Wnioskowanie?

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

sethia

Sympatyk

Wnioskowanie?

Post autor: sethia »

Witam,

Najpierw chciałbym podać kilka faktów które odczytałem z różnych akt a później poprosić Was o odpowiedź czy mogę wnioskować jak wnioskuję.

Nazwisko Filipski i Filipiak pojawiają się naprzemiennie w parafii Lubowidz miejscowość Zdrojki
tzn te same osoby raz są zapisane jako Filipski a raz jako Filipiak, potwierdzają to wiek rodziców, imię ojca i nazwisko panieńskie matki, miejscowość...

Urodzeni w latach 1824 Jan Filipak(wiek zgodny z oczekiwanym) i 1826 Łukasz Filipak (w aktach małżeństw zapisywany jako Filipski) bracia.
W akcie zgonu syna Jana Filipskiego- Józefa z 1887 jest informacja, że świadczył Łukasz Filipski (wiek sie zgadza co do Łukasza Filipiaka) zamieszkały w Zdrojkach pod nr 6.
W akcie zgonu żony Jana Filipskiego, Teodory jest info że mieszkała ona w Zdrojkach pod nr 5.
Jan Filipski nie żył już w 1887 gdy umarł jego syn.
Brak aktu małżeństwa Jana gdzie znalazłbym imiona jego rodziców (jego żona znana z aktu urodzenia dzieci i ich małżeństw)

Czy mogę wnioskować że jeżeli jedyny akt zgonu Jana Filipskiego czy Filipiaka z tej parafii (i kilku pobliskich) z przed 1887 to rok 1875 (niestety brak skanu) to jest to ojciec Józefa?
Czy mogę wnioskować, że pojawiający się w akcie śmierci Józefa i pasujący wiekiem Łukasz, zamieszkały w domu obok w bardzo malutkiej wiosce to brat Jana, odnośnie którego nie mam akt zgonu i małżeństwa i nie mogę go ponad wszelką wątpliwość połączyć?
Daty pasują...

co o tym myślicie?

radek
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

zostało niewiele pracy, żeby wyeliminować wątpliwości
faktycznie niewielkie te wątpliwości i jeśli się nie uda to przyjąłbym takie wnioski
ale..to małżeństwo jest naprawdę tak nienamierzalne? dzieci są, więc "daty skrajne" znasz...a rodowe Teodory, data zgonu? info ze zgonu Teodory o miejscu urodzenia? z kls-u?
ad Łukasz - łapie się w kls-a jeszcze
15 Akta Gminy Rozwozin z s. w Lubowidzu powiat mławski sygnatura: 39-53, 57-118 - APW o Mława
ad zgon Jana - jak najbardziej, trudno wymagać więcej..ale (i to poważne) - jeśli nie masz kopii (piszesz brak skanu chyba po to, by to zaznaczyć) to nic nie możesz wnioskować:)

nie zostało dużo , żeby zapiąć na ostatni guzik, nie odpuszczałbym
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

Witaj, Radku,

Wydaje mi się, że na wnioskowanie jeszcze za wcześnie, ale...

1. Jeżeli przyjmiesz, że Łukasz to brat, to z jego dwu aktów ślubu (1857 i 1858) wiadomo, że rodzice obu to Wojciech Filipski gospodarz ze Zdrojków i Agnieszka z Lamparskich. Data urodzenia Łukasza wypada na lata 1825-1827. Piszesz, że urodził się w 1826, ale tam nie znalazłam go. Może nieuważnie przejrzałam.

2. W pierwszym akcie ślubu Łukasza (30 lat) świadkuje niejaki Jan Filipski gospodarz z Okalewa, 32 lata mający. Jeśli to prawdopodobny brat, to trzeba go szukać w parafii Skrwilno, do której należało Okalewo. Może tam ożenił się.

3. W Lubowidzu dzieci Jana Filipskiego pojawiają się od 1860. Może Jan przybył z Okalewa?

4. W akcie zgonu Teodory (czasem zwanej Teofilą) miejsce jej urodzenia podano - Brzeuzie/Brzedzie, a najprawdopodobniej chodzi o jakieś Brzezie, i dodano "w kraju pruskim".

Pozostają jeszcze cenne rady Włodka i może uda Ci się upewnić, co do tych przypuszczeń.

Pozdrawiam,
Monika
sethia

Sympatyk

Dzięki za cenne i pomocne wskazówki.

Moniko, akt urodzenia Łukasza można znaleźć w 1826 w parafii Lubowidz jako Łukasz Filipiak (Ci sami rodzice)

pozdrawiam
Radek
Awatar użytkownika
Barbara_Lendzion

Sympatyk
Adept

Post autor: Barbara_Lendzion »

Raczej stawiałabym na miejscowość Brzuze leżącą między Kikołem a Zbójnem w kuj.pomorskim,bo Brzezie to już blisko Włocławka i
było pod zaborem rosyjskim.
Barbara
MonikaMaru

Sympatyk

Radku, czy szukałeś aktu zgonu Jana w archiwum diecezjalnym w Płocku? Tam powinien być.

http://www.szukajwarchiwach.pl/search?q ... 20Lubowidz

Pozdrawiam,
Monika
sethia

Sympatyk

Moniko, czy da radę znaleźć skan aktu tutaj w internecie? chodzi o rok 1875
http://www.szukajwarchiwach.pl/search?q ... idz&order=
czy trzeba się udać do Płocka?

Radek
MonikaMaru

Sympatyk

Niestety, nie da rady. To tylko informacja i skanów nie ma. Jeśli nie masz daleko, to trzeba wybrać się do Płocka.

A może ktoś z Płocka Ci pomoże. Chodzi tylko o uzyskanie kopii aktu zgonu z 1875 o konkretnym numerze. Wiem, że takie oferty pomocy pojawiały się na forum.
Jak na ironię jestem byłą mieszkanką Płocka sprzed wielu, wielu lat, ... za wielu, żebym mogła Ci w tym pomóc.

Jeszcze możesz skontaktować się z osobą, która wstawiła indeks do geneteki. Ukrywa się pod ikonką "A". Chociaż jest tam też informacja, że dane są ze skorowidza, ale spróbować możesz.

Pozdrawiam,
Monika
sethia

Sympatyk

Dzięki wielkie Moniko
Beksa

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Beksa »

Możliwe, że temat już nie jest aktualny, ale trafiłam tu przez szukajkę, to i napiszę, a nuż się przyda. Nazwisko Filipski / Filipiak (i tu zdarza się, że stosowane wymiennie) występuje też w parafii Sadłowo. Skany są na portalu Genealogia W Archiwach, sporo jeszcze nie zostało zindeksowanych.
Filipskich mam w moim drzewie. W 1883 r. Józef Potorski z Pątek w parafii Lubowidz poślubił Mariannę Filipską (córkę Tomasza i Katarzyny) ze wsi Zasady, par. Sadłowo. Nie jestem pewna, czy rodzicami tegoż Tomasza Filipiaka/Filipskiego byli Jan Filipiak i Teresa Wiśniewska, czy Jan Filipski i Barbara Argalska.
Beksa, Brdak, Dobies(z), Manista, Potorski, Prątnicki (Północne Mazowsze z przyległościami).
Szukam aktu ślubu: Jan Olszewski + Paulina Kaczyńska i aktu ur. ich córki Anastazji Olszewskiej ok. 1881 r.
Pozdrawiam - Asia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”