Tynik i Nastyn - przodkowie ze wsi niedaleko Sanok

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Grzyb_Susan

Post autor: Grzyb_Susan »

Poszukuję wszelkich informacji z zakresu nazwisk: Tynik i Nastyn.

pradziadek, Michał Tynik, urodził się 25-ego marcu 1882 r. w Prusiek, obok Sanok.

prababcia, Ksenia Nastyn, urodził się 4-ego lutego 1888 r. w Sanoczek, obok Sanok.

O ile wiem, byli greckokatolicki, i chyba Łemkowi. Wyemigrowali do Stanów Zjednoczonych na początku XX-ego wieku; niektórzy członkowie rodziny, którzy pozostali w Polsce dostali przeniesieni po drugiej wojnie światowej w wyniku Akcji Wisła.

Będę wdzięczna za każdą informację. Dziękuję bardzo.

I am looking for any information in connection with the names Tynik and Nastyn.

My great-grandfather was Michał Tynik, born March 25, 1882 in Prusiek near Sanok.

My great-grandmother was Ksenia Nastyn, born February 4, 1888, in Sanoczek near Sanok.

As far as I know, they were Greek-Catholic Lemkos. They emigrated to the United States in the early twentieth century; some family members who remained in Poland were relocated after World War Two as a result of Akcja Wisła.

I would be grateful for any information. Thank you
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Post autor: mmaziarski »

W Sanoczku parafia Sanok :Michał Tynik z żoną Marianną Śliwiak miał conajmniej 3 dzieci;
W 1868 Ludwika Tynik lat 19 brała ślub z Pawłem Kruczyńskim lat 26
W 1879 Martianna Tynik lat 17 brała ślub z Antonim Fornalem lat 25
W 1890 Jan Tynik lat 26 brał ślub z Anną Borczyk lat 17

Ponadto w Mrzygłodzie w 1897 był ślub Aleksego Tynika lat 32 z Marią Paszkiewicz lat 34
W 1850 ślub Jakuba Tynika lat 17 z Katarzyną Biega lat 24

MM
MMaziarski
Grzyb_Susan

Post autor: Grzyb_Susan »

Dziękuję za informację. Mogą być pokrewni, ale nie wiem jakie połączenie rodziny. Zanotowałam informację i mam nadzięję, że w przyśłośći coś więcej się dowiem.

Dziękuj jescze raz; witam serdecznie z Stanów.
Susan Grzyb
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”