Najlepszy program genealogiczny ?

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
eljotnes

Sympatyk

Post autor: eljotnes »

Polecam program Ahnenblatt
Prosty w obsłudze, a bardzo solidny - możliwość generowania czytelnych tablic/wykresów genealogicznych (potomnych, przodków, krewnych).
Darmowy i offline
MarcinR

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MarcinR »

Było już wiele wątków poświęconych programom genealogicznym.
Ja polecam My Family Tree. Moim zdaniem jest łatwiejszy w obsłudze zwłaszcza przy wproszadzaniu danych.
Ahnenbalatt generuje ładniesze wykresy, bardziej ozobne.
Oba progray są darmowe i po polsku. Oba też importują i exportują dane gedcom.
Ja tworzę drzewo w myfamilytree a wydruki robię w ahnenblatt.

Najprościej będzie ściągnąć oba i porównać, w którym nam się lepiej pracuje.

Pozdrawiam

Marcin
Joanna_Makowska

Sympatyk

Post autor: Joanna_Makowska »

Dziękuję ślicznie.
solec1

Sympatyk

Post autor: solec1 »

Rowniez polecam Ahnenblatt, choc sam... nie jestem w 100% z niego zadowolony:
1) na wygenerowanym drzewie nie ma mozliwosci pokazania miejsc slubow
2) mimo, ze niby ma wbudowane polskie czcionki, gina mi one przy generowaniu wynikow w postaci PDF (a moze da sie to jakos obejsc?)
3) mam wrazenie, ze program nie radzi sobie z nietypowymi sytuacjami w drzewie...
Joanna_Makowska

Sympatyk

heh w moim drzewie może być dosc dużo sytuacji nietypowych. Na razie mam dwie: dwóch panów, którzy są dla siebie braćmi, ożeniło się z dwoma paniami, które są dla siebie siostrami i druga podobna, tylko panie są kuzynkami. Obawiam się jednak, że jak uda mi się wyjść poza linię pradziwdków, to okaże się, że osoby ze sobą spokrewnione ( dość daleko) też ze sobą śluby brały.
Łuniewska_Ewa

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Łuniewska_Ewa »

Sytuacje o których piszesz wcale nie są nietypowe. Dawniej zdarzało się, zwłaszcza na wsi, wśród zamożnych gospodarzy, że wydawano rodzeństwo z jednej rodziny za rodzeństwo z drugiej rodziny. Dziedziczyli oni gospodarstwa po rodzicach i w ten sposób po dwoje rodzeństwa z każdej rodziny miało zapewniony byt, nie musieli szukać dla siebie nowego miejsca do życia. Wiem o tym z opowiadań rodzinnych. U mnie takich sytuacji zdarzyło się więcej. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
AdamKoryciński

Post autor: AdamKoryciński »

Ja pracuję na aplikacji Gramps.
Aplikacja jest darmowa i po polsku, posiada możliwość importowania i exportowania do plików GEDCOM (razem z uwzględnieniem filtra).
Działa zarówno pod Linux i Windowsem.

Można ją pobrać ze strony https://gramps-project.org/download/

Polecam i pozdrawiam :)
solec1

Sympatyk

Post autor: solec1 »

No, moze powinienem napisac "nietypowe". Bo faktycznie w przeszlosci kombinacje rodzinne bywaly rozne.
Przede wszystkim chodzilo mi jednak w moim poscie wyzej o to, ze Ahnenblatt takich "nietypowych" sytuacji "nie rozumie", np. nie pokazujac linii pokrewienstwa lub tez rodzielajac te sama osobe na 2 pola.
Awatar użytkownika
Skrzypek_Wojciech

Sympatyk

generowanie wydruku PDF

Post autor: Skrzypek_Wojciech »

solec1 pisze: 2) mimo, ze niby ma wbudowane polskie czcionki, gina mi one przy generowaniu wynikow w postaci PDF (a moze da sie to jakos obejsc?)
...
Topolinski_Jozef pisze:Witam,
Skrzypek_Wojciech pisze:Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.Podczas generowania tablicy do formatu pdf. czcionka zawiara polskie znaki i jest Ok, natomiast w trakcie zapisu czcinka traci polskie znaki.
Czy jest na to jakis sposób używam czcionki Arial Narrow,probowałem z innymi bez rezultatu.
tu jest opisane jedno z możliwych rozwiązań: PDF
wszystko na temat nazwiska Skrzypek (Jarosław, Wrocław, Korzenica, Łączki Brzeskie,Przecław, Wylów, Skarżysko Kamienna, Bohumin, Błonie k.Mielca)
Joanna_Makowska

