Mileszki , Łódź

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

gregorian76

Sympatyk
Nowicjusz

RE: Łódż - Mileszki

Post autor: gregorian76 »

Niewiele już pozostało drewnianych kościółów :( w centralnej Polsce
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

RE: Łódż - Mileszki

Post autor: Janina_Tomczyk »

Niedaleko mojego miejsca zamieszkania są dwa takie piękne kościółki w Boguszycach koło Rawy Mazowieckiej i Janisławicach w gminie Głuchów w powiecie skierniewickim. Także boję się o ich los, bo konieczność uzgadniania wszystkiego z konserwatorem zabytków jest niewygodna dla parafian i proboszczów. W pobliskich Wysokienicach już taki zabytek rozebrano i postawiono koszmarny betonowy kościół, a na dziedzińcu stoi tylko makieta dawnego kościółka. Na szczęście ten w Wysokienicach rozebrano i postawiono w Skansenie Łowickim. W Głuchowie stoi przy kościele zabytkowa dzwonnica, która dawnego proboszcza bardzo denerwowała bo uznawał, że to szkaradna wieża zupełnie zbędna. Faktycznie była w opłakanym stanie przez całe lata, ale teraz nareszcie została naprawiona. Na szczęście nie spłonęła, przypadkiem. Marnie chronimy zabytki faktycznej polskiej kultury, ale z wielką pieczołowitością i nakładami zachowujemy dla następnych pokoleń wypociny UB-ków i SB-kówi, aby wiedzieli jakimi to wstrętnymi kanaliami była większość Polaków - donosicieli. Komu na tym zależy by niszczyć nasze faktyczne dziedzictwo, a robić z nas antysemitów, kolaborantów, złodziei, warchołów i nieudaczników ?

Bardzo smutno zaczął się ten kolejny polski tydzień.
Pozdrawiam
Janina Władysława Tomczyk
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 10 times
Otrzymał podziękowania: 13 times

Re: RE: Łódż - Mileszki

Post autor: kwroblewska »

Kaczmarek_Aneta pisze:Ogromnie szkoda tego zabytkowego kościółka :(
http://www.dzienniklodzki.pl/artykul/65 ... l?cookie=1
http://www.niedziela.pl/artykul/17676/D ... -kosciol-w
a.
Bardzo smutna wiadomość.
Ku pamięci naniosłam tę datę, 31 sierpnia 2015r, na stronicę książki omawiającej historię parafii,
Starodawna parafia w Mileszkach - R. Leszczyński.
Kościół p.w. św. Doroty to była perełka, odnowiony w 1998, miejsce zadumy a i odpoczynku turystów/rowerzystów.

____
Krystyna
Awatar użytkownika
MP1982

Sympatyk

Post autor: MP1982 »

Przykre, brak słów...
Pozdrawiam, Michał P.
Matysiak

Sympatyk

Post autor: Matysiak »

Smutne. Jest to parafia moich przodków. :( Niestety nie zdążyłem być w tym kościele. :(

Ciekawe czy coś ocalało z tego najstarszego zabytku na terenie Łodzi.

"W nadstawie głównego ołtarza, ponad szerokim gzymsem, odnajdziemy kolejne rzeźby. Wypełniają one płytkie wnęki otoczone bogactwem ornamentów. Te trzy postacie to Matka Boska, św. Barbara i św. Dorota - patronka parafii. Rzeźby wymodelowano w sposób charakterystyczny
dla gotyku, zbliżając wygięcie ciała do kształtu litery S. Są one niewątpliwie najstarszymi zabytkami Łodzi, pochodzą z XV wieku!"

(źródło: http://bi.gazeta.pl/im/6/7444/m7444626.pdf)

Krystyno, gdzie można dostać tą książkę o Mileszkach: "Starodawna parafia Mileszki"?

Pozdrawiam

Piotr
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 10 times
Otrzymał podziękowania: 13 times

Post autor: kwroblewska »

Matysiak pisze:[..]
gdzie można dostać tą książkę o Mileszkach: "Starodawna parafia Mileszki"?
Starodawna parafia w Mileszkach - prof. Rafał Leszczyński.
Ja nabyłam w Archidiecezji Łódzkiej, wejście do Archiwum Archidiecezji na parterze jest stoisko.
Książka wydana była 2012r może jest jeszcze dostępna. Może zadzwoń do księgarni archidiecezjalnej ul. Piotrkowska 263 tel. 42 637 28 59
___
Krystyna
margolab

Sympatyk

Post autor: margolab »

Oj... I ja miałam nadzieję, usiąść kiedyś w tym kościółku, i jak przodkowie, popatrzeć na jego wnętrza, zadumać się, pomodlić za tych, którzy odeszli i za żywych.... Szkoda, że niektóre sprawy muszą czekać na swoją kolej - jak się okazuje, nie zawsze się doczekają...
Z pozdrowieniami
Małgorzata
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”