Miasto Dabrowa

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
moyra777

Sympatyk
Mistrz

Miasto Dabrowa

Post autor: moyra777 »

Czy ktos z forumowiczow kojarzy, gdzie moze byc miasto Dąbrowa? Prawdopodobnie w okolicach Krosniewic.

Moj przodek Dąbrowski zeznal, ze rodzil sie w Dąbrowie, teoretycznie moglabym przypisac mu Dąbrowice, ktore znajduja sie niedaleko parafii w Krosniewicach, ale w zalaczonym wykazie jest widoczne rozroznienie pomiedzy Dąbrowa i " Dombrowicami"

https://drive.google.com/file/d/0B1ypsS ... sp=sharing

Macie moze jakis pomysl? Czy takie miasteczko/miasto jest gdzies w poblizu, czy to blad zapisujacego, ktory zapisal co uslyszal a Mikolaj nie potwierdzil, ze to jest to samo miejsce co miejsce pochodzenia jego zony?
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Zynówka, Ostrowska- Podlasie
Józef Koziołkiewicz ok 1813 - 1893 + Julianna Rudnicka ok 1817 -? mogielnickie
Katarzyna Zdrojewska ok 1809 -1868 Wielkopolska
Urban Karski - Sokołów (łódzkie) i okolice
Awatar użytkownika
Aga_Brz

Sympatyk
Adept

Post autor: Aga_Brz »

Jest Dąbrowa i Dąbrowice ok.30 km od siebie, mniej więcej pośrodku-Opole. może to?
pozdrawiam
Agnieszka
Marianna_Różalska

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Miasto Dabrowa

Post autor: Marianna_Różalska »

W Łódzkiem jest 21 wsi bądź osad Dąbrowa (wg Wikipedii) :)
Marysia
Awatar użytkownika
moyra777

Sympatyk
Mistrz

Aga_Brz pisze:Jest Dąbrowa i Dąbrowice ok.30 km od siebie, mniej więcej pośrodku-Opole. może to?
Agnieszko, dzieki, kurcze jakos nie widze, tzn znalazlam to Opole obok Leznicy, ale Dąbrowy nie widze :( musze zajrzec do starych map.
Marianna_Różalska pisze:W Łódzkiem jest 21 wsi bądź osad Dąbrowa (wg Wikipedii) :)
Marysia
Marianno, dzieki :) zdaje sobie sprawe z tego, tylko moj twierdzil, ze byl mieszczaninem, stad moje pytanie o miasto lub miasteczko, chyba ze zle zakladalm, ze jezeli ktos twierdzi, ze jest mieszczaninem to musi pochodzic z miasta.
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Awatar użytkownika
Aga_Brz

Sympatyk
Adept

moyra777 pisze: Agnieszko, dzieki, kurcze jakos nie widze, tzn znalazlam to Opole obok Leznicy, ale Dąbrowy nie widze :( musze zajrzec do starych map.
Nie musisz :-)
https://www.google.pl/maps/place/D%C4%8 ... 7d298f9fbe
przy drodze nr 46 z Opola na zachód jest Dąbrowa. Tam nawet jakiś zamek jest ;-)
ok, nie patrz na powyższe, to będzie faktycznie koło Krośniewic:
https://www.google.pl/maps/place/Kro%C5 ... b1b7e706a8
tu są Dąbrowice na pn. zach. i Ostrowy przy drodze 91 na pn. od Krośniewic.
Ostrowy są wpisane u pozostałych dzieci. Rozumiem, że pierwsza rubryka na prawej stronie to m. urodzenia, kolejna - zamieszkania, później stan - mieszczanie, zawód gajowy i religia?
Czyli tam trzeba szukać Dąbrowy. :)
Ostatnio zmieniony pt 28 sie 2015, 16:19 przez Aga_Brz, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Agnieszka
Awatar użytkownika
moyra777

Sympatyk
Mistrz

Aga_Brz pisze:
moyra777 pisze: Agnieszko, dzieki, kurcze jakos nie widze, tzn znalazlam to Opole obok Leznicy, ale Dąbrowy nie widze :( musze zajrzec do starych map.
przy drodze nr 46 z Opola na zachód jest Dąbrowa. Tam nawet jakiś zamek jest ;-)
Aaaa to o tym Opolu mowisz :) a ja szukalam bardziej Opola w okolicach Krosniewic... mhm... az tak by mojego przodka przywialo.... interesujace :)
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Awatar użytkownika
Aga_Brz

Sympatyk
Adept

Oj, chyba wprowadziłam Cię w bład, przeczytaj post wyżej, sorry.
Te Krośniewice nie były jako pewnik, nie wiedziałam skąd je wzięłaś...a ja szukałam z telefonu. :oops:
pozdrawiam
Agnieszka
Awatar użytkownika
moyra777