Sympatyk

generowanie wydruku PDF

Na MH też w tym przypadku rozdzieliło mi tą samą osobę na dwa pola, z tym, że mam zaznaczone, ze wystepuje ona dwa razy.
Awatar użytkownika
Bartolllini

Sympatyk

generowanie wydruku PDF

Post autor: Bartolllini »

Dzień dobry

Chciałbym się zapytać czy jest tutaj osoba, która jest w posiadaniu programu Drzewo Genealogiczne - zestaw klipartów? Strona na której można ten program zakupić nie działa. Chętnie odkupiłbym/kupiłbym link do programu lub płytę.
Pozdrawiam, Bartłomiej Barysz (Barisch)
velo

Sympatyk

generowanie wydruku PDF

Post autor: velo »

Bartolllini pisze:Dzień dobry

Chciałbym się zapytać czy jest tutaj osoba, która jest w posiadaniu programu Drzewo Genealogiczne - zestaw klipartów? Strona na której można ten program zakupić nie działa. Chętnie odkupiłbym/kupiłbym link do programu lub płytę.
Witam,
twórcą tego programu jest Pan Tomasz Steifer, niestety z przykrością zawiadamiam, że Pan Tomasz zmarł dnia 8 października 2015 roku w Gdańsku. Informację o zgonie zaczerpnąłem z Wikipedii. :(

pozdrawiam,
Adam
Awatar użytkownika
Mendyka_Grzegorz

Sympatyk
Kontakt:

Re: generowanie wydruku PDF

Post autor: Mendyka_Grzegorz »

Bartolllini pisze:..czy jest tutaj osoba, która jest w posiadaniu programu Drzewo Genealogiczne - zestaw klipartów? Strona na której można ten program zakupić nie działa. Chętnie odkupiłbym/kupiłbym link do programu lub płytę.
Śląskie Towarzystwo Genealogiczne ma w swojej bibliotece Drzewo Genealogiczne - zestaw klipartów;
dla członków ŚTG oczywiście - http://genealodzy.wroclaw.pl
aliści...
jeśli jesteś z Wrocławia lub okolic...
jeśli dla celów niekomercyjnych...
wedle licencji...
Grzegorz z Wrocławia
Śląskie Towarzystwo Genealogiczne [102/2001]
Kaliskie Towarzystwo Genealogiczne [ 16/2010]
http://genealodzy.wroclaw.pl/
http://gento.wroclaw.pl/
Awatar użytkownika
eljotnes

Sympatyk

Post autor: eljotnes »

solec1 pisze:Rowniez polecam Ahnenblatt, choc sam... nie jestem w 100% z niego zadowolony:
1) na wygenerowanym drzewie nie ma mozliwosci pokazania miejsc slubow
2) mimo, ze niby ma wbudowane polskie czcionki, gina mi one przy generowaniu wynikow w postaci PDF (a moze da sie to jakos obejsc?)
3) mam wrazenie, ze program nie radzi sobie z nietypowymi sytuacjami w drzewie...
ad.1 trzeba w opcjach przewinąć zakładke z wyswietlanymi danymi i jest "miejsce ślubu" więc będzie w wygenerowanym drzewie
ad.2 zgadza sie ale dopiero w ostatniej wersji wcześniej generowałem pdf i nie było problemu z polskimi literami
ale odkryłem że wersja 2.92 portable wygenerowała mi poprawnie pdf

ad.3 cokolwiek powiedzieć wydruki są chyba najczytelniejsze
dodatkowo tylko mała uwaga że w ostatniej wersji menu tablicy trochę się "odpolszczyło"

podsumowując mimo wszystko i mając nadzieję że w kolejnej wersji będzie już ok POLECAM
Ostatnio zmieniony czw 03 mar 2016, 11:43 przez eljotnes, łącznie zmieniany 1 raz.
Cieniek_Bogumil

Sympatyk

Post autor: Cieniek_Bogumil »

Podrzucam info o dość nowym programie - Ancestris. Jeszcze nie jest może gotowy do pracy (obecna wersja to 0.9 beta) ale zapowiada się dla mnie ciekawie. I pracuje bezpośrednio na pliku gedcom co bardzo sobie cenię.

Wcześniej pracowałem z tego co czytam na forum, z mało popularnym programem GenealogyJ.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”