Jakie to nazwisko? - prośba o pomoc - j.polski

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

niebieska

Sympatyk

Post autor: niebieska »

Z tego co widziałam to Kajetan i Barbara mieli 10 dzieci z czego tylko dwóch ostatnich chłopców dożyło dorosłości, reszta umarła po kilku tygodniach albo miesiącach od urodzenia. Rzeczywiście jak zmarła Barbara to mieli 7 i 11 lat, sam zmarł niedługo po niej więc pewnie chciał im zapewnić opiekę.

Dzięki Dana :)! Jestem jeszcze świeżakiem, zaczęłam nawet przeglądać cyrylicę bo o rosyjskim pojęcia nie mam a może coś odszyfruje :p. Mam jeszcze takie pytanie czy najlepiej udać się bezpośrednio do parafii żeby zobaczyć akty których skanów nie znalazłam w internecie czy jednak do Archiwum?

Aneta
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Czy zaglądałaś już na Lubgens? Sprawdź co tam mają.Wydaje mi się, że mają większość (o ile nie całość) materiału z tej parafii.
Dopiero wtedy będziesz wiedziała co dalej szukać.Sprawdź co w AP Lublin jest z brakującego okresu i wtedy zaczekaj, aż wszystko zamieszczą w "szukaj w archiwach" albo odwiedź archiwum.Tam nie płacisz a u proboszcza wypada coś dać.Dlatego parafia dla mnie to ostateczność.No chyba, że masz dobre układy z proboszczem.
Pozdrawiam Dana
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

W drugim slubie Kajetan jesty wdowcem po Barbarze z Krawczyków
pozdrawiam
Piotr
niebieska

Sympatyk

Tak od Lubgens wszystko się zaczęło :) familysearch tez z jednej linii pozwoliło mi na spore odkrycia, szukam gdzie moge :). Nie mają już niestety np. 1912 na szukajwarchiwach.pl. To nic poczekam aż zamieszczą albo udam się do archiwum :). Nie znam tamtejszego proboszcza, przyjeżdżamy tam tylko na cmentarz, co prawda brat pytał go kiedyś przy okazji czy można przyjść to powiedział że nie ma problemu tylko trzeba poszukać w internecie numery interesujących nas aktów. Ale masz rację wypadałoby coś dać.

Może to pomyłka księdza Tkaczyk-Krawczyk? innych Kajetanów Brzózka/Brzuska i innej pisowni w tamtych stronach nie znalazłam, a tu raczej zgadzało się wszystko...
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Kajetan jest synem Tomasza i Barbary z Tkaczyków
jego pierwsza żona jest zaś córką małżonków Krawczyków
pozdrawiam
Piotr
niebieska

Sympatyk

dzięki :) musiałam sobie to wszystko ułożyć. To tak jak pisała Dana, że imię matki to prawdopodobnie pomyłka księdza...?
a to nazwisko Krawczyk to już nie mam pojęcia skąd się wzieło
Ostatecznie patrząc na inne akty to powinno chyba być Kajetan, syn Tomasza i Zofii, 1 żona Barbara z Tkaczyków 2 żona Marianna Kruszyńska 1v. Kotwica

a czy ktoś byłby w stanie mi powiedzieć co u nich w akcie jest na marginesie napisane? czy to jakaś zwykła poprawka tekstu? http://szukajwarchiwach.pl/35/1838/0/2. ... Jcn80fU6RA
Awatar użytkownika
moyra777

Sympatyk
Mistrz

Post autor: moyra777 »

Aneto, na marginesie jest potwierdzenie poprawienia bledu dotyczacego daty:) i podpisane przez ksiedza ktory ta poprawke wprowadzil.
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Zynówka, Ostrowska- Podlasie
Józef Koziołkiewicz ok 1813 - 1893 + Julianna Rudnicka ok 1817 -? mogielnickie
Katarzyna Zdrojewska ok 1809 -1868 Wielkopolska
Urban Karski - Sokołów (łódzkie) i okolice
niebieska

Sympatyk

dziękuję ślicznie Agnieszko :)!

mam jeszcze jedną prośbę (mam nadzieję ostatnią i nie będę wam już głowy zawracać :) ) nie mogę się rozczytać ze sporządzonego po polsku aktu małżeństwa nr 3 Jana Wilkołaskiego/Wilkołazkiego i Franciszki Krzyszczak, chodzi mi o fragment mówiący o rodzicach państwa młodych.

