Polska Deklaracja o Podziwie i Przyjaźni dla Stanów Zjed.

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Teerose
Adept

Post autor: Teerose »

tyburski pisze:Wpisując dzisiejsze dane, a jest to robota czasochłonna (pewnie z powodu mojej nieudolności komputerowej) zastanawiałem się ilu autorów wpisów w Deklaracji jeszcze jest razem z nami. Dzisiaj są to już bardzo wiekowi ludzie, wszak Deklaracja powstawała 81 lat temu. Byłoby fantastycznie odnaleźć takie osoby i dowiedzieć się jak to wtedy anno domini 1926 było. Zebrać relacje od żyjących uczestników tworzenia Deklaracji, zapisać je na naszej stronie, może dowiedzieć się czegoś o tych , którzy byli współuczestnikami zbierania wpisów.
Robimy akcje poszukiwania?
Pozdrawiam
Wiktor
Wiktorze,
znam jedną panią, której podpis widnieje pod Deklaracją. Nie pamiętam już w jakim tomie, ale to do sprawdzenia. Pani Anna ma dziś 97 lat, a więc w chwili podpisywania miała lat 16 i była uczennicą szkoły w Kościerzynie w woj.pomorskim. Pani Anna od kilkunastu lat nie widzi, ale pamięć ma jeszcze dobrą, więc spróbuję co nieco od niej wyciągnąć. Kiedy natknęłam się na jej autograf, wydrukowałam i przekazałam przez jej syna. Choć nie może tego zobaczyć, była bardzo wzruszona, że w Bibliotece Kongresu USA jest jej własnoręczny podpis. Niestety nie potrafiła przypomnieć sobie okoliczności zbierania podpisów. Jeszcze długi czas po odnalezieniu karty z jej autografem opowiadała znajomym starszym paniom przy herbatce, że "jest w internecie" :D .
Lata 20-te zostały przez panią Annę Ossowską-Pałasz opisane w jej książce "Moja Kościerzyna" wydanej 11 lat temu. Polecam kościerzakom i nie-kościerzakom. Przyjemnie się czyta.

pozdrawiam serdecznie
Iza Wysiecka
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam!

Wpis Pani Anny Ossowskiej znajduje się w tomie 13 na stronie. Oto link:

393:http://deklaracja.genealodzy.pl/index.p ... cja=strona

Izo, dla takich chwil chce się żyć i pracować. Zgadnij, kto indeksował tę stronę.

Pozdrawiam cieplutko, Ciebie i p. Ossowską, Ewa Szczodruch
Awatar użytkownika
tyburski

Członek PTG
Adept

Post autor: tyburski »

Izo dzięki za post. Także dla mnie to dobry dzień. Przy okazji ukłony dla Ewy, Maryli i Marzeny za ich pracę. Aktualnie mamy w indeksie 1966 stron, 151379 osób.
Wiktor Tyburski
Teerose
Adept

Post autor: Teerose »

Ewo droga,
chylę przed Tobą czoła. Dopiero po napisaniu postu sprawdziłam, czy pani Anna już jest w bazie danych. No i oczywiście - dzięki Tobie - jest. Teraz będzie paniom przy herbatce opowiadać, że jest podwójnie w Internecie :D . Podziwiam Waszą pracę. Miałam w pewnym momencie ochotę się przyłączyć, ale otworzyłam sobie stronę z takimi kulfonami, że mnie przeraziły :? . Na razie więc realizuję się społecznie dla genealogów w fotografowaniu i indeksowaniu cmentarzy z powiatu kościerskiego w województwie pomorskim. Efekty naszych starań można obejrzeć na www.ptg.gda.pl.
Wiktorze,
prawie 2000 stron - to robi wrażenie :shock: .
Postaram się jak najszybciej coś z pani Anny jeszcze wyciągnąć.
pozdrawiam
Iza Wysiecka
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Izo kochana,

to też robi wrażenie :D I też chylę czoła :D

I... zaczynam indeksować Tom 6.

Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witam!

Dziś kończę swoją przygodę z indeksowaniem "Deklaracji". Wysłałam Wiktorowi ostatnie zindeksowane tomy: 6, 3, 4 i 5. Przedtem "przepisałam" kilka innych, ale podsumowanie zostawiam koordynatorowi.
Była to dla mnie wielka frajda i wyzwanie. No i połączenie z moją inną pasją etymologią. Przydałby się oczywiście ktoś, kto poprawiłby wszystkie niedociągnięcia i odczytał nazwiska, którym nie podołałam. Ale starałam się...
Dziękuję za wsółpracę koleżankom Maryli i Marzence oraz Jackowi i Wiktorowi. No i oczywiście Ani Stachowskiej, która pomagała mi w odczytaniu niemieckich nazwisk.
Nie osiągnęłam wprawdzie magicznej liczby stu tysięcy wpisów, ale myślę, że i ponad 80 tysięcy to też dobry wynik :D

Co teraz będę robiła? Może uśmiechnę się do Przemka :wink:

