Rozstrzelaniie niemieckich gospodarzy w Dębinie.
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Witam,
poszukuję informacji na temat rozstrzelania 30 niemieckich gospodarzy w Dębinie w pobliżu Przedcza przez Wojsko Polskie w 1939 roku.
Pozdrawiam
Adam
poszukuję informacji na temat rozstrzelania 30 niemieckich gospodarzy w Dębinie w pobliżu Przedcza przez Wojsko Polskie w 1939 roku.
Pozdrawiam
Adam
"Przedecz historia i ciekawostki"
-
Sawicki_Julian

Witam Adam, jak każdy masz prawo pytać i szukać, ale myślę jak zaczniemy pisać my Polacy, ilu ludzi cywilnych rozstrzelali lub powiesili Niemcy. A ilu było Żydów, Ukraińców zamieszkałych wtedy w Polsce w armii Hitlera ( ponoć 450 tysięcy Żydów ). Ci mundurowi i konfidenci łapali i Polaków i Żydów i do obozu, a tam wyjście było jedno ; Kominem. Warszawę zburzyli już bez walki celowo po powstaniu, a gdzie odszkodowanie. To tak w skrócie, bo widzę orginalne zdjęcia z tamtych lat na programie TV - Historia ; Julian
Witam, oczywiście rozumiem i w pełni się z Tobą Jullianie zgadzam
lecz informacje potrzebne mi są do pewnej pracy 
Adamm
Adamm
"Przedecz historia i ciekawostki"
-
stanislaw_pikul

Re: Rozstrzelaniie niemieckich gospodarzy w Dębinie.
Po wpisaniu w google frazy 'plan odnowy miejscowości Dębina' znajdziesz link do załącznika do Uchwały Nr XLII/266/2013 Rady Miejskiej w Kłodawie z dnia 29 maja 2013 rokuAdam.55 pisze:Witam, oczywiście rozumiem i w pełni się z Tobą Jullianie zgadzamlecz informacje potrzebne mi są do pewnej pracy
Adamm
... ale to pewnie już znasz.
Pozdrawiam
Stanisław
Stanisław
-
SkrzyńskaJadwiga

Tu jest o tym na filmie:Adam.55 pisze:Witam
tak tak,ten tekst jest mi już znany ale dziękuję za chęć pomocy
https://www.youtube.com/watch?v=nXgxbwcqLxg
(od 12:41 są pokazane księgi metrykalne)
JS
a tu o Volksdeutschach świadek tamtych czasów z Zrzeszemia Publicystów Polskich (już 204 351 wejść na Youtube)
https://www.youtube.com/watch?v=iA6JM1FioeI
Ostatnio zmieniony śr 26 sie 2015, 19:27 przez SkrzyńskaJadwiga, łącznie zmieniany 3 razy.