Gdzie szukać ???
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Gdzie szukać ???
Witam mam problem z odnalezieniem danych o mojej pra pra babce . Katarzyna Andrejczuk ( ur 1880 - 1966 r ) pochcodziła ze wsi Bacieczki parafia Fasty (ok. Białegostoku) ok 1903/04 r wyszła za mąż za Mikołaja Radziszewskiego i przeprowadziła się do wsi Zastocze ( ok. Krypna Koscielnego) . Wczoraj Odwiedziłam Białostockie Centrum Kultury Prawosławnej ale niestety wyszłam z kwitkiem
) Nie zachowały sie ani księgi chrztów z tych lat ani księgi ślubów. Zależy mi na znalezieniu danych o rodzicach Katarzyny a szczególnie matki skąd pochodziła i nazwisko panieńskie.
((
-
jamiolkowski_jerzy

Moja wiedza o metrykach prawosławnych jest żadna, może będzie wiedział liberctz (kilkakrotnie taką wiedza wykazywał się na tym forum.
Warto spróbować innych dróg. Pierwsza to to koperty dowodowe, w starych dowodach (jeśli mnie pamięć nie myli) były zapisywane nazwisko panieńskie matki. Kolejne to w AP w Białymstoku sprawdzić czy po 1920 roku w Zastoczu robiono komasację. Osobiście znajdowałem w tych dokumentach komasacyjnych kapitalne informacje genealogiczne. Może yakże w dokumentach krypniańskiej gminy (ale to czasy po wojnie) coś się zachowało.
Czy po wojnie Katarzyna gdzieś pracowała?. Bywały takie działy kadr które nie wyrzucały dokumentów, a ludzie pisali wtedy życiorysy.
Wreszcie notariusze , dokumenty sądowe, szpitalne i mnóstwo innych z pozoru dziwnych instytucji ale trzeba by znać przebieg życia Katarzyny, aby precyzyjniej doradzać.
Pozdrawiam
Warto spróbować innych dróg. Pierwsza to to koperty dowodowe, w starych dowodach (jeśli mnie pamięć nie myli) były zapisywane nazwisko panieńskie matki. Kolejne to w AP w Białymstoku sprawdzić czy po 1920 roku w Zastoczu robiono komasację. Osobiście znajdowałem w tych dokumentach komasacyjnych kapitalne informacje genealogiczne. Może yakże w dokumentach krypniańskiej gminy (ale to czasy po wojnie) coś się zachowało.
Czy po wojnie Katarzyna gdzieś pracowała?. Bywały takie działy kadr które nie wyrzucały dokumentów, a ludzie pisali wtedy życiorysy.
Wreszcie notariusze , dokumenty sądowe, szpitalne i mnóstwo innych z pozoru dziwnych instytucji ale trzeba by znać przebieg życia Katarzyny, aby precyzyjniej doradzać.
Pozdrawiam
-
jamiolkowski_jerzy

Jeśli umarła w Krypnie to jest w tamtejszym USC. Będzie Pani musiała jedynie udokumentować bezpośrednie pokrewieństwo.
Pisząc o różnych źródłach odzyskiwania informacji zapomniałem o niezwykle kapitalnym - paszportówce. We wnioskach paszporowych obowiazywały milicyjne standardy , zapisane musiało byc niemal wszystko. Jeśli wyjeżdżała zagranice to archiwum paszportowe jest w IPN.
Pisząc o różnych źródłach odzyskiwania informacji zapomniałem o niezwykle kapitalnym - paszportówce. We wnioskach paszporowych obowiazywały milicyjne standardy , zapisane musiało byc niemal wszystko. Jeśli wyjeżdżała zagranice to archiwum paszportowe jest w IPN.
No niestety Katarzyna z tego co wiem nigdzie nie wyjeżdzała:( Chyba sprobuje w Krypnie to bedzie najprostrza droga. Zebrałam juz troche informacji o rodzinie Andrejczuk z Bacieczek ale cały czas niewiem czy to napewno ta rodzina. Problem polega na tym że tylko z opowiadań Babci wiem że Katarzyna miała brata Ignacego. Według dokumentów ( spis spowiedzi z CKP Z ROKU 1905 ) wiem że ojciec Ignacego nazywał się Kastor ( Castor) syn Francow ( Franciszka ) matka Anna córka Józefa do spowiedzi przystapił tez brat Aleksandr ur 1885 r ( o którym nikt nic nie wiedział to by sie zgadzało z ręcznikiem obrzedowym który mam ) . Gdybym miała rodziców Katarzyny wszystko było by jasne a tak moge tylko przypuszczac że to jest ta rodzina.
-
Warakomski

AP Białystok
http://pbc.biaman.pl/dlibra/docmetadata ... =&lp=3&QI=
Andrejczuk Franciszek chłop Bacieczki wieś Białystok 67 k. 73-74, 128 k. 326-330
Krzysztof
http://pbc.biaman.pl/dlibra/docmetadata ... =&lp=3&QI=
Andrejczuk Franciszek chłop Bacieczki wieś Białystok 67 k. 73-74, 128 k. 326-330
Krzysztof
-
Warakomski

Trzeba powołać się na nie w Archiwum.
Tutaj można próbować szukać informacji związanych z komasacją. Wyszczególniona jest najczęściej cała rodzina / spadkobiercy/.
http://pbc.biaman.pl/dlibra/publication/18825?tab=1
Krzysztof
Tutaj można próbować szukać informacji związanych z komasacją. Wyszczególniona jest najczęściej cała rodzina / spadkobiercy/.
http://pbc.biaman.pl/dlibra/publication/18825?tab=1
Krzysztof
-
Warakomski

-
jamiolkowski_jerzy

Przepraszam że łopatologicznie ale należy przepisać te cyferki i iść do AP do pracowni a na ich podstawie przyniosą dokumenty (czasem wielostronicowe) jakiegoś zapisu u notariusza. Z niego dopiero będzie wiadomo o co chodzi
Jeśli chodzi o komasacje to polecam bardziej przejrzenie inwentarza wsiami, tez jest w AP.
Powodzenia
Jeśli chodzi o komasacje to polecam bardziej przejrzenie inwentarza wsiami, tez jest w AP.
Powodzenia