Przytulisko dla weteranów 1863 w Krakowie

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

83matys

Przytulisko dla weteranów 1863 w Krakowie

Post autor: 83matys »

Cześć,

na cmentarzu wojskowym, Rakowickim w Krakowie odnalazłem grób mojego prapradziadka. Z zapisków rodzinnych wiem, że końcówkę życia spędził w przytulisku krakowskim dla weteranów 1863. Odnalazłem trochę materiałów o tym miejscu w internecie wraz z aktami podopiecznych, ale te kończą się na 1919 roku. Prapradziadek zmarł 1924 i w dostępnych aktach się nie znajduje. W ogóle dostępne dokumenty kończą się na 1921 roku. Czy macie koncepcję gdzie mogę szukać dalszych informacji i akt z 1924 roku? Czy moglibyście podpowiedzieć jak dotrzeć też ewentualnie do aktu zgonu? Czy to w kancelarii cmentarnej powinno być dostępne czy szukać parafii?
Dziękuję
Mateusz
velo

Sympatyk

Post autor: velo »

Witam,
skoro prapradziadek zmarł w 1924 roku, to akt zgonu proszę wyciągnąć z Urzędu Stanu Cywilnego. Proszę napisać wniosek do którego trzeba dołączyć kserokopie potwierdzające pokrewieństwo. Odpis aktu zupełnego kosztuje 33 zł. co do dalszych akt dotyczących przytuliska nic nie powiem.
Jeśli przodek mieszkał w Krakowie proszę go odnaleźć w spisach miasta Krakowa dostępnych w Internecie. Akta metrykalne z Krakowa także są w Internecie, aczkolwiek nie wszystkie parafie i roczniki.

pozdrawiam,
Adam
83matys

Dziękuję za odpowiedź. Próbowałem się dostać do spisu z Krakowa. Najbliżej śmierci Konrada Żelechowskiego w 1924 roku znalazłem spis z 1910. Poniższy link mi się niestety nie otwiera:

http://mbc.malopolska.pl/dlibra/publication/74941?tab=1.

Przeglądarka się zamyka informując o błędzie. Masz może namiar na działający zbiór?
velo

Sympatyk

Post autor: velo »

83matys pisze:Dziękuję za odpowiedź. Próbowałem się dostać do spisu z Krakowa. Najbliżej śmierci Konrada Żelechowskiego w 1924 roku znalazłem spis z 1910. Poniższy link mi się niestety nie otwiera:

http://mbc.malopolska.pl/dlibra/publication/74941?tab=1.

Przeglądarka się zamyka informując o błędzie. Masz może namiar na działający zbiór?
U mnie wyżej wspomniany link działa, więc problem leży po stronie twojej przeglądarki, spróbuj otworzyć w innej lub zaktualizuj tą którą używasz.

pozdrawiam,
Adam
83matys

Dziękuję. Na innym komputerze się udało. Niestety, w 1910 Konrada Żelechowskiego nie ma na listach. Jeżeli ktoś z forumowiczów może pomóc w odnalezieniu dokumentów z Przytuliska będę zobowiązany. Tymczasem napisałem do nowej instytucji, która mieści się w tym budynku. Może oni przejęli archiwa.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witaj Mateuszu,

polecam zespół:
http://www.szukajwarchiwach.pl/29/550/0 ... #tabZespol
ale to pewnie już znasz (sądząc po pierwszym Twoim poście)...

Pozdrawiam,
Aneta
83matys

Cześć. Dzięki. Te dokumenty w zasadzie już wszystkie przejrzałem. Jak wspominałem sięgają do 1921, a to za wcześnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”