http://szukajwarchiwach.pl/35/1655/0/1/ ... yvreyrW9hg

"stawili się Jan Wilkołaski, włościanin, młodzian dwudziesty ósmy rok liczący według metryki wyjętej z Ksiąg Kościoła Bychawskiego w Bystrzycy od urodzenia zamieszkały, syn pełnoletni, ......................... matki(?)........ Franciszki z ................. Wilkołaskiej, włościanki wdowy w Bystrzycy zamieszkałej, z przyczyny nieżyjącego .....................Wilkołaskiego........... jak dowodzą ... z ksiąg kościoła bychawskiego, panna Franciszka Krzyszczakówna, włościanka dwudziesty piąty rok licząca według żłożonej metryki wyjętej z Ksiąg Koscioła bychawskiego w ....... od urodzenia zamieszkała, córka pełnoletnia Mikołaja Krzyszczaka i Franciszki .................., małżonków ........ ......... ........ nieżyjących"

na Lubgens widnieje także w uwagach przy akcie małżeństwa "z Sobczyszczaków" a takiej informacji już w ogole nie mogę się doczytać w akcie :(
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Kostkowski »

...stawili się Jan Wilkołaski, włościanin, młodzian dwudziesty ósmy rok liczący podług złożonej metryki wyjętej z Ksiąg Kościoła Bychawskiego w Bystrzycy od urodzenia zamieszkały, syn pełnoletni, w asystencji matki swej Franciszki z Latkoziów Wilkołaskiej, włościanki wdowy w Bystrzycy zamieszkałej, z przyczyny nieżyjącego Tomasza Wilkołaskiego ojca, jak dowodzi załączona z ksiąg kościoła bychawskiego sepultura, tudzież panna Franciszka Krzyszczakówna, włościanka dwudziesty piąty rok licząca podług żłożonej metryki wyjętej z Ksiąg Koscioła bychawskiego w Piotrowicach od urodzenia zamieszkała, córka pełnoletnia Mikołaja Krzyszczaka i Franciszki Pasierbiakówny, małżonków włościan niegdy w Piotrowie już nieżyjących jak dowodzą sepultura i akt zejścia z ksiąg parafii Bychawka.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

"stawili się Jan Wilkołaski, włościanin, młodzian dwudziesty ósmy rok liczący według metryki wyjętej z Ksiąg Kościoła Bychawskiego w Bystrzycy od urodzenia zamieszkały, syn pełnoletni, w asystencji matki swej Franciszki z Latkosiów Wilkołaskiej, włościanki wdowy w Bystrzycy zamieszkałej, z przyczyny nieżyjącego Tomasza Wilkołaskiego oyca jak dowodzi załączona z ksiąg kościoła bychawskiego sepultura , tudzież panna Franciszka Krzyszczakówna, włościanka dwudziesty piąty rok licząca według żłożonej metryki wyjętej z Ksiąg Koscioła bychawskiego w Piotrowicach od urodzenia zamieszkała, córka pełnoletnia Mikołaja Krzyszczaka i Franciszki Pasierbiakówny małżonków, włościan niegdy Piotrowic już nieżyjących jak dowodzą sepultura i akt zejścia z ksiąg parafii Bychawka."

Nie wiem skąd ci Sobczyszczakowie w uwagach. Na lubgensie w Bychawce żyła tylko jedna Katarzyna Sobczyszczak (1831-1832).

Pozdrawiam,
Monika
niebieska

Sympatyk

dziękuję ślicznie :)!

może ktoś kto wpisywał do lubgens po prostu się pomylił...

pozdrawiam,
Aneta
Aneta
Jaskuła_Andrzej

Sympatyk

Prośba o pomoc w odczytaniu nazwiska

Post autor: Jaskuła_Andrzej »

Prośba o pomoc w odczytaniu nazwiska matki zmarłego Pawła Jaskuły, który był synem Grzegorza Jaskuły i Apolonii i tutaj mam problem z odczytaniem nazwiska. Akt 168 Paweł Jaskuła z Żywocina

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =1934&y=66
MonikaMaru

Sympatyk

Prośba o pomoc w odczytaniu nazwiska

Post autor: MonikaMaru »

...i Apolonii z Kaczkowskich (Kuczkowskich?)

Pozdrawiam,
Monika
Jaskuła_Andrzej

Sympatyk

Post autor: Jaskuła_Andrzej »

Tak, też się skłaniam już do tej wersji. Dziękuję za podjęty trud.
Dagmara_Pawlikowska

Proszę o pomoc w odczytaniu nazwiska

Post autor: Dagmara_Pawlikowska »

Witam,

zwracam się z prośbą o odczytanie nazwiska, poniżej umieszczam link do aktu małżeństwa numer 19:

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 170&y=1463

Chodzi o pierwszego męża Elżbiety, która jest wdową po Janie... no i tu jest problem jak nazywa się Jan? Kto pomoże?

Dziękuję i pozdrawiam
Dagmara
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”