Witam,
Czy ktoś może wie gdzie znajdę akta metrykalne z Marcinkańców (powiat grodzieński)? Interesuje mnie okres dwudziestolecia międzywojennego. W bazie FamilySearch są lata wcześniejsze. Pozdrawiam.
Marcinkańce akta metrykalne
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- Musial_Michalina

- Musial_Michalina

Marcinkańce akta metrykalne
Zapytam z ciekawości czy ktoś z Was miał podobny problem. Szukam aktu urodzenia babci by dowiedzieć się coś więcej na temat jej przodków. Choć babci nie zdążyłam niestety poznać (zmarła w 1981 przed moim urodzeniem), zachowało się wiele jej dokumentów, pamiątek, listów zdjęć. I wg tych danych znam dokładną datę i miejsce urodzenia -styczeń 1900 rok, Wilno. Z innych źródeł znałam również miejsce zamieszkania babci w Wilnie, przystąpiła również do pierwszej komunii w Wilnie- zachowało się zdjęcie z sygnaturą wileńskiego fotografa. Zleciłam kwerendę poszukiwań aktu urodzenia litewskiemu archiwum pañstwowemu podając dokładne dane by dowiedzieć się coś więcej o pradziadkach...i twierdzą że w żadnej wileńskiej parafii rzymskokatolickiej nie znaleźli tego aktu, i że przeszukali nawet sąsiednie lata.Czy mieliście kiedyś podobną sytuację? Czy często zdarzały się wówczas przypadki że chrzcili dzieci poza miejscem zamieszkania? A może jeszcze jest jakieś inne wytłumaczenie.
Babcia w 1923 wzięła ślub w Marcinkañcach i może tam uda się znaleść informacje na temat jej rodziców. Będę wdzięczna za pomoc gdzie i jak mam dalej szukać.
Babcia w 1923 wzięła ślub w Marcinkañcach i może tam uda się znaleść informacje na temat jej rodziców. Będę wdzięczna za pomoc gdzie i jak mam dalej szukać.