Sympatyk
Mistrz

Aga_Brz pisze:
ok, nie patrz na powyższe, to będzie faktycznie koło Krośniewic:
https://www.google.pl/maps/place/Kro%C5 ... b1b7e706a8
tu są Dąbrowice na pn. zach. i Ostrowy przy drodze 91 na pn. od Krośniewic.
Ostrowy są wpisane u pozostałych dzieci. Rozumiem, że pierwsza rubryka na prawej stronie to m. urodzenia, kolejna - zamieszkania, później stan - mieszczanie, zawód gajowy i religia?
Czyli tam trzeba szukać Dąbrowy. :)
No wlasnie tam jej szukam ale sie jakos doszukac nie moge, i sie zastanawiam czy ta domniemana Dabrowa to inaczej zapisane Dabrowice ktore mialy prawa miejskie...
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 10 times
Otrzymał podziękowania: 13 times

Post autor: kwroblewska »

moyra777 pisze: [...]
..się zastanawiam czy ta domniemana Dabrowa to inaczej zapisane Dabrowice ktore mialy prawa miejskie...
Agnieszko, po prostu sprawdź, czy z tych Dąbrowic k/Krośniewic pochodził Twój przodek?
geneteka - Dąbrowice - Księgi metrykalne i ASC par. Dąbrowice są zindeksowane.

Ten dokument to spis ludnosci, z miejscowości która miała prawa miejskie? Może Twój Dąbrowski mający lat 50, w chwili spisywania danych o rodzinie był mieszczaninem a mógł urodzić się na wsi.
___
Krystyna
Awatar użytkownika
moyra777

Sympatyk
Mistrz

No wlasnie go w Dąbrowicach nie widze w tym sek, dokument pochodzi ze spisu majatku krosniewice, rybryka gdzie widnieje Dąbrowa to rubryka dotyczaca parafii urodzenia, mieszczanin jest w rubryce zatytuowanej pochodzenie, dlatego szukalam miasteczka Dabrowa.
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
ROMAN_B

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Miasto, wieś i parafia o nazwie Dąbrowa - Dabrowa

Post autor: ROMAN_B »

Witam.
Agnieszko, sprawdziłem w Wykazie Miejscowości Polski z 2013 roku, nie znalazłem miasta, wsi, osady czy przysiółka, który by nazywał się Dabrowa. Natomiast o nazwie Dąbrowa jest naprawdę bardzo wiele. Napisałaś, że nazwa Dąbrowa znajduje się w rubryce „parafia urodzenia”. Jest to bardzo ważna informacja ponieważ mówi nam, że w miejscowości Dąbrowa musi być kościół i parafia. Zatem, informacja ta ogranicza liczbę miejscowości, choć w tym przypadku i tak będzie ich wiele z uwagi na popularność nazwy Dąbrowa.

Jest w sieci strona – portal o nazwie „Naszaparafia.net – Ogólnopolska baza instytucji sakralnych”. Na tej stronie znajduje się wyszukiwarka parafii rzymskokatolickich, które obecnie znajdują się na terenie Polski. Po wpisaniu do wyszukiwarki nazwy parafii Dabrowa – wynik negatywny. Według tej bazy, obecnie na terenie Polski znajdują się 41 parafii, które mają w swojej nazwie samodzielny człon o nazwie Dąbrowa lub ich nazwa składa się z jednej części, która brzmi Dąbrowa. Tu jest link do tej bazy:
http://www.naszaparafia.net/index.php?a ... owa&page=0 gdzie sama możesz sprawdzić występowanie parafii Dabrowa - Dąbrowa na terenie Polski oraz tych, których nazwy są podobne do Dąbrowa lub innej parafii o dowolnej nazwie.

Pozdrawiam – Roman.
teresa_kluba

Sympatyk

Miasto, wieś i parafia o nazwie Dąbrowa - Dabrowa

Post autor: teresa_kluba »

50 – letni Mikołaj Dąbrowski, starszy od swej żony o 20 lat, jest gajowym. Mikołaj przebywa z rodziną w rejonie Krośniewic, w Ostrowach, w Dąbrowicach (Dombrowicach, (sądząc po wieku i miejscu urodzenia ich dzieci) od około 8 lat. Przed ożenkiem, można by przyjąć, że mógł wcześniej w różnych i odległych miejscach pracować również jako gajowy. Nie wiem z jakiego okresu (daty) pochodzi ten spis majątku Krośniewice. Ale może warto poszukać Mikołaja, gajowego w publikacjach dot. służby leśnej. Są liczne w bibliotekach cyfrowych, z różnych lat i regionów.
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... le%B6niczy
Może udałoby się ustalić jego miejsca pracy wcześniejsze i uściślić , znaleźć informację tą drogą, w której Dąbrowie (w jakiej parafii) się urodził.
pozdrawiam
Teresa
Awatar użytkownika
moyra777

Sympatyk
Mistrz

Re: Miasto, wieś i parafia o nazwie Dąbrowa - Dabrowa

ROMAN_B pisze:Witam.
Agnieszko, sprawdziłem w Wykazie Miejscowości Polski z 2013 roku, nie znalazłem miasta, wsi, osady czy przysiółka, który by nazywał się Dabrowa. Natomiast o nazwie Dąbrowa jest naprawdę bardzo wiele. Napisałaś, że nazwa Dąbrowa znajduje się w rubryce „parafia urodzenia”. Jest to bardzo ważna informacja ponieważ mówi nam, że w miejscowości Dąbrowa musi być kościół i parafia. Zatem, informacja ta ogranicza liczbę miejscowości, choć w tym przypadku i tak będzie ich wiele z uwagi na popularność nazwy Dąbrowa.

