Kołki, Merciuki, Wąsowiczówka - Gdzie ?

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Колки деревня, Кромской р-н, Орловская обл 303206
Podaję dla porządku, bo w takich poszukiwaniach nigdy nic nie wiadomo. Może się przyda, chociaż to centralna Rosja.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Czarniok

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Czarniok »

Witam serdecznie po długiej przerwie :)

Na początku chciałbym BARDZO SERDECZNIE obu Panom podziękować za niebywałe zaangażowanie w moje poszukiwania. Dziękuję!

Teraz dalej... Pewny jestem absolutnie jedynie co do Merciuków, a raczej jak tam wolicie Mirtiuki. Na pewno chodzi o tę miejscowość, gdyż z przekazów udało mi się dowiedzieć, że znajduje się na Ukrainie koło Stryja. Rzecz w tym, że została przekręcona nazwa.

Oto współrzędne, gdyby ktoś w przyszłości potrzebował:
49°09'51.10'' N ; 23°44'18.11'' E

Co do Wąsowiczówki... Hmm.... Całkiem prawdopodobne, że to ta koło Bereżan, myślę, że można przyjąć tę wersję za najbardziej prawdopodobną.

Współrzędne Bereżan (Bereżanów):
24°56'14.24'' E ; 49°26'40.16'' N

Niestety chyba nie chodzi jednak o te Kołki... Sprawdziłem dokumenty jeszcze raz i jest jak byk: "Kołki (Litwa)". Trudna sprawa...

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam,
Mateusz Czerniga
wikarla

Post autor: wikarla »

Witam bardzo serdecznie!
Jak zwykle przekopywałam przez internet w poszukiwaniu przodków i natrafiłam na nazwę Wąsowiczówka akurat tutaj. :)
Wąsowiczówka jest miejscem urodzenia mojego ojca (1938 r.), owszem powiat Bereżany, woj. Tarnopolskie. Była to wieś, a właściwie kolonia osadników wojskowych z Legionów Piłsudskiego. Obydwaj moi pradziadowie zamieszkali w Wąsowiczówce. Po wybuchu II Wojny Światowej moja rodzina została zesłana na Syberię.
A teraz mam pytanie do pana Mateusza - skąd zainteresowanie akurat tą kolonią?
Dodam jeszcze, że ojciec w dowodzie osobistym jako miejsce urodzenia wpisane miał Wąsowiczówka - powiat Brzeżany (nie Bereżany), ale to ta sama miejscowość.
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Witam!
Mirtiuki to stara nazwa ukraińska, a właściwie rusińska, do której powrócono. Pewien jestem też wioseczki Wąsowiczówka, ale tych Kołków jest kilka; najbliższą etnicznej Litwy zlokalizował Tomek. Może napisano to w okresie, kiedy Litwa obejmowała część Białorusi.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
wikarla

Dla mnie istnienie Wąsowiczówki nie budzi żadnych wątpliwości. Nie tylko jej wspomnienia są żywe w słowach rodziny, to jeszcze w latach dziewięćdziesiątych mój ojciec odwiedził był tę kolonię. Spotkał tam niestety tylko biedę, dawnych pracowników mojej rodziny i kupki gruzu.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Witaj!
A może te Kolki to miejscowość na Łotwie? To były kiedyś wraz z Rygą tereny Rzeczypospolitej. Do tej pory na Łotwie mieszkaja Polacy. Na samym cypelku, piękne plaże, do 2 kilometrów w morze wchodzi się na piechotę. Byłem tam! Położenie:
Kolka (liw. Kuolka), miejscowość na Łotwie, siedziba gminy (Kolkas pagasts), w okręgu Talsi, w zachodniej Kurlandii, na przylądku łączącym Morze Bałtyckie i Zatokę Ryską. Ośrodek życia kulturalnego Liwów.
Na mapie Łotwy jest:
http://commons.wikimedia.org/wiki/File: ... IA_map.jpg
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
wikarla

Witam!
Mam nadzieję, że pan Mateusz jeszcze tu zajrzy i odpowie co skłoniło go do poszukiwań tych miejscowości. :)
Mam też nadzieję, że poszukiwania zwieńczy sukcesem.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”