Awatar użytkownika
tyburski

Członek PTG
Adept

Jaka szkoda Ewo. Jaka szkoda. Tak miło było dostawać od Ciebie listy z uśmiechniętą ikonką i cieplutkim pozdrowieniem. Niestety wszystko się kiedyś kończy (jedynie nasze poszukiwania przodków trwać będą wiecznie). Inne Panie także chyba chcą skończyć "swoje " tomy bowiem dzisiaj dostałem spore przesyłki kolejnych stron. Niebawem włączę cały materiał do indeksu. trochę się zaniedbałem bowiem połączyłem sobie wyjazd na absolutorium mojej córki na uniwersytecie poznańskim z mszą w Licheniu i badaniem korzeni mojej żony w Leśnikach, Pniewniku i Dabrowie na Mazowszu. (Piękne wioski a domy często takie same jak te przed wojną). Wyjazd zabrał mi dni kilka , a zakończył się niespodziewanie spaleniem sprzęgła w okolicach Pruszcza Gdańskiego o pierwszej w nocy dnia dzisiejszego. Zamiast zatem pracować przy indeksie kontroluję pracę serwisu w Gdańsku.
Mam nadzieję ,że niebawem pojawią się w internecie kolejne księgi "Deklaracji: i robota zacznie się od nowa.
Myślę jak godnie zakończyć ten etap. Ma on swoich bohaterów (właściwie bohaterki), jest gone dzieło. Jest trud i poświęcenie. Jeśli macie pomysły na zwieńczenie tej akcji to proszę podzielcie się nimi. Jasne jest ,że potrzebna jest statystyka sumująca robotę. Tu mam istony problem, bowiem pierwsze kilkanaście tysięcy nazwisk zrobiliśmy w innej formule, na innej stronie , w innej technologii. Niestety nie posiadam pełnej wiedzy kto ile wtedy zrobił. Nie wszystkie materiały przechodziły przez moją skrzynkę. Jakoś sobie jednak z tą sprawą poradzę. Sądzę jednak iż sama statystyka to zbyt mało.
Pozdrowienia
Wiktor
Awatar użytkownika
MarylaW.

Sympatyk
Mistrz

Post autor: MarylaW. »

Witam !
Skończyłam dzisiaj indeksację tomu 9 "Polskiej Deklaracji..."
Z postów Ewy Szczodruch i Marzeny Jaronieckiej wynika,że tomy: 1,2,3,4,5,6,10,12,13 - to praca Ewuni, i tom 7 - to Marzenki .
Pozostały tomy 8 i 11 .Sprawdzając pobieżnie stwierdziłam,że strony
w tych tomach zostały zindeksowane wybiórczo lub może są w trakcie opracowywania.Prośba do Wiktora i Jacka,aby poinformowali na forum czy
te brakujące strony też trzeba indeksować i które?
Jeszcze raz dziękuje Ani i Marzence za pomoc !
Pozdrawiam serdecznie
Maryla Wojciechowska
:D
Awatar użytkownika
Piętka_Jacek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Piętka_Jacek »

Witam.
Jestem w trakcie indeksacji stron 333-334 w tomie 7,są tam znane mi podpisy osób z którymi się zetknąłem.Z tego też względu może być mało pomyłek w odczycie.
Pozdrawiam Jacek.
Awatar użytkownika
tyburski

Członek PTG
Adept

Tom 11 robi Alina Duszkiewicz. Tom 7 robi Marzena Jaroniecka, a strony 333 i 334 w tym tomie Jacek Piętka. Stoi tom 8. Zapraszam do pomocy. Oczywiście mozna także włączyć się w tom 7 (marzeny ) i 11 (Aliny). Przed rozpoczęciem pracy należy jednak zgłosić mi chęć, a ja wtedy sprawdzę jakie można robić strony.
Serdecznie pozdrawiam i dziękuje za pracę
Wiktor
Awatar użytkownika
MarylaW.

Sympatyk
Mistrz

"Polska Deklaracja.." tom.8

Witam!
Rozpoczynam dzisiaj indeksację tomu 8 od początku tj.od str.1 .
Jeśli ktoś będzie chciał się włączyć do pracy przy tomie 8 proszę o informację
na forum.
Pozdrawiam serdecznie
Maryla Wojciechowska
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Marylu!

Rezerwuję sobie strony 385 - do końca. Na razie :wink:

Awatar użytkownika
MarylaW.

Sympatyk
Mistrz

Witaj Ewuniu!
Wiadomość o pomocy przy tomie 8 przyjęłam z radością.
Nie wiem czy zwróciłaś uwagę,że strony 425 do 440 i str. 445 już zostały zindeksowane.
Pozdrawiam serdecznie
Maryla Wojciechowska
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Marylko!

Już wiem, gdzie i jak się sprawdza :D . Skończyłam remont ( prawie ), po powrocie z Warszawy zabieram się do pracy. Trochę zaczęłam, ale po przerwie wolniej mi to idzie. Też się cieszę, bo mi brakło indeksowania w planach dnia... a nie wiedziałam, że jeszcze coś zostało...

Awatar użytkownika
tyburski

Członek PTG
Adept

Pogłoski o mojej śmierci były troche przesadzone. Żyję i właśnie wkleiłem "średniej wielkości miasteczko (10672 osoby) do Deklaracji. To efekt pracy Maryli, Marzeny oraz Ewy. Dziękuję. Trochę miałem zaległości. Ktoś musi kręcić trybami gospodarki aby było te 7,2 % wzrostu gospodarczego na chwałę braci.
Dobrze, że doba ma wieczory i noce, jest czas na hobby.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”