Mam do was pytanie, jako, że pomału staram się szukać rodziny ze strony matki tak i ojca, nurtuje mnie jedna sprawa rodziny ze strony mojej babci (matki mojego ojca).
Moja babcia Maria z domu Kudryn (co ciekawe babcia mi zawsze powtarzała, że nazwisko brzmi Kudryn a nie Kudrin - chociaż np. mam z Komendy Wojewódzkiej Policji w Katowicach uwierzytelnione zdjęcie mojego ojca i adnotację, że był synem Marii Kudrin - tak więc domniemywam, że obydwie formy pisowni nazwiska są poprawne jak to wspomniał MMar tu na forum).
Ewa Szczodruch przytoczyła znaczenie nazwiska Kudryn - ( bez daty ) od staropolskiego kudry 'kudły', gwarowego kudra 'łacha jeziorna'.
Czyli niejako wskazuje na polskie pochodzenie nazwiska ale za to nazwisko licznie występuje na terenach Rosji czy Ukrainy (np. były Minister Finansów Alexei Leonidovich Kudrin).
Więc chyba u nas czytane jako Kudryn a na terenach wschodnich Kudrin.
W Polsce wg danych z nieczynnej już strony moikrewni zamieszkiwało 15 osób o nazwisku Kudryn z czego większość w Bielsku Podlaskim.
Ale do rzeczy.
W odmętach internetowego zasobu odnalazłem informację dotyczącą wyznania, że osoby mieszkające na terenach Ukrainy, którzy mieli wyznanie katolickie to byli Polacy natomiast prawosławni to Ukraińcy.
Otóż moja babcia do końca życia była prawosławna, jej rodzice: Нікон Василів Кудрин i Євдокія Кудрин (z d. Васьковская) również byli prawosławnymi i domniemywam, że moi pradziadkowie Василий Кудрин - nie znam otczestwa i Євдокія Несторівна Кудрин? - także.
Jak było z praprababcią Heleną Васьковская - nie wiem - imienia prapradziadka nie znam.
W domu mówili tylko po rosyjsku a języka polskiego babcia uczyła się dopiero w Austrii jak była na robotach przymusowych od mojego dziadka (przyszłego jej męża) i potem po powrocie do Polski (na Ukrainę już nie wróciła).
Więc idąc za stwierdzeniem powyższym z Internetu to rodzina Kudryn powinna mieć narodowość rosyjską/ukraińską, zamieszkiwała co najmniej od końca 19 wieku wieś Волицю Йодко (Wolica Jodko a od 1946 roku przemianowana na Zasłuczne - jakieś ponad 112 km na wschód od Zbarażu i 140 km na północ od Kamieńca Podolskiego).
https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0 ... 0%BD%D0%B5
Moja babcia nic nie wiedziała o polskich korzeniach rodziny jedynie nazwisko panieńskie jej matki Waśkowska dla niej "brzmiało polsko". Co do Waśkowskich to znalazłem, w wykazie absolwentów Gimnazjum w Kamieńcu Podolskim z lat 1836-1882 dwie osoby o nazwisku Waśkowski (Васьковский).
Także pisarka Franceska Michalska z domu Waśkowska właśnie urodziła się w Kamieńcu Podolskim aczkolwiek jej rodzice przywędrowali z Wołynia (wieś Maraczówka).
Więc może być to są jedyne korzenie Polskie?
Kiedyś na forum zamieściłem wiadomość, że na stronie www.ornatowski.com jest informacja iż rodzina Kudryn, Kudrym (czy też Kudbrym) pieczętowała się herbem Jastrzębiec - więc niejako wskazuje na polską rodzinę ale znalazłem znowu coś takiego:
http://gerbovnik.ru/arms/2338.html (szkoda, że druga strona jest dla mnie niezbyt czytelna). Piękna dewiza: Prawda jest najważniejsza - pasuje idealnie do poszukiwań genealogicznych
Aczkolwiek nie pretenduję do tego, że któryś z herbów jest z mojej rodziny czy na siłę chcę uszlachetnić rodzinę.
Reasumując z tego mętliku dalej nie wiem czy rodzina ze strony mojej babci była ukraińska, rosyjska czy jednak polska?
Oczekuję na odpowiedź z Archiwum Chmielnickiego, która wniesie może świeży powiew informacji.
Piotrek