Jest w sieci strona – portal o nazwie „Naszaparafia.net – Ogólnopolska baza instytucji sakralnych”. Na tej stronie znajduje się wyszukiwarka parafii rzymskokatolickich, które obecnie znajdują się na terenie Polski. Po wpisaniu do wyszukiwarki nazwy parafii Dabrowa – wynik negatywny. Według tej bazy, obecnie na terenie Polski znajdują się 41 parafii, które mają w swojej nazwie samodzielny człon o nazwie Dąbrowa lub ich nazwa składa się z jednej części, która brzmi Dąbrowa. Tu jest link do tej bazy:
xs gdzie sama możesz sprawdzić występowanie parafii Dabrowa - Dąbrowa na terenie Polski oraz tych, których nazwy są podobne do Dąbrowa lub innej parafii o dowolnej nazwie.

Pozdrawiam – Roman.
Roman, serdecznie dziekuje za te linki, nie znalam tych stron...w miare mozliwosci, posprawdzam te parafie choc zaczynam myslec, ze jednak w spise jest blad, albo spisujacy, zle doslyszal, albo Mikolaj, zle podal...
teresa_kluba pisze:50 – letni Mikołaj Dąbrowski, starszy od swej żony o 20 lat, jest gajowym. Mikołaj przebywa z rodziną w rejonie Krośniewic, w Ostrowach, w Dąbrowicach (Dombrowicach, (sądząc po wieku i miejscu urodzenia ich dzieci) od około 8 lat. Przed ożenkiem, można by przyjąć, że mógł wcześniej w różnych i odległych miejscach pracować również jako gajowy. Nie wiem z jakiego okresu (daty) pochodzi ten spis majątku Krośniewice. Ale może warto poszukać Mikołaja, gajowego w publikacjach dot. służby leśnej. Są liczne w bibliotekach cyfrowych, z różnych lat i regionów.
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... le%B6niczy
Może udałoby się ustalić jego miejsca pracy wcześniejsze i uściślić , znaleźć informację tą drogą, w której Dąbrowie (w jakiej parafii) się urodził.
pozdrawiam
Teresa
To moze troche wiecej szczegolow...

Akta urodzin z parafii w Krosniewicach zaczynaja sie w 1784 roku, w 1785 rodzi sie druga mi znana corka Mikolaja i jego pierwszej zony Zuzanny, Marianna, kolejne 3 dzieci (miedzy innymi Bartlomiej, ktory ma 17 lat w wykazie) rodzi sie do 1796 roku. Wiec teoretycznie moge przyjac, ze od okolo 1784 Mikolaj mieszkal w Ostrowach.... Moja praaa rodzi sie przed lipcem 1784, dane jedynie znane z jej aktu slubu. W 1802 roku umiera w Krosniewicach Zuzanna, w 1803 Mikolaj ponowie zeni sie z Maryanna Zielska lat 19 z parafii Dombrowice. w 1808/9 dokonano spisu osob zamieszkujacych Majatek Krosniewice, i tam Mikolaj wraz z Marianna sie pojawiaja w domu nr 1 w Ostrowach.
Niestety nie jestem w stanie sprawdzic w Dombrowicach nikogo z wymienionych w spisie i deklarujacych ze rodzoneni byli w tej parafii, bo tych lat nie ma :(.

Z innej beczki, pojawia sie tutaj kolejny problem... bo po 1803 roku rodza sie dzieci (miedzy innymi Jakub z wykazu) ale matka podawana jest jako Franciszka Jaskiewiczowna/Delaskiewicz.... gdyby nie ten wykaz, pomyslalabym, ze albo bylo 2 Mikolajow, albo Marianna zaraz zmarla, i ponownie ozenil sie z Franciszka... ale niestety przejrzalam akta metrykalne z parafii Krosniewice wzdluz i wszerz i nie ma ani drugiego Mikolaja gajowego ani zgonu drugiej zony Marianny ani slubu z trzecia zona Franciszka... Mikolaj umiera w 1813 roku, Franciszka ponownie wychodzi za maz... starsznie tutaj duzo niewiadomych :(

Dzieki za podpowiedz z linkiem do tematu o lesnikach, moze uda mi sie cos tam znalezc z okolic tego roku.
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
ROMAN_B

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: ROMAN_B »

