Biesiadecka Józefa,Rzeszów

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

loreii

Sympatyk

Post autor: loreii »

Witam,

Poszukuję informacji na temat mojej prababci,Józefy Bilik z d.Biesiadeckiej.
Pochodziła z Rzeszowa lub jego okolic,urodzona zapewne około roku 1900 +/-(mój domysł bo nie znam daty).
W roku 1930 napewno była już w Krakowie i tutaj też zmarła w 1952.

Jedyna informacja jaką udało mi się odszukać,to akt urodzenia z 1891,dla Józefy Wandy Kowalskiej(w uwagach jest dodane że inne nazwisko to Żółkoś i właśnie Biesiadecka).
http://szukajwarchiwach.pl/59/1132/0/-/ ... 9I5ziBet-g

Jak teraz sprawdzić czy to ona ? Może ktoś coś doradzi...
Z góry dziękuje za pomoc :-)
Kubusia210

Sympatyk

Post autor: Kubusia210 »

Witam!
Z tego aktu odczytuję, że Józefa Wanda jest córką Józefa Kowalskiego, syna Floriana i Teresy z d. Żółkoś (dziadkowie ze strony ojca) i Zofii Walat córki Tomasza i Anny z domu Biesiadecka (dziadkowie ze strony matki).
Może ten akt rzeczywiście jest Twojej babci, ponieważ nie raz zdarzały się pomyłki pomiędzy nazwiskami matki a dziadków, bądź Twoja babcia wyszła za mą po raz pierwszy za Biesiadeckiego? Mam jeszcze takie pytanie czy jesteś w posiadaniu aktu zgonu babci? ponieważ tam powinna widnieć data urodzenia bądź wiek w chwili śmierci.
Pozdrawiam
Jakub
loreii

Sympatyk

No właśnie nie mam nic,żadnych dokumentów dotyczących prababci.Wiem tylko gdzie leży ale na nagrobku nie ma daty urodzenia.
Monika

Smoter - Limanowa,Skrzydlna,Piekiełko Bilik - Kraków,Rzeszów,Sanok,Lwów,Jarosław Znamirowscy - Przemyśl,Chełm,Głuszyca Jarzemiszewscy - Przemyśl Idler - Sanok Derdzińscy - Kraków, Hladek - Lwów Paździor - Kraków,Warszawa Biesiadeccy - Rzeszów
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Post autor: mmaziarski »

W kancelarii cmentarnej powinny być dane osoby pochowanej z podanem parafii gdzie jest akt zgonu.

MM
W Rzeszów Staromieście w 1884 roku jest akt ślubu Jan Biesiadecki z
Emila Stypa.
W Jaśle w 1867 są zapowiedzi Jana Biesiadeckiego z Amelią Drohojowską.
Awatar użytkownika
Doktor_Ryszard

Sympatyk

Post autor: Doktor_Ryszard »

Witam
Urząd Stanu Cywilnego Kraków ul. Lubelska 27 , tel. 12 616 55 15
Bardzo miłe panie . Ja podałem tylko ,że moja prababcia zmarła w czasie II WŚ . Po tygodniu powiadomiono mnie tel. o znalezieniu aktu zgonu z 1944. Ale aby otrzymać w/w akt musiałem wykazać pokrewieństwo , ksera dokumentów .
Pozdrawiam Ryszard
loreii

Sympatyk

Re: Biesiadecka Józefa,Rzeszów

mmaziarski pisze:W kancelarii cmentarnej powinny być dane osoby pochowanej z podanem parafii gdzie jest akt zgonu.

MM
W Rzeszów Staromieście w 1884 roku jest akt ślubu Jan Biesiadecki z
Emila Stypa.
W Jaśle w 1867 są zapowiedzi Jana Biesiadeckiego z Amelią Drohojowską.
O tej kancelarii nie pomyślałam.Mam co prawda papiery grobu ale są tam tylko dane dwóch ostatnich(prababcia jest trzecia i o niej nie ma wzmianki) pochowanych osób i to też szczątkowe(bez dat urodzenia).
Napisałam już do nich,jak nie odpowiedzą to spróbuję zadzwonić.
Doktor_Ryszard pisze:Witam
Urząd Stanu Cywilnego Kraków ul. Lubelska 27 , tel. 12 616 55 15
Bardzo miłe panie . Ja podałem tylko ,że moja prababcia zmarła w czasie II WŚ . Po tygodniu powiadomiono mnie tel. o znalezieniu aktu zgonu z 1944. Ale aby otrzymać w/w akt musiałem wykazać pokrewieństwo , ksera dokumentów .
Pozdrawiam Ryszard
O i to jest dobry trop :)
Zadzwonię do nich.
loreii

Sympatyk

Byłam wczoraj w USC,złożyłam papiery i mam czekać do dwóch tygodni na wiadomość.Co prawda osoba która obsługuje wydawanie odpisów aktów zgonu stwierdziła ze nie znając parafii zmarłych może być ciężko odszukać te dokumenty.
Ale jestem dobrej myśli,może akurat się uda.
loreii

Sympatyk

USC okazał się bardzo słowny,dziś zadzwonili i właśnie odebrałam zamówione akty zgonu.
No i niestety Józefa Kowalska to nie ta Józefa której poszukuję :|
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”