Tajemnicza alegata

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

mantua1

Sympatyk

Tajemnicza alegata

Post autor: mantua1 »

Witam.
Badając dzieje moich przodków natknąłem się na dość interesującą informacje.Otóż moja prababka Franciszka wychodząc za mąż za mojego pradziadka Piotra była wdową po Cyprianie Haba.W akcie ślubu jednak jest wzmianka której nie rozumiem zupełnie-ale zdaje się że Cyprian nie umarł z przyczyn naturalnych a nagłych.Dopiero teraz dotarłem do alegat z parafii Ociesęki i ucieszyłem się że znalazłem tam kwitek w którym konkretnie opisano okoliczności śmierci Cypriana.Czy ktoś mógłby przetłumaczyć ta alegate?

http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,214911,28

Pozdrawia
Marek
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Tajemnicza alegata

Post autor: Marynicz_Marcin »

umarł w wyniku utonięcia w rzece Kurze
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
mantua1

Sympatyk

Tajemnicza alegata

Czy to ta rzeka Kura która płynie przez Turcję?Co prosty chłop z Ociesęki tam robił?Czy w akcie jest więcej informacji opisującą to wydarzenie?

Pozdrawia
Marek
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Post autor: Gawroński_Zbigniew »

Mój dziadek w bocznej linii był i nad Kurą (turecką) i nad Amurem (na wojnie japońskiej). Zero zdziwienia. Tzn kolejność z tego co pamiętam była odwrotna.
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 10 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

Cyprian byl w wojsku, w tej jednostce:
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0 ... 0%BB%D0%BA

Grazyna
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

i dodam, że służbę rozpoczął 16.I.1874, a utonął 12.VI.1875 w randze szeregowego.

Pozdrawiam,
Monika
Pozdrawiam,
Monika
mantua1

Sympatyk

Czy w akcie jest podane miejsce w którym sporządzono akt zgonu?ciekawie mnie czy Cyprian w takich okolicznosciach został pochowany bo w Ociesekach brak jest jego akt zgonu.
Pozdrawia
Marek
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

Marku, to pismo pochodzi z cisowskiego urz. gminnego z dz. wojskowo-policyjnego z dn. 3.IX.1875, wieś Huta Nowa, a sporządzone jest na podstawie zawiadomienia komandanta 16 grenadierskiego pułku mingralskiego o zgonie Haby.

W zakończeniu pisma zaznaczono, że dając tę informację wójtowi gminy zobowiązuje się go, aby wspomnianego Habę wykreślono z ksiąg ludności stałej wsi Ociesęki. Nic nie wspomina się o sporządzeniu aktu zgonu.

Spotkałam się w tłumaczonych przeze mnie metrykach z aktami zgonu wystawionymi na podstawie podobnych pism. Nie sądzę, żeby zmarli żołnierze przewożeni byli do miejsca pochodzenia w celu pochówku. Służba nie drużba - ciało pozostawało w świecie we wspólnych często mogiłach, a tu był tylko akt zgonu. Nie wiem, dlaczego takowego nie ma w księgach w Ociesękach.

Pozdrawiam,
Monika
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”