Witam raz jeszcze.
Agnieszko, zajrzałem w Genetyce do parafii Krośniewice, przejrzałem metryki małżeństw. Jest tam dwóch Mikołajów Dąbrowskich, którzy brali ślub w Krośniewicach.
Pierwszy: Mikołaj Dabrowski żeni się z Marianną Zielską w 1803 roku ( akt nr 15 ) – miejsce zamieszkania Ostrowy ( brak bliższych danych osobowych ).
Drugi: Mikołaj Dąbrowski żeni się z Anielą Grochowską w 1819 roku ( akt nr 14 ) – miejsce zamieszkania Błonie Głazów ( brak bliższych danych osobowych ).
Wynika z tego, że w parafii w Krośniewicach było dwóch Mikołajów Dąbrowskich. Niestety nie wiem czy ten drugi Mikołaj był synem tego pierwszego albo bratem, krewnych lub była to tylko zbieżność imienia i nazwiska? Napisałaś, że Twój Mikołaj Dąbrowski umarł w 1813 roku. Zatem wszystkie małżeństwa zawarte przez Mikołaja Dąbrowskiego oraz urodzone dzieci po roku 1813 z Mikołaja Dąbrowskiego nie będą dotyczyły Twojego Mikołaja Dąbrowskiego.

Piszesz też, że pierwszą żoną Mikołaja Dabrowskiego była Zuzanna ( nazwiska panieńskiego nie podałaś ), która umiera w 1802 roku. Po jej śmierci Mikołaj Dąbrowski żeni się z Marianną Zielską, która miała lat 19.
Napisałaś, iż spis majątku w Krośniewicach został sporządzony w latach 1808 – 1809 i jest w nim wymieniony Twój Mikołaj Dąbrowski ( gajowy ) oraz jego żona Marianna i dzieci. Zatem Marianna powinna mieć w chwili sporządzania przedmiotowego spisu około 25 lat. W spisie majątku Krośniewice jako żona Mikołaja Dąbrowskiego wymieniona jest Maryanna Błazkówna, która ma lat 30. Imię się zgadza ale nazwisko już nie. Ten fakt wprowadza dysonans poznawczy. W tym miejscu nasuwa się wiele pytań co do tożsamości żony Mikołaja Dąbrowskiego. Tak więc, między innymi, można postawić następujące pytania:
1. Czy Marianna Zielska to ta sama osoba co Maryanna Błazkówna.?
2. Czy Marianna Zielska była wdową wychodząc za mąż za Mikołaja Dąbrowskiego i czy jej panieńskie nazwisko to Błazkówna?
3. Czy Marianna Zielska zmarła przed rokiem 1808 – 1809?
4. Czy Mikołaj Dąbrowski, po ewentualnej śmierci swojej żony Marianny Zielskiej, ożenił się z Maryanną Błazkówną?
Jeżeli Marianna Zielska wychodząc za mąż za Mikołaja Dąbrowskiego była wdową a jej panieńskie nazwisko brzmiało Błazkówna, to wszystko powinno być w porządku. Natomiast gdyby Marianna Zielska była panną zawierając małżeństwo z Mikołajem Dąbrowskim, to sprawa się wikła. Przyjmując, że Marianna Zielska byłą panną, to wychodzi, że zmarła około 1808 roku a Mikołaj Dąbrowski po jej śmierci ożenił się z Maryanną Błazkówną około 1809 roku. Można też postawić hipotezę, że Marianna Zielska nie była żoną Twojego Mikołaja Dąbrowskiego ( gajowy ) ale jakiegoś innego Mikołaja Dabrowskiego.
Z genetyki ( skany metryk zgonów parafii w Krośniewicach ) wynika, że w 1807 roku zmarła Marianna Dąbrowska, która była córką Mikołaja Dąbrowskiego i Franciszki Dyszkiewiczowej. Innych zgonów kobiety o imieniu Marianna i nazwisku Dąbrowska między rokiem 1803 a rokiem 1809 nie znalazłem.
Przyjmują, że Twój Mikołaj Dąbrowski ( gajowy ) zmarł w 1813 roku w parafii Krośniewice a jego żoną była Marianna Zielska z domu Błazkówna, która żyła nadal po śmierci swojego męża, znalazłem informację ( indeksy metryk ślubów z parafii Krośniewice – genetyka ) mówiącą, że jakaś Marianna Dąbrowska w 1819 roku ( akt nr 20 ) wyszła za mąż za Wojciecha Rachanowskiego. Niestety nie ma innych danych osobowych o nich. Zatem, czy to była żona zmarłego Mikołaja Dąbrowskiego, niestety nie wiem?
Napisałaś, że Bartłomiej Dąbrowski ( ten ze spisu majątku w Krośniewicach – lat 17, który miał się urodzić w Krośniewicach ) był synem Mikołaja Dąbrowskiego i Zuzanny. Niestety, sprawdziłem w genetyce ( urodzenia w parafii w Krosniewicach ) nie był on synem Mikołaja Dąbrowskiego i Zuzanny. Był on synem Michała Dąbrowskiego i Zuzanny – akt urodzenia nr 0 z 1792 roku. Był jeszcze Augustyn Dąbrowski, który urodził się w 1796 roku i on też był synem Michała Dąbrowskiego i Zuzanny.

