeja Dąbrowskiego ?

Post autor: dwaldek »

Mój 3 pradziadek Andrzej Dąbrowski brał ślub w 1804 roku w miejscowości Owińska ( nieco na północ od Poznania ). Miał 24 lata czyli urodził się około 1780 roku. Niestety w okolicznych parafiach nie ma śladu po jego metryce chrztu. Być może przybył do Wielkopolski z innych terenów. Może ktoś ma w swoim drzewie Andrzeja Dąbowskiego i jego rodziców, po których "ślad zaginął"?
dabrowa
Kontakt:

Dąbrowski z Brodowa parafia Radziłów

Post autor: dabrowa »

Szukam kontaktu z Kosek_Tomasz. Jestem potomkiem Andrzeja Dąbrowskiego z Brodowa parafia Radziłów. Mój tel. 606 854 755, email arch.dabrowski@gmail.com
Awatar użytkownika
Dąbrowska_Jowita

Dąbrowscy- Kurpiowszczyzna, Mazowsze

Post autor: Dąbrowska_Jowita »

Szukam swoich Dąbrowskich. Do tej pory udało mi się tylko dowiedzieć, że:
-Franciszek Dąbrowski (mój prapradziadek), żona Marianna zd. Ścibek,
- ich dzieci m. in.
*Antoni (mój pradziadek, ur. 1877), żony: Franciszka zd. Piórkowska "Śliwka", Franciszka Domian "Leonik" (ur. 1893)
*Jan
*Stanisław
*Marianna Wieczorek po mężu

Wszyscy urodzeni w Czarni koło Myszyńca, powiat ostrołęcki, woj. mazowieckie.
Jeśli ktoś może mi pomóc proszę o kontakt. Pozdrawiam, Jowita Dąbrowska.
achomiuk

Sympatyk

Re: Może ktoś szuka Andrzeja Dąbrowskiego ?

Post autor: achomiuk »

dwaldek pisze:Mój 3 pradziadek Andrzej Dąbrowski brał ślub w 1804 roku w miejscowości Owińska ( nieco na północ od Poznania ). Miał 24 lata czyli urodził się około 1780 roku. Niestety w okolicznych parafiach nie ma śladu po jego metryce chrztu. Być może przybył do Wielkopolski z innych terenów. Może ktoś ma w swoim drzewie Andrzeja Dąbowskiego i jego rodziców, po których "ślad zaginął"?
Witam,
czy zoną Andrzeja była Agnes (Agnieszka) Pijanowska?
Bo mam takie powiązanie w drzewie, lata się zgadzają ale miejscowośc mam Skoki (też wielkopolska), na 100% nie jestem pewna bowiem nie mam akt, jest to "podanie ustne".
Ale to jest ostatni element jaki mam... niestety nic wcześniej, więc rodzice Andrzeja i Agnes są nieznani....

Pozdrawiam Aleksandra
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Post autor: Maślanek_Joanna »

No to zgodnie z sugestią Pana Jerzego poszerzam poszukiwania Dąbrowskich o tereny obecnej Ukrainy - mój dziadek Tadeusz Dąbrowski urodził się w 1909 roku w miejscowości Mały Czerniatyn w parafii Samhorodek w powiecie Berdyczów. Miejscowość ta była "od zawsze" gniazdem rodowym - w Słowniku Geograficznym KP... jest wymieniony Dąbrowski jako właściciel. Czy czyjeś ślady rodzinne wiodą w tamte strony? Trochę o tej gałęzi wiem, ale głównie z przekazów rodzinnych, a z dokumentami krucho. Choć z tego forum mam zdjęcia rodzinnych nagrobków z połowy XIXw z Samhorodka - m.in. mojej 4-prababci Honoraty.
Pozdrawiam i liczę na odzew - a nuż?...
Joanna
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Witam

W bocznej linii mojej rodziny jest Łukasz Dąbrowski i Elżbieta Snopczyńska, którzy za zgodą hrabiny Skarbek wzięi ślub w Warszawie - Leszno w 1826 roku. Łukasz był synem Pawła Dąbrowskiego fornala z Brzozowa i Katarzyny Kozielewskiej ( rodzina Jana Karskiego-kuriera), i był kucharzem w pałacu Mroga parafia Bielawy. Następnie był austernikiem w Bielawach i kucharzem w Walewicach. Odnalazłam akty chrztu ich dzieci:
Antonina Tekla ur 1826
Ludwik Konstanty 1828
Józef Leon 1832
Ignacy 1832
Dzieci Łukasza i Elżbiety Dąbrowskich mogły zamieszkać w Warszawie lecz nie odnalazłam ich dalszych śladów, ani aktów zgonów Łukasza i Elżbiety.

