Moje Nazwiska

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Kublik_Anna

Sympatyk

Moje Nazwiska

Post autor: Kublik_Anna »

Witam,
Poszukuję przodków mojego pradziadka Józefa Kublika, urodzonego w Wodyniach (siedleckie) ok. 1865, oraz jego żony Pauliny z d. Guzek.

Inne nazwiska moich przodków -
Pasikowska - Piaseczno?

Pleśniak,
Kasjan - Rzeszów ,

Baran, Marecka/Mirecka? Karmoski/Karmowski? (okolice.Krosna, Jasła, Bóbrki)
Robert1

Sympatyk
Adept

Re: Moje Nazwiska

Post autor: Robert1 »

Kublik_Anna pisze:Witam,
Poszukuję przodków mojego pradziadka Józefa Kublika, urodzonego w Wodyniach (siedleckie) ok. 1865, oraz jego żony Pauliny z d. Guzek.
Ten rocznik jest dostępny na SzWA. Akt nr 4: Józef Kublik s. Wojciecha i Franciszki z d. Mróz:

http://szukajwarchiwach.pl/62/237/0/1/4 ... RoC0YyPhSQ

Czy to ten Twój - będziesz wiedzieć jak znajdziesz akt małżeństwa. W Wodyniach byli także i Guzkowie, strzelałbym, że żona Józefa była z tej samej parafii i akt również będzie w Wodyniach ok. 1885-1890 r. Roczniki dostępne w AP w Siedlcach.
Pozdrawiam,
Robert
Kublik_Anna

Sympatyk

Ach!
Dzięki!
Na pewno ten!
07.01.1865 - tak mówił tato!

Przymierzam się do tych Siedlec od dawna, ale nie mogę się zebrać :(

A jak się grzebie w tym "szukaj w archiwach"? Ja początkująca jestem, nie ogarniam za bardzo :(
Awatar użytkownika
moyra777

Sympatyk
Mistrz

Post autor: moyra777 »

Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Zynówka, Ostrowska- Podlasie
Józef Koziołkiewicz ok 1813 - 1893 + Julianna Rudnicka ok 1817 -? mogielnickie
Katarzyna Zdrojewska ok 1809 -1868 Wielkopolska
Urban Karski - Sokołów (łódzkie) i okolice
Kublik_Anna

Sympatyk

dzięki :)
Czyli robię dobrze.
Czyli skoro wyszukuje mi Wodynie i księgi parafialne, ale nie wyszukuje żadnego nazwiska, to faktycznie muszę te bazgroły proboszcza przeglądać rocznik po roczniku :)
Nic to, i tak zaje.fajnie, że w ogóle są!
Pozdrawiam,
Anka K.
Awatar użytkownika
moyra777

Sympatyk
Mistrz

Nie wyszukuje wedlug nazwiska bo Szwa jest przede wszystkim zbiorem zdjec cyfrowych ze zbiorow archiwow polskich.

http://szukajwarchiwach.pl/o_serwisie

Natomiast indeksy osob z niektorych parafii znajdujacych sie fizycznie na szwa mozesz znalezc na genetece.
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Awatar użytkownika
jarymi

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jarymi »

Kublik_Anna pisze:dzięki :)
Czyli robię dobrze.
Czyli skoro wyszukuje mi Wodynie i księgi parafialne, ale nie wyszukuje żadnego nazwiska, to faktycznie muszę te bazgroły proboszcza przeglądać rocznik po roczniku :)
Nic to, i tak zaje.fajnie, że w ogóle są!
Ja w SzwA stosuję taką zasadę:
Zakładając, że księga ma U, M i Z w większości wypadków urodzenia są po 2 akty na stronie, małżeństwa po jednym, a zgony po trzy akty.
Szukając np AU ma małych widokach " jadę" do ostatnich stron zawierających po dwa akty i najczęściej na końcu tych stron jest spis alfabetyczny AU. - nie zawsze ale w większości ksiąg jest taki układ.
Tak że nie musisz kartkować strona po stronie. Oczywiściw M i Z przeszukuję podobnie
Pozdrawiam Ryszard Jankielewicz