Z genetyki wynika, na podstawie indeksów metryk urodzenia z parafii w Krośniewicach, że w tej parafii urodziło się czworo dzieci, których był ojcem Mikołaj Dąbrowski ( który? ), to jest:
1. Helena Dąbrowski, akt nr 0 z 1805 roku – matka Franciszka,
2. Marianna Dąbrowski, akt nr 1807 roku – matka Franciszka Dziskiewicz,
3. Jakub Dąbrowski, akt nr 0 z 1808 roku – matka Franciszka Suszkowicz,
4. Antonina Dąbrowski, akt nr o z 1810 roku – matka Franciszka Jaśkiewiczowa.
Nie znalazłem ani jednego dziecka, które urodziłoby się z ojca Mikołaja Dąbrowskiego i Zuzanny lub Marianny Zielskiej lub Maryanny Błazkówny.

Z genetyki wynika, na podstawie indeksów metryk zgonów z parafii w Krośniewicach, że żaden Mikołaj Dąbrowski nie zmarł około 1813 roku w parafii w Krośniewicach. W parafii tej zmarły następujące dzieci Mikołaja Dąbrowskiego ( którego? ):
1. Helena Dąbrowska, akt nr 0 z 1807 roku – matka Franciszka Dyskiewiczowa,
2. Marianna Dąbrowska, akt nr 0 z 1807 roku – matka Franciszka Dyszkiewiczowa.

Agnieszko, napisałaś, że w spisie z roku 1808 – 1809 dotyczącym majątku w Krośniewicach, jest rubryka nazwana „parafia urodzenia”. W tej rubryce jest wpisana „w Dąbrowie” jako parafia urodzenia Mikołaja Dąbrowskiego. W tej samej rubryce obok jego syna Bartłomieja ( lat 17 ) jest wpisane „w Ostrowach”. Obok Krośniewic jest miejscowość Ostrowy, w której w tym czasie nie było parafii i kościoła. Może jest to jakaś inna miejscowość o nazwie Ostrowy, która położona była w innej części Polski. Może źle odczytuję nazwę tej miejscowości? Może osoba pisząca ten wykaz pomyliła miejsce zamieszkania z miejscem urodzenia?

Jak liczę, to mi wychodzi czterech Mikołajów Dąbrowskich, których można brać pod uwagę do 1813 roku. Każdy z nich miał żonę o innym nazwisku. Niestety nie wiem czy Mikołaj Dąbrowski był tylko jeden i miał kilka żon?

Biorąc pod uwagę informacje zawarte w spisie majątku w Krośniewicach z 1808 – 1809 roku, w indeksach metryk z genetyki, oraz podane w Twoim poście uważam, że sprawa jest bardzo zawiła, skomplikowana i wymaga spokojnej weryfikacji metryk, nazwisk, imion oraz innych informacji.

Agnieszko, w zasadzie jedną pewną informacją jest ta ze spisu majątku w Krośniewicach z roku 1808 – 1809. W spisie tym jest mowa, że Mikołaj Dąbrowski w roku 1809 był gajowym w tym majątku Krośniewice i mieszkał w Ostrowach. Jego żoną była Maryanna Błazkówna, która miała około 30 lat. Dziećmi Mikołaja Dąbrowskiego byli ( jeżeli zamieściłaś cały spis dotyczący gajowego Mikołaja Dąbrowskiego ):
1. Bartłomiej, lat 17,
2. Andrzej, lat 6,
3. Jakub, lat 1/2 - 6 miesięcy.

Można też postawić śmiałą hipotezę, że Mikołaj Dąbrowski ( gajowy ) przybył do majątku w Krośniewicach między rokiem 1808 a 1809, pracował w nim jako gajowy i mieszkał w pobliskich Ostrowach przez jakiś czas, raczej krótki. Po czym przeprowadził się do innego miejsca?

Agnieszko, wszystkie inne wnioski są tylko hipotezami, przypuszczeniami wyciąganymi z niejasnych i niepełnych informacji. Aby uwiarygodnić jakąś tezę potrzeba wiele danych, które podlegają ciągłej weryfikacji oraz potwierdzenia lub wykluczenia stawianych tez. To pozostawiam Tobie. Jeżeli posiadasz jakieś inne informacje ( metryki ) niż te, które podałaś, to szkoda, że ich zamieściłaś w swoich postach – może byłoby łatwiej coś ustalić?

Z mojej strony to wszystko. Pozdrawiam – Roman.

Ps.
Mam nadzieję, że nie wprowadziłem zamieszania do twoich badań genealogicznych. Jeżeli zamieszałem zbyt bardzo, to przepraszam. Mam też nadzieję, że nie pomyliłem osób i faktów.

