Nazwisko: Kupis
Moderatorzy: maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=10068&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
W 1825 roku, w Drwęczy parafii Rzekuń umiera Wawrzyniec Kupisz (kolejne pokolenia nosiły nazwisko Kupis), mój 4xpradziadek. Wg aktu zgonu jego rodzicami byli Piotr Kupisz i Małgorzata. W momencie ślubu z moją 4xprababką Wawrzyniec był wdowcem. W Rzekuniu brak aktu jego pierwszego małżeństwa, jak również aktów zgonu jego rodziców. Podejrzewam, że Wawrzyniec przybył do Drwęczy z innej parafii.
Pozdrawiam
Anna
Pozdrawiam
Anna
Nazwisko to jest bardzo popularne w okolicach Łęczycy, obecnie indeksuję Błonie koło Łęczycy i Kupisów, Kupiszów bardzo tam dużo, rodziny noszące te nazwiska żyją tam do tej pory, bo na okolicznych cmentarzach (Błonie, Grabów, Siedlec) jest dużo takich nagrobków. Sam mam Kupisów w swoim drzewie.
Bartek
Bartek
-
pawel.dyda

Re: Nazwisko: Kupis
W późniejszych latach w tej parafii występuje głównie w Susku i Borawem. Mój pradziadek Jan Kupis syn Andrzeja (ur. ok. 1842 i Ewy Bałazy), syna Jana (i Franciszki Zacharek) pochodził właśnie z Borawego.Anna_S pisze:W 1825 roku, w Drwęczy parafii Rzekuń umiera Wawrzyniec Kupisz (kolejne pokolenia nosiły nazwisko Kupis), mój 4xpradziadek. Wg aktu zgonu jego rodzicami byli Piotr Kupisz i Małgorzata. W momencie ślubu z moją 4xprababką Wawrzyniec był wdowcem. W Rzekuniu brak aktu jego pierwszego małżeństwa, jak również aktów zgonu jego rodziców. Podejrzewam, że Wawrzyniec przybył do Drwęczy z innej parafii.
Pozdrawiam
Anna
Jeżeli jesteś pewna, że innych Kupisów wtedy nie znali, to wygląda na to że licznie występujący w parafii rzekuńskiej Kupisowie są wszyscy ze sobą spokrewnieni.
W okolicy za bardzo się z nazwiskiem nie spotkałem (nie widziałem w Jelonkach, Goworowie), więc może przybysze z nieco dalszej odległości.
A swoją drogą nieco zazdroszczę dostępu do tak starych metryk... Rozumiem, że AD Łomża było w użyciu... Dla mnie jest skutecznie poza zasięgiem.
Pozdrawiam,
Paweł.
Paweł.
Witam ! Kupis to rodzina ze strony mojej prababki. Jej rodzice Władysław Kupis i Józefa z Nowackich pochodzili prawdopodobnie z Grabowa lub okolic. Niestety to chyba najmniej znana rodzina w moim drzewie. Nie posiadam zbyt wielu informacji na ich temat. Jeśli ktoś wie coś na temat Władysława Kupisa to proszę o odpowiedź.
Dawid.
Dawid.
Paweł,
Jan Kupis, ożeniony z Franciszką Zacharek był rodzonym bratem mojego 2xpradziadka Józefa. Gdybyś był zainteresowany to trochę metryk mam, choć różnej jakości.
W dostępnych aktach parafii Rzekuń z XVIII wieku widzę dwie rodziny Kupisów, których na tym etapie nie da połączyć. Jedni w Susku, dawniej, już w latach 60-tych, drudzy właśnie w Drwęczy, i ci „objawiają się” nagle w postaci aktu ślubu Wawrzyńca w 1792 roku. Pewną nadzieję na dalszy ciąg dają mi indeksy parafii Kleczkowo, gdzie pojawia się nazwisko Kupiss. Ale tego śladu w najbliższych miesiącach nie dam rady zweryfikować.
Dawid,
imię Władysław było imieniem często nadawanym wśród Kupisów z tej okolicy. Gdybyś wiedział cokolwiek więcej, choćby przybliżone lata urodzenia czy ślubu, to może byłaby jakaś szansa.
Pozdrawiam
Anna
Jan Kupis, ożeniony z Franciszką Zacharek był rodzonym bratem mojego 2xpradziadka Józefa. Gdybyś był zainteresowany to trochę metryk mam, choć różnej jakości.
W dostępnych aktach parafii Rzekuń z XVIII wieku widzę dwie rodziny Kupisów, których na tym etapie nie da połączyć. Jedni w Susku, dawniej, już w latach 60-tych, drudzy właśnie w Drwęczy, i ci „objawiają się” nagle w postaci aktu ślubu Wawrzyńca w 1792 roku. Pewną nadzieję na dalszy ciąg dają mi indeksy parafii Kleczkowo, gdzie pojawia się nazwisko Kupiss. Ale tego śladu w najbliższych miesiącach nie dam rady zweryfikować.
Dawid,
imię Władysław było imieniem często nadawanym wśród Kupisów z tej okolicy. Gdybyś wiedział cokolwiek więcej, choćby przybliżone lata urodzenia czy ślubu, to może byłaby jakaś szansa.
Pozdrawiam
Anna