Apelacja z 1650

Tłumaczenia dokumentów napisanych w łacinie, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

StraszMarek

Sympatyk
Nowicjusz

Apelacja z 1650

Post autor: StraszMarek »

Dzień dobry,
Prosiłbym o pomoc w wyjaśnieniu, jaki był przedmiot sporu w sprawie, do której apelacja została wniesiona w 1650. Czy stronami były dwie różne rodziny Straszów?
Pozdrowienia, Marek
http://szukajwarchiwach.pl/35/16/0/3.3/ ... SKv6Nw6SdQ
Awatar użytkownika
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 15 times
Kontakt:

Apelacja z 1650

Post autor: Bartek_M »

Woźny zeznaje, iż doręczył 2 pozwy na Trybunał Koronny Lubelski z wniosku G. Franciszka Strasza s. olim Franciszka, p-ko MM. Zbigniewowi Olesnickiemu (?) z Oleśnicy i Zbigniewowi Oleśnickiemu staroście opoczyńskiemu etc. i G. Annie z Karwic (?) ż. G. Wojciecha Strasza cywilnie zmarłego oraz Czesławowi, Jerzemu, Jackowi i Krzysztofowi Straszom ss. tegoż Wojciecha, celem wysłuchania banicji na tymże (?) Andrzeju i G. Izabelli Radzanowskiej tegoż ojca jego (tzn. powoda?) 2. voto małżonki. tytułem spłaty sumy 900 złp. przez tegoż ojca i Izabellę ż. jego temuż Wojciechowi Straszowi zapisanej, zaś po jego cywilnej śmierci prawnie należnej.

Dalej szczegóły prawne w które nie wchodzę i podane miejsca, w które oba pozwy doręczono.
StraszMarek

Sympatyk
Nowicjusz

Apelacja z 1650

Dziękuję pięknie!
Mocno to zagmatwane, ale w zasadzie ma sens. Tylko nie rozumiem, co może znaczyć "wysłuchanie banicji"?
Pozdrowienia, Marek
Awatar użytkownika
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 15 times
Kontakt:

Apelacja z 1650

Post autor: Bartek_M »

Zagmatwane i nie gwarantuję bezbłędności, to pismo trochę nietypowe.

Tam stoi "ad videndum et audiendum", myślę że chodzi o wysłuchanie ogłoszenia wyroku.
Bartek
StraszMarek

Sympatyk
Nowicjusz

Apelacja z 1650

I teraz wszystko mi sie układa. Dzięki!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - łacina”