Segnanowo
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- A.Michałowski

Segnanowo
Witam,
Proszę ogólnie o informację,czego dotyczy ten wpis,str.110,( Segnanowo),na następnej stronie jest drugi dotyczący tej samej miejscowości,ale chyba już w w całkiem innej sprawie ? Lata bliżej nieokreślone ?
Aleks.
http://pther.eu/MK/003/PL_1_4_1-003_0228.html
Proszę ogólnie o informację,czego dotyczy ten wpis,str.110,( Segnanowo),na następnej stronie jest drugi dotyczący tej samej miejscowości,ale chyba już w w całkiem innej sprawie ? Lata bliżej nieokreślone ?
Aleks.
http://pther.eu/MK/003/PL_1_4_1-003_0228.html
- Bartek_M

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 15 times
- Kontakt:
Segnanowo
Świętosław dz-c z Szegnanowa 5 łanów tamże za 10 kóp gr Wacławowi stamtąd sprzedał wieczyście [skan 229] w przytomności: Mikołaja podkomorzego, Dominika [?] Poczty, Andrzeja Czechona [?], pana Jana Zaborowskiego, Ścibora pisarza dworu naszego. Dan w Przaśniku w czwartek nazajutrz po śś. Szymonie i Judzie 1416 r.
Drugi zapis dla mnie niejasny, przetłumaczę słowo po słowie:
Nadto tenże Wacław przed nami uczynił i 5 łanów zamienił, około zakupionych 5 łanów z Sandką [Sandkiem?] i synem Marcinem jej/jego, i Pawłem, Janem [lub Pawłem s. Jana?] z Agnieszką córką jego i Małgorzatą dz-cami z Segnanowa jeden przywilej winien [...]ić z [?] tym co sprzedał i pan [?] Wacław dał rzeczon(ej?) połow(y?) swej części w Kolatowie. Dan [...] w powiecie różańskim.
Zapis kolejny (Droszewo) posiada datację: w piątek przed Wszystkimi Świętymi 1416 r.
Drugi zapis dla mnie niejasny, przetłumaczę słowo po słowie:
Nadto tenże Wacław przed nami uczynił i 5 łanów zamienił, około zakupionych 5 łanów z Sandką [Sandkiem?] i synem Marcinem jej/jego, i Pawłem, Janem [lub Pawłem s. Jana?] z Agnieszką córką jego i Małgorzatą dz-cami z Segnanowa jeden przywilej winien [...]ić z [?] tym co sprzedał i pan [?] Wacław dał rzeczon(ej?) połow(y?) swej części w Kolatowie. Dan [...] w powiecie różańskim.
Zapis kolejny (Droszewo) posiada datację: w piątek przed Wszystkimi Świętymi 1416 r.
- A.Michałowski

Segnanowo
Bardzo serdecznie dziękuję za pomoc.
Segnanowo -Zagnanowo.Czy pierwsza część n/w wpisu (bardziej czytelnego) niż dot.Segnanowa wyjaśnia i ewentualnie potwierdza wpisy na str. 110 i 110 v ? (Mk nr.3).
http://pther.eu/MK/006/PL_1_4_1-006_0098.html
Segnanowo -Zagnanowo.Czy pierwsza część n/w wpisu (bardziej czytelnego) niż dot.Segnanowa wyjaśnia i ewentualnie potwierdza wpisy na str. 110 i 110 v ? (Mk nr.3).
http://pther.eu/MK/006/PL_1_4_1-006_0098.html
- Bartek_M

- Kontakt:
Re: Segnanowo
Zapisem tym zatwierdzono 3 przywileje "Jana księcia mazowieckiego, najdroższego attava [dalej w przekładzie zatrzymuję brzmienie łacińskie, ponieważ znaczenie jest różne: przodek lub ojciec prapradziadka; w rkpsie również średniowieczna forma "attaws"] naszego":A.Michałowski pisze:http://pther.eu/MK/006/PL_1_4_1-006_0098.html
1) 10 łanów miary chełmińskiej w dz-ctwie Zagnanowo k/Różana, mianowicie 5 które tytułem [?] opuszczonych przez śmierć Piotra z Dzangilewa ów atavus nasz pan Jan miał i posiadał a [to] za 5 kóp, i [drugie] 5 łanów miary chełm. od tegoż atava naszego mianych, przez Marcina z Dzangilewa za półsiódmej kopy [?] Wacławowi z Zagnanowa sprzedanych.
2) 10 łanów miary chełm. w tymże Zagnanowie, mianowicie 5 przez Świętosława za 10 kóp sprzedanych i 5 przez Santka (Świętka? Świątkę?) temuż Wacławowi zamienionych.
3) 5 łanów w Zagnanowie przez Marcina z Zagnanowa temuż Wacławowi za 13 {łanów} grzywien [?] sprzedanych dziadowi ["awo", poprawiono z "atawo"] i poprzednikom tegoż Macieja i jego wspomnianych braci.
Przeto wymienionym na początku tego dokumentu personom oraz ich sukcesorom owe 25 łanów w dz-ctwie Zagnanowo w pow. różańskim zatwierdzamy. Nadto prawo chełmińskie na owe 25 łanów w Zagnanowie, 30 łanów w Zalesiu i 10 łanów w Jaworach w pow. łomżyńskim po 8 groszy w półgroszach od każdego łanu kmiecie mają płacić.
- A.Michałowski

Brakuje mi słów podziękowania! Dziękuję za wszystko,oraz cierpliwość.
Czy należy rozumieć,że przywileje,które zatwierdził X.Janusz otrzymał dziad lub pradziad (attav),wymienionego na początku Macieja z Zagnanowa ,i brat jego Mikołaj ?
Czy należy rozumieć,że przywileje,które zatwierdził X.Janusz otrzymał dziad lub pradziad (attav),wymienionego na początku Macieja z Zagnanowa ,i brat jego Mikołaj ?
- Bartek_M

- Kontakt:
Zatwierdzającym przywileje - jak wynika z datacji sąsiednich dokumentów - byłby książę Janusz II. Ów atawus, który przywileje wydał, to najprawdopodobniej jego pradziad, Janusz I Starszy.
Rozumiem, że 5 łanów z przywileju 1-szego spadło najpierw prawem kaduka na tegoż Janusza I.
Co do przywileju 3-go, teraz myślę że poprzedzony w zapisie przecinkiem fragment "dziadowi i poprzednikom tegoż Macieja i jego wspomnianych braci" należy odnieść nie do owego przywileju, lecz do książęcego potwierdzenia wszystkich tych trzech przywilejów.
Rozumiem, że 5 łanów z przywileju 1-szego spadło najpierw prawem kaduka na tegoż Janusza I.
Co do przywileju 3-go, teraz myślę że poprzedzony w zapisie przecinkiem fragment "dziadowi i poprzednikom tegoż Macieja i jego wspomnianych braci" należy odnieść nie do owego przywileju, lecz do książęcego potwierdzenia wszystkich tych trzech przywilejów.
Bartek
- A.Michałowski