Dziecko się urodziło jako Jan a umarło jako Michał?

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Kasia_Marchlińska

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Kasia_Marchlińska »

Wszystko się zgadza, 8 tygodni upłynęło. Rodzice w smutku zapomnieli, jak ochrzcili a urzędnik nie sprawdził?
Urodziny:
Siewierz 1843/87
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... ,364004101
śmierć:
Siewierz 1843/67
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... ,363966201

czy to mozliwe?

pozdrowienia,
K.Marchlińska
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Witaj Kasiu

W metrykach różne cuda bywają i ja także mam przypadek spisania przez burmistrza pięknego i długiego aktu ślubu Balcera z Julianną, gdzie wszystkie dane się zgadzają z wyjątkiem imienia pana młodego, który faktycznie miał na imię Kacper. Na szczęście w tym przypadku był drugi akt ślubu sporządzony w parafii po łacinie i tam widnieje prawidłowe imię Kacper.
W Twoim przypadku widzę kilka możliwości:
1. Ksiądz pomylił zapisywane imię zmarłego dziecka bo akta są wyraźnie przepisywane w jednym ciągu i czasie.
2. Ojciec dziecka pomylił imię zmarłego z powodu zmartwienia, bo i taka sytuacja w mojej rodzinie wystąpiła gdy w krótkim czasie zmarła młoda matka i jej dwoje dzieci, a szwagrowie zgłosili dwa razy zgon Mateusza zamiast Mateusza i Macieja.
3. Ustalone w rodzinie imię było Michał, ale ojciec do spisana aktu wziął na świadka Jana - piśmiennego garncarza i postanowił tak na jego cześć nazwać syna, co nie zostało zaakceptowane i w rodzinie nazywany był Michał.
4. Urodziły się bliźnięta Jan i Michał, ale akt urodzenia Michała został pominięty i doszło do takiej zamiany, ale czy Jan nadal gdzieś występuje? Jeśli nie występuje to tę wersję można wykluczyć.
Nie będzie łatwo to rozstrzygnąć ze 100% pewnością i wątpliwości chyba pozostaną.

Pozdrawiam
Janina
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

5. W poprzednim akcie ochrzczony został Michał Maltarzar. Może księdzu rzeczywiście pomyliło się (p. pkt. 1). Pozostaje sprawdzić los Michała Maltarzara, czy nie był Janem.

Pozdrawiam,
Monika
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Monika ma rację bo nawet trzej chłopcy chrzczeni przed tym Janem mieli na imię Michał, Michał Cyprian i Mateusz Michał, a to zapewne z tego tytułu, że patronem był Michał Archanioł, którego święto przypada na 29 września. Ten Jan jakoś tu nie pasował do tradycyjnie nadawanych imion na cześć patrona świętowanego w danym miesiącu.
Może była jeszcze 6 wersja i miał to być Michał Jan ( ewentualnie Jan Michał ), ale ksiądz w akcie tego nie zapisał?

Pozdrawiam
Janina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”