Roman.
Awatar użytkownika
moyra777

Sympatyk
Mistrz

Romanie, serdecznie dziekuje za zainteresowanie i tak szczegolowa analize danych, ktore sa dostepne na internecie. Ja bardzo cenie taki wkład :) Malo "namieszales" ale pare informacji muszę dodac lub sprostowac :)
ROMAN_B pisze: Jest tam dwóch Mikołajów Dąbrowskich, którzy brali ślub w Krośniewicach. Pierwszy: Mikołaj Dabrowski żeni się z Marianną Zielską w 1803 roku ( akt nr 15 ) – miejsce zamieszkania Ostrowy ( brak bliższych danych osobowych ). Drugi: Mikołaj Dąbrowski żeni się z Anielą Grochowską w 1819 roku ( akt nr 14 ) – miejsce zamieszkania Błonie Głazów ( brak bliższych danych osobowych ).
Jest tylko jeden Mikołaj, w akcie z 1819 jest błąd, który musze zglosic. Dąbrowski z aktu z 1819 roku ma na imie Michal. Czy jez zwiazany z moim Mikolajem trudno jest mi powiedziec, akt jest zapisany w lacinie i nie ma dodakowych danych osobowych.
ROMAN_B pisze: Napisałaś, że Twój Mikołaj Dąbrowski umarł w 1813 roku. Zatem wszystkie małżeństwa zawarte przez Mikołaja Dąbrowskiego oraz urodzone dzieci po roku 1813 z Mikołaja Dąbrowskiego nie będą dotyczyły Twojego Mikołaja Dąbrowskiego.
Dokladnie, tak, tyko dane dotyczace tego zgonu beda 100% pewne, jezeli sie potwierdzi, ze moj Mikolaj byl tez mezem Franciszki.
ROMAN_B pisze: Piszesz też, że pierwszą żoną Mikołaja Dabrowskiego była Zuzanna ( nazwiska panieńskiego nie podałaś ), która umiera w 1802 roku. Po jej śmierci Mikołaj Dąbrowski żeni się z Marianną Zielską, która miała lat 19.
Nazwisko Zuzanny nie jest mi znane, w zadnym z aktow urodzenia dzieci, slubu corki, nie jest ono wymienione, ani w akcie zgonu.
Mam jedno podejrzenie, ze moze Mikolaj oraz Zuzanna brali slub w Gorze Sw. Malgorzaty w 1782 roku. Ale jest to dosc naciagniete podejrzenie, opierajace sie na informacji, ze brak w tym slubie imienia pana mlodego (nadzieja, ze moj), panna mloda jest Zuzanna, parafia znajduje sie w promieniu kilkudziesiecu kilometrow od Dąbrowic i Krośniewic oraz ze pasuje czasowo, bo prawdopodobne 1 dziecko (moja praaaaa Julianna rodzi sie w/przed 1784 rokiem.
ROMAN_B pisze: Napisałaś, iż spis majątku w Krośniewicach został sporządzony w latach 1808 – 1809 i jest w nim wymieniony Twój Mikołaj Dąbrowski ( gajowy ) oraz jego żona Marianna i dzieci. Zatem Marianna powinna mieć w chwili sporządzania przedmiotowego spisu około 25 lat. W spisie majątku Krośniewice jako żona Mikołaja Dąbrowskiego wymieniona jest Maryanna Błazkówna, która ma lat 30. Imię się zgadza ale nazwisko już nie. Ten fakt wprowadza dysonans poznawczy. W tym miejscu nasuwa się wiele pytań co do tożsamości żony Mikołaja Dąbrowskiego. Tak więc, między innymi, można postawić następujące pytania:
1. Czy Marianna Zielska to ta sama osoba co Maryanna Błazkówna.?
2. Czy Marianna Zielska była wdową wychodząc za mąż za Mikołaja Dąbrowskiego i czy jej panieńskie nazwisko to Błazkówna?
3. Czy Marianna Zielska zmarła przed rokiem 1808 – 1809?
4. Czy Mikołaj Dąbrowski, po ewentualnej śmierci swojej żony Marianny Zielskiej, ożenił się z Maryanną Błazkówną?
1. no wlasnie, to jest pytanie czy to ta sama Marianna,
2. nie sadze, w akcie slubu podane jest ze jest panna, moze ojciec mial na imie Blazej?
3. tez nie sadze, choc nie mam 100% pewnosci, ale z aktow z parafii ani nie wynika, ze zmarla przed 1809 rokiem, ani ze Mikolaj bral trzeci slub. Co ciekawe, w 1807 rokiem rodzi sie i umiera corka Marianna, Mikolaja i Franciszki!!!!
4. mozliwe, ale nie wynika to z akt z Krosniewic.

