Pochodzenie nazwisk (cz.1) [*dzielone]

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

ciąg dalszy dla gregorian76 :

Gaborski (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od imienia Gabriel, od węgierskiego Gabor = Gabriel.

Karauda - nie znalazłam.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999

c. d. n.
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

ciąg dalszy dla gregorian76 :

Olkiewicz (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od imion na Ol-, typu staropolskiego Oleksy, Oleksander.

Zalewski 1396 - od nazwy miejscowej Zalew (sieradzkie, gmina Lutomiersk).

Zimon - nie znalazłam; może od niemieckiej nazwy osobowej Seemann, ta od apelatywu Seemann ‘marynarz’; może od odmian imienia Szymon.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Awatar użytkownika
anowi1958

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: anowi1958 »

Proszę o wyjaśnienie pochodzenia nazwisk:

Deroń

Bochniak

Będziak

Pozdrawiam cieplutko
Awatar użytkownika
Joanna71

Sympatyk

Post autor: Joanna71 »

Witam!
Proszę o pochodzenie nazwisk:
-Świątek
-Sasak
-Haba (Chaba)
-Kasprzyk
-Kucharski
-Nowak
-Wierzchowski
-Sadaj
Pozdrawiam !
Joanna
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj :?: :D

Będziak (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od imion złożonych typu Będzieciech, Będzimir, także od będę.

Bochniak (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od bochen, bochenek lub od nazwy miejscowej Bochnia.

Deroń (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od dera ‘grube okrycie’ lub od niemieckich nazw osobowych Dahre, Darr (a- umlaut).

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Joanno :D

Haba 1491, Chaba (bez daty źródłowej) – w tej samej etymologicznie grupie nazwisk pochodzących od podstawy chab-, chob- ‘słaby, zły’, od czeskiego chaby ‘słaby’, od gwarowego chab, chaba ‘żebro; sucha gałąź’.

Kasprzyk 1567 - w grupie nazwisk pochodzących od imienia Kasper, znanego w Polsce od XIV wieku, pochodzenia niepewnego, być może od kansbar ‘stróż skarbca’.

Kucharski 1395 – od nazwy miejscowej Kuchary (kilka wsi).

c. d. n.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

ciąg dalszy dla Joanny:

Nowak 1335 - w grupie nazwisk pochodzących od nowy; od nowak ‘człowiek nowy, przybysz’.

Sadaj (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od sad ‘ogród owocowy’, sadzać ‘pomagać komuś usiąść’.

Sasak (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od Sas ‘mieszkaniec Saksonii’, może też od nazwy herbu Sas.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001

c. d. n.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

ciąg dalszy dla Joanny:

Świątek 1634 - w grupie nazwisk pochodzących od imion złożonych typu Świętobor, Świętosław, też od święty.

Wierzchowski 1436 – od nazw miejscowych Wierzchy, Wierzchowice (kilka wsi).

Awatar użytkownika
anowi1958

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: anowi1958 »

Dziękuję Pani Ewie za odpowiedź w sprawie nazwisk Deroń, Bochniak i Będziak. Pozdrawiam cieplutko. Iwona
gregorian76

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: gregorian76 »

Dziękuję bardzo
paien

Nieaktywny

Post autor: paien »

Witam.
Mam pytanie do Pani Ewy i innych osób orientujących się: czy pozycja, z której czerpią Państwo informacje, tj.: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny" jest kompletna? Powiem precyzyjniej. Pani Ewa była uprzejma sprawdzić dla mnie kilka nazwisk, jedno z tych, które podałem w słowniku nie występuje - URYŚ. W genetece znalazłem kilka aktów o tym nazwisku, ale sądząc po imionach byli to Żydzi, również w powieści Żeromskiego "Popioły" występuje postać o tym nazwisku- Żyd. Miałem praprababkę, która z domu była Uryś, ale wyszła za katolika, więc nie wiem czy słusznie mogę się doszukiwać w niej żydowskich korzeni, czy na początku XIX wieku (to mniej więcej czas Księstwa Warszawskiego) takie mieszane małżeństwo, a raczej konwersja młodej żydówki na katolicyzm, było możliwe ?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
zbilak

Post autor: zbilak »

witam
pochodzenie nazwiska Haffa ,czy to polska hałwa ,hałka ?
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj :D

Jeżeli chodzi o słownik prof. Rymuta... Jest on kompletny. Zawiera nazwiska używane w Polsce w 2001 r. Przyczyną nieumieszczenia w nim nazwiska Uryś może być fakt, iż jest ono nazwiskiem rzadkim. Wg 'Mapy nazwisk' w Polsce żyją 33 osoby o tym nazwisku (nie wiem z jakich lat pochodzą dane, ale w nim znalazłam kilka błędów w rozmieszczeniu nazwisk występujących w mojej rodzinie i w liczebności osob żyjących je noszących): http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/ ... %259B.html

U Rymuta znalazłam nazwiska podobne Uras,Uraś pochodzące od urazić.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj :D

Haffa (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od niemieckiej nazwy osobowej Haff, ta od średnio-niemieckiego haf 'morze', później 'port'.

paien

Nieaktywny

Post autor: paien »

Witam
Chodziło mi o to, czy słownik zawiera nazwiska polskie, czy także polskich Żydów, bo jeśli polskich Żydów nie, to miałbym jakiś trop :)
Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”