W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Biedrzycki , Sobolewski, (okolice Brzezin, Piotrkowa, Częstochowy) Mirosław (Lubelskie) , Stożek (Myślenice, Kraków), Jankielewicz, Stabeusz, Garbacz (Warszawa, Wilno, Kowno)
Kublik_Anna

Sympatyk

:)
Też do tego doszłam :)
Ale proboszcz od pierwszej zeskanowanej ( a wygląda na to, że pierwszej prowadzonej w.g. takiego układu, bo zaczyna się nagle w sierpniu) był bardzo starannym człowiekiem i zapisywał nawet, pod jakim numerem się dziecko urodziło, oraz jakiego fachu byli rodzice młodych. Więc przeleciałam już 3 lata wpis po wpisie, szukając Wodyń i mam "książkę adresową" połowy wsi...
Szkoda,że ci późniejsi nie byli tacy skrupulatni :(
Pozdrawiam,
Anka K.
Awatar użytkownika
jarymi

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jarymi »

Ano szkoda :)
Pozdrawiam Ryszard Jankielewicz

W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Biedrzycki , Sobolewski, (okolice Brzezin, Piotrkowa, Częstochowy) Mirosław (Lubelskie) , Stożek (Myślenice, Kraków), Jankielewicz, Stabeusz, Garbacz (Warszawa, Wilno, Kowno)
Kublik_Anna

Sympatyk

Fascynująca jest ewolucja nazwiska od pradziadka mojego pradziadka :) - Ignacy Mróz, kowal ; syn w akcie ślubu jest wpisany jako Franciszek Mróz, kowal, syn kowala Ignacego. Ale już w akcie ślubu drugiego, młodszego o 15 lat syna jest "Bartłomiej Mrozek, kowal, syn kowala Ignacego" . A w akcie ślubu córki Franciszka, Franciszki jest nazwisko "Mrozowska"...
Cała reszta dzieci i wnuków obu kowali Mrozów/Mrozków występuje w papierach również jako Mrożek i Mrózek. Ta jedna Franka taka ambitna była, że se wymyśliła "Mrozowska". Ciekawe, co ją podkusiło? Wyszła za mąż za Kublika i stąd ten mój pradziad Józef K. :) (który ma w akcie ur. nazwisko matki "Mróz" ?!?)
Awatar użytkownika
moyra777

Sympatyk
Mistrz

Anno a z jakiej parafii Mrozowie? Moi Mrozowie, Mrozkowie i Mrozowscy to Leczyca oraz Milonice
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Kublik_Anna

Sympatyk

Moi to Wodynie i okolice; ogólnie - Siedleckie.
Zamienie, Latowicz, Strachomin

I jeszcze jedno - rozumiem, że jak nie ma skanów w "szukaj w archiwach" to pozostaje archiwum, czytelnia i osobiste grzebanie?
Potrzebuję Urodzeń i ślubów W-wy Pragi po 1908 roku (brakuje mi jednego Tatowego stryjka, najmłodszego, i potem ich żon i mężów; Florian kończy się na 1908 roku i dalej kicha. Nie ma skanów :(
Szukam urodzenia Wiktora Kublika z ul. Targowej nr 9 lub 15. Po 1908 roku, przed 1920.
Oraz ew. aktu ślubu Józefa K. z Pauliną Guzek pomiędzy 1892 a 1897.
Z akt urodzeń dzieci wynika, że Paulina Guzek urodziła się około 1875 roku, na to też nie ma już skanów w Wodyniach, tym bardziej na ślub, ale skoro starszy brat Józefa (Piotr) ożenił się już w Warszawie, to może i Józek też?
Tam więcej ich było z tych okolic na Pradze, te same nazwiska, co w Wodyniach - Śledzie, Nocnie, Kubliki, Buliki - może i Guzkówna się przyplątała?

I jeszcze z drugiej strony - dziadek Pleśniak Aleksander był synem fornala z majątku Zalesie pod Rzeszowem, Michała Pleśniaka. W normalnych rzeszowskich aktach nie znalazłam nic. Ktoś ma pomysła, jak tego szukać?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”