Mnie sie nasuwa tez inne pytanie:
5. Jezeli jest tylko jeden Mikolaj w Ostrowach, jak to sie stalo, ze Maryanna stala sie Franciszka?
ROMAN_B pisze: Można też postawić hipotezę, że Marianna Zielska nie była żoną Twojego Mikołaja Dąbrowskiego ( gajowy ) ale jakiegoś innego Mikołaja Dabrowskiego.
Taka teze tez przyjelam przed dorwaniem spisu majatku Krosniewice.... to on mi namieszal. Mikolaja jakos nie moge sie wyrzec, ta sama wies od przynajmniej, 1784 roku, ta sama profesja. Pare domow dalej mieszka jego corka Julianna, ktora notabene ma zapisane w pochodzeniu rowniez mieszczanka.
ROMAN_B pisze: Z genetyki ( skany metryk zgonów parafii w Krośniewicach ) wynika, że w 1807 roku zmarła Marianna Dąbrowska, która była córką Mikołaja Dąbrowskiego i Franciszki Dyszkiewiczowej. Innych zgonów kobiety o imieniu Marianna i nazwisku Dąbrowska między rokiem 1803 a rokiem 1809 nie znalazłem.
Nie wszystkie lata zostaly zindeskowane, luki sa... kiedys bede musiala sie wziac za dorobke... Tak, to jest Marianna rodzaca sie wlasnie w 1807 roku, w Ostrowach.
ROMAN_B pisze: Przyjmują, że Twój Mikołaj Dąbrowski ( gajowy ) zmarł w 1813 roku w parafii Krośniewice a jego żoną była Marianna Zielska z domu Błazkówna, która żyła nadal po śmierci swojego męża, znalazłem informację ( indeksy metryk ślubów z parafii Krośniewice – genetyka ) mówiącą, że jakaś Marianna Dąbrowska w 1819 roku ( akt nr 20 ) wyszła za mąż za Wojciecha Rachanowskiego. Niestety nie ma innych danych osobowych o nich. Zatem, czy to była żona zmarłego Mikołaja Dąbrowskiego, niestety nie wiem?
Problem, jest, Marianna z 1819 roku jest z Kajewa, ale nie jest okreslony jej stan... ani panna, ani wdowa, brak wieku ja natomiast znalazlam slub Franciszki Dabrowskiej, zony zmarlego Mikolaja, i ten slub odbyl sie w 1814 roku. W 1832 roku zeni sie Jakub Dabrowski, syn Mikolaja i Franciszki.
ROMAN_B pisze: Napisałaś, że Bartłomiej Dąbrowski ( ten ze spisu majątku w Krośniewicach – lat 17, który miał się urodzić w Krośniewicach ) był synem Mikołaja Dąbrowskiego i Zuzanny. Niestety, sprawdziłem w genetyce ( urodzenia w parafii w Krosniewicach ) nie był on synem Mikołaja Dąbrowskiego i Zuzanny. Był on synem Michała Dąbrowskiego i Zuzanny – akt urodzenia nr 0 z 1792 roku. Był jeszcze Augustyn Dąbrowski, który urodził się w 1796 roku i on też był synem Michała Dąbrowskiego i Zuzanny.
To sa rowniez bledy, sprawdzone, zamiast Michala powinien byc Mikolaj.
ROMAN_B pisze: Z genetyki wynika, na podstawie indeksów metryk urodzenia z parafii w Krośniewicach, że w tej parafii urodziło się czworo dzieci, których był ojcem Mikołaj Dąbrowski ( który? ), to jest:
1. Helena Dąbrowski, akt nr 0 z 1805 roku – matka Franciszka,
2. Marianna Dąbrowski, akt nr 1807 roku – matka Franciszka Dziskiewicz,
3. Jakub Dąbrowski, akt nr 0 z 1808 roku – matka Franciszka Suszkowicz,
4. Antonina Dąbrowski, akt nr o z 1810 roku – matka Franciszka Jaśkiewiczowa.
Nie znalazłem ani jednego dziecka, które urodziłoby się z ojca Mikołaja Dąbrowskiego i Zuzanny lub Marianny Zielskiej lub Maryanny Błazkówny.
Wszystko sie zgadza, i wszystkie te osoby rodzily sie w Ostrowach, czyli kolejny dowod dla mnie, ze to ten sam Mikolaj. Jezeli chodzi o dzieci z jakakolwiek Marianna to brak, dzieci z Zuzanna sa to te dwa wymienione powyzej, oraz pozostale 3 corki, ktore jedna brak aktu (ale wynika to z aktu slubu) oraz dwie corki ktore sa przypisane do Dabrowskiego przeze mnie jako prawdopodobne na podstawie imion rodzicow, oraz miejsca zamieszkana.
ROMAN_B pisze: Agnieszko, napisałaś, że w spisie z roku 1808 – 1809 dotyczącym majątku w Krośniewicach, jest rubryka nazwana „parafia urodzenia”. W tej rubryce jest wpisana „w Dąbrowie” jako parafia urodzenia Mikołaja Dąbrowskiego. W tej samej rubryce obok jego syna Bartłomieja ( lat 17 ) jest wpisane „w Ostrowach”. Obok Krośniewic jest miejscowość Ostrowy, w której w tym czasie nie było parafii i kościoła. Może jest to jakaś inna miejscowość o nazwie Ostrowy, która położona była w innej części Polski. Może źle odczytuję nazwę tej miejscowości? Może osoba pisząca ten wykaz pomyliła miejsce zamieszkania z miejscem urodzenia?
Ostrowy sa wsia nalezaca do parfii Krosniewice (oraz majatku Krosniewice). Wiec nie jestem tak do konca pewna, ze moze to byc jakas inna miejscowosc..... ale oczywiscie wykluczyc tego nie moge.