Pozdrawiam
Janina
Awatar użytkownika
tomaszi

Nieaktywny
Nowicjusz
Kontakt:

Re: Dąbrowski parafia Dąbrowa Wielka

Post autor: tomaszi »

Krawczyk_Jacek pisze:Witam,
poszukuję informacji o Dąbrowskich (rodzina mojej żony, po matce zd. Lubowickiej) z miejscowości Dąbrowa-Tworki w parafii Dąbrowa Wielka.
Na forum dużą wiedzą "pochwalił" się p. Jerzy Jamiołkowski, bardzo proszę o ewentualny kontakt na priv.
Pozdrawiam
krawczyk.jacek.wroc @wp.pl
Jacku, moja rodzina od I poł. XV w. dziedziczy w Dąbrowie Kaski par. Dąbrowa Wielka - mam trochę ksiąg z Dąbrowy W. - które lata Cię interesują?

z ukłonami,
Tomasz M.Dąbrowski
dwaldek

Sympatyk

Post autor: dwaldek »

achomiuk pisze: Witam,
czy zoną Andrzeja była Agnes (Agnieszka) Pijanowska?
Bo mam takie powiązanie w drzewie, lata się zgadzają ale miejscowośc mam Skoki (też wielkopolska), na 100% nie jestem pewna bowiem nie mam akt, jest to "podanie ustne".
Ale to jest ostatni element jaki mam... niestety nic wcześniej, więc rodzice Andrzeja i Agnes są nieznani....
Żoną mojego Andrzeja była Joanna Candler pochodząca z Owińsk. Być może nasze rodziny pochodzą ze wspólnego pnia, bo rzeczywiście mieszkali blisko siebie.

Co do Twojego Andrzeja i Agnieszki Pijanowskiej to ślub brali w 1819 roku w parafii Lechlin Pruśce. Wystąp do Archiwum Archidiecezjalnego w Poznaniu o wydanie stosownego dokumentu. Być może znajdziesz w nim informacje o rodzicach tej pary.

Pozdrawiam - Waldek
tewu1992

Sympatyk

Post autor: tewu1992 »

Witam,
Poszukuję rodziny Franciszki Dąbrowskiej (lata urodzenia pewnie między 1810-1820). Miejscowość Dąbrówka Niwka (gmina Skórzec k. Siedlec) Wyszła za mąż ok 1830 roku za Józefa Chojeckiego.

Rodziny spokrewnione z rodem Krasuskich i Jastrzębskich z parafii Domanice

Pozdrawiam,
Tomasz
Wojciechowicz_Krzysztof

Sympatyk

Post autor: Wojciechowicz_Krzysztof »

Ja także mam dwie prababki Dąbrowskie, których śladu dotąd nie udało mi się odnaleźć.
Jedna, to żona Karola Emanuela Godziemby Głowińskiego (1769-1838) - Maryanna Dąbrowska.
Karol Emanuel urodził się w Tarnopolskim, ale już od 1790 roku jego dzieci rodzą się pow. Wieluńskim.
Nie wiadomo, czy ożenił się z Maryanną Dąbrowską w Galicji, czy też w pow. Wieluńskim.
Druga, to żona jego syna, Józefa Godziemby Głowińskiego (1799-1850) - Elżbieta Dąbrowska, córka
Antoniego i Franciszki z Grzymała Lubiatowskich.
O Antonim Dąbrowskim nic nie wiem; natomiast moja 3xprababka Franciszka była siostrą Kazimierza Lubiatowskiego, który poślubił Teklę Cielecką (córke Andrzeja, posła na Sejm Wielki).
Może ktoś z Dąbrowskich odnajdzie w swoim drzewie moje dwie prababki.

Pozdrawiam
Krzysztof
gienia

Sympatyk

Post autor: gienia »

Witam,
czy Franciszek Głowienski ur. 1770 roku, syn Jakuba, to jest z waszych? Nie pisze nobiles. Ożenił się w par. Trzemeśnia i wyjechał. Wtedy był kawalerem.
Gienia
Wojciechowicz_Krzysztof

Sympatyk

Post autor: Wojciechowicz_Krzysztof »

Re: Gienia

Dzięki za informację, ale niestety, nazwisko się nie zgadza, a poza tym moi Głowińscy byli z Tarnopolskiego.

Krzysztof
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Alina Dąbrowska Warakomska
Urodzona 02.01. 1921 r. w Kampinosie, zmarła 28.11.2013 Chicago Il.
Rodzeństwo: Barbara, Bogdan. Mąż Michał Warakomski /artysta, fałszerz/, twórca legendarnej komórki legalizacyjnej Armii Krajowej w Wilnie.

Sanitariuszka w Powstaniu Warszawskim w zgrupowaniu „Żaglowiec” na Żoliborzu, ps. „Danuta”. Po kapitulacji Pruszków, następnie Stalag XI A Gross Lübars i Stalag VI C Oberlangen pod granicą holenderską. W kwietniu 1945 r. obóz został wyzwolony przez żołnierzy I Dywizji Pancernej gen. Maczka.
Alina wyjeżdża do Wielkiej Brytanii i wstępuje do Pomocniczej Lotniczej Służby Kobiet /WAAF/. W stopniu st. szer. do 1947 r. służy w Sealand /Walia/ - Warsztat Remontowy nr 1.
W 1956 r. po zawarciu związku małżeńskiego wyjeżdża do USA.
Krzysztof
sebastian_czerwinski

Re: Dąbrowscy- okolice Rawy

Post autor: sebastian_czerwinski »

Gorczyca_Renata pisze:Witam,
poszukuję potomków rodziny Dąbrowskich związanych z miejscowościami : Skaszewo,Garnowo Stare,Winnica,Budy Ciepielewskie (Ciepielińskie). Będę wdzięczna za każdą informację.

Pozdrawiam
Renata
witam
jestem spokrewniony z rodziną Dąbrowskich z Winnicy. Dziadek Felix, pradziadek Franciszek, prapradziadek Paweł, 3xpradziadek Grzegorz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”