Zygler

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

budzinska_paula86

Sympatyk
Ekspert

Zygler

Post autor: budzinska_paula86 »

Witajcie,
Interesuje mnie nazwisko Zygler, a to dlatego, że moja prababka nazywała się tak zanim wyszła za mąż. Jest to gałąź w moim drzewie, w której niestety mam luki, a trudno mi znaleźć informacje na temat takiej rodziny. Nazwisko to było spotykane W okolicach Łęczycy i Grabowa. Jeśli ktoś coś wie, proszę o wiadomość.
Pozdrawiam
kotik7

Sympatyk
Mistrz

Nazwisko Zygler

Post autor: kotik7 »

Damazy Zygler był właścicielem ziemskim w pow. sieradzkim, chyba dobra Kuśnie

Kuba
stajama

Sympatyk

Nazwisko Zygler

Post autor: stajama »

Witam
W swoim drzewie mam Antoniego Zyglera, który urodził się w Łomży, mieszkał w Warszawie.
Pozdrawiam
Anna
Nanuk01

Sympatyk

Re: Zygler

Post autor: Nanuk01 »

budzinska_paula86 pisze:Witajcie,
Interesuje mnie nazwisko Zygler, a to dlatego, że moja prababka nazywała się tak zanim wyszła za mąż. Jest to gałąź w moim drzewie, w której niestety mam luki, a trudno mi znaleźć informacje na temat takiej rodziny. Nazwisko to było spotykane W okolicach Łęczycy i Grabowa. Jeśli ktoś coś wie, proszę o wiadomość.
Pozdrawiam
Witaj! Jestem przekonany, że kwestia nazwiska ZYGLER była już poruszana na łamach tego forum - sądzę, że było to w zeszłym roku. Przeglądnij zasoby, a z pewnością znajdziesz ten wątek :-) Moim skromnym zdaniem nazwisko jest pochodzenia niemieckiego - najprawdopodobniej od nazwiska ZIEGLER - ceglarz. O i;e pamiętam, w watku o tym nazwisku pojawiało się sporo sugestii, łącznie z takimi "z kapelusza". Cóż, przykro kiedy osoby o skromnych znajomościach języków obcych biorą się za "wyjaśnianie" pochodzenia nazwisk, które z polszczyzną nie mają nic wspólnego. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”