Z moich tworczych analiz wynika, ze Mikolaj przybyl okolo 1784 roku, przebywal do 1803 (zgon Zuzanny, malzenstwo z Marianna vel Franciszka), ich pierwsze dziecko Andrzej rodzi sie ok 1803 w Dabrowicach (moze Marianna poszla rodzic do swojej parafii), Andrzej wraz z ojcem umieraja w 1813 roku. Z piatki mi znanych dzieci Mikolaja i Zuzanny przezywa 1809 rok tylko 2, Julianna, ktora wyszla za maz zaraz jak matka zmarla, oraz Bartlomiej.
ROMAN_B pisze: Jak liczę, to mi wychodzi czterech Mikołajów Dąbrowskich, których można brać pod uwagę do 1813 roku. Każdy z nich miał żonę o innym nazwisku. Niestety nie wiem czy Mikołaj Dąbrowski był tylko jeden i miał kilka żon? Biorąc pod uwagę informacje zawarte w spisie majątku w Krośniewicach z 1808 – 1809 roku, w indeksach metryk z genetyki, oraz podane w Twoim poście uważam, że sprawa jest bardzo zawiła, skomplikowana i wymaga spokojnej weryfikacji metryk, nazwisk, imion oraz innych informacji.
Calkowicie sie z Toba zgadzam, nie moge przyjac nic jako pewnika... i dlatego mi ta galaz stoi......
ROMAN_B pisze: Można też postawić śmiałą hipotezę, że Mikołaj Dąbrowski ( gajowy ) przybył do majątku w Krośniewicach między rokiem 1808 a 1809, pracował w nim jako gajowy i mieszkał w pobliskich Ostrowach przez jakiś czas, raczej krótki. Po czym przeprowadził się do innego miejsca?
Tutaj sie jednak z Toba nie zgodze, bo mnie wydaje sie, ze jednak przybyl przed 1784 rokiem.

Dobrze moze teraz przedstawie to co wiem, z aktow ktore posiadam oraz na podstawie spisu Majatku Krosniewice

Ksiegi urodzenia z Krosniewic zaczynaja sie w lipcu 1784 roku, ksiegi malzenstwa i zgonow w 1785 roku. Wedlug nich udalo mi sie ustalic:

Mikolaj i Zuzanna Dąbrowscy mieszkali od 1784 roku we wsi Ostrowy, mieli prawdopodobnie 5 dzieci:

1. Julianna, urodzona prawdopodobnie w pierwszej polowie 1784 roku lub 1783 (dane wedlug wieku okreslonego na podstawie 1 slubu z Maciejem Bieleckim w 1802 roku, oraz 2 slubu w 1815 z Michalem Gabrysiakiem, oraz 3 slubu w 1833 z Andzejem Chlebowskim)
2. Marianna urodzona w 1785 (przypisana jako prawdobodobne dziecko na podstawie imion rodzicow, brak nazwiska)
3. Magdalena urodzona w 1789 (przypisana jako prawdobodobne dziecko na podstawie imion rodzicow, nazwisko dopisane po sporzadzeniu aktu)
4. Bartlomiej urodzony 1792
5. Augustyn urodzony w 1796

Zuzanna umiera w 1802 roku w Ostrowach, brak nazwiska panienskiego.

Jakis Mikolaj Dabrowski, wdowiec lat 43, bierze slub w Ostrowach z Marianna Zielska z parafii Dombrowice, lat 19

Jakis Mikolaj Dabrowski ma dzieci, rodzone w Ostrowach:

1. Helena Dąbrowski, akt nr 0 z 1805; matka Franciszka,
2. Marianna Dąbrowski, akt nr 1807 matka Franciszka Dziskiewicz, zgon rowniez w 1807.
3. Jakub Dąbrowski, akt nr 0 z 1808; matka Franciszka Suszkowicz,
4. Antonina Dąbrowski, akt nr o z 1810; matka Franciszka Jaśkiewiczowa.

Wedlug wykazu z majatku Krosniewice we wsi Ostrowy w domu nr 1 zamieszkuje jedyny:

Mikolaj Dabrowski lat 50, gajowy
Maryanna Blazkowa lat 30
Syn Bartlomiej lat 17
Syn Andrzej lat 6
Syn Jakub lat 1/2

w 1813 roku we wsi Wlodarza, umiera Mikolaj Dabrowski maz Franciszki, oraz Andrzej lat 12 (wiek do weryfikacji) syn Mikolaja i Franciszki.

w 1814 roku, Franciszka Dabrowska wdowa, wychodzi ponownie za maz.

Chyba to pozostanie zagadka, dopoki nie znajde zgonow/slubow domniemanych dzieci...
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”