Szpringer,Thor,Tukendorf- Koloniści Niemieccy z Sitańca?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
a_j_wojciechowski

Mój pradziadek Michał Szram (w oryginale Schramm - przekaz rodzinny słowny) urodzony w miejscowości Huszczka Wielka (obecnie Huszczka Duża) około roku 1868. Z tego co czytam jest potomkiem kolonistów niemieckich.Łucja pisze: ...
Z Białobrzegami i Huszczką związane były rodziny kolonistów Schram i Klaudel, Petz, może Ci się to z czymś skojarzy.
...
Łucja
Czy ktoś ma więcej informacji na jego temat lub na temat tej rodziny kolonistów ?
Gdzie można znaleźć takie informacje ?
Pozdrawiam
Piotr
Z Huszczką prawdopodobnie była związana również prawdopodobnie rodzina Tyndorf. Piotr Tyndorf urodzony w Huszczce Małej w 1860r. s. Karola i Julianny z Chilcherów. Ja poszukuję informacji ogólnie o kolonizacji wsi Huszczka.
Pozdrawiam,
Bartek
Pozdrawiam,
Bartek
"Bo ty tak jak każde istnienie masz wpływ na jej błysk
jak każde z tych z których się wywodzisz, ziemie
z których ty pochodzisz to marzenie tych
którzy odeszli za młodzi"
Zipera
Pozdrawiam,
Bartek
jak każde z tych z których się wywodzisz, ziemie
z których ty pochodzisz to marzenie tych
którzy odeszli za młodzi"
Zipera
Pozdrawiam,
Bartek
Znalazłem coś prawdopodobnie na temat Twojego pradziadka Michała Schramm:piniek pisze:Mój pradziadek Michał Szram (w oryginale Schramm - przekaz rodzinny słowny) urodzony w miejscowości Huszczka Wielka (obecnie Huszczka Duża) około roku 1868. Z tego co czytam jest potomkiem kolonistów niemieckich.Łucja pisze: ...
Z Białobrzegami i Huszczką związane były rodziny kolonistów Schram i Klaudel, Petz, może Ci się to z czymś skojarzy.
...
Łucja
Czy ktoś ma więcej informacji na jego temat lub na temat tej rodziny kolonistów ?
Gdzie można znaleźć takie informacje ?
Pozdrawiam
Piotr
Schramm Michael Lublin ( ewangelicko-augs.) 43 1861
http://regestry.lubgens.eu/viewpage.php?page_id=766
Z uwagi na fakt, że najbliższy zbór ewangelicko-augs. był w Lublinie, tutaj też mógł nastąpić chrzest. Czyżby dokumentacja w j. niemieckim i polskim?
Lublin
To ja podbiję wątek (po latach) i ponowię apel o kopię kontraktu z 1785 r. lub przynajmniej informację dotyczącą występujących tam nazwisk.
Nazwisko, którego szukam brzmi prawdopodobnie Kus/Kuss. Nie mam stuprocentowej pewności, ponieważ w księgach z końca XVIII w. jego pisownia się zmienia (występuje w wersji Quz/Kus). Podejrzewam, że w kontrakcie z 28.02.1785 r. może pojawić się jeszcze inna forma zapisu.
Mieszkający w Białobrzegach Kusowie określani są jako koloniści niemieccy, więc wszystko wskazuje na to, że mój przodek również do nich należał (choć jego nazwisko pojawia się w tym samym czasie odosobnione w sąsiednim Nieliszu – właśnie w wersji Quz, a potem Kus).
Będę wdzięczny za odzew.
Nazwisko, którego szukam brzmi prawdopodobnie Kus/Kuss. Nie mam stuprocentowej pewności, ponieważ w księgach z końca XVIII w. jego pisownia się zmienia (występuje w wersji Quz/Kus). Podejrzewam, że w kontrakcie z 28.02.1785 r. może pojawić się jeszcze inna forma zapisu.
Mieszkający w Białobrzegach Kusowie określani są jako koloniści niemieccy, więc wszystko wskazuje na to, że mój przodek również do nich należał (choć jego nazwisko pojawia się w tym samym czasie odosobnione w sąsiednim Nieliszu – właśnie w wersji Quz, a potem Kus).
Będę wdzięczny za odzew.
Dawno nie zajmowałem się tym tematem, ale poszukam.joannes pisze:To ja podbiję wątek (po latach) i ponowię apel o kopię kontraktu z 1785 r.
Pra(x5)dziadek mojej Żony - Tomasz Kuss z Nielisza, jego żona Małgorzata z domu Rydel, ślub ich córki Małgorzaty w Nieliszu w 1834 z Janem Wailerem - też kolonistą. To najstarsze dane jakie widzę u siebie w bazie, ale tak jak pisałem, dawno już się tym nie zajmowałem. Pamiętam, że koloniści przyjeżdżali do Polski w kilku rzutach. Nie jestem teraz pewny, ale Nielisz to chyba była jedna z kilku młodszych kolonii. Muszę odświeżyć swoje wiadomości.joannes pisze:(choć jego nazwisko pojawia się w tym samym czasie odosobnione w sąsiednim Nieliszu – właśnie w wersji Quz, a potem Kus).
Pozdrawiam,
Konrad
Konrad
Dziękuję za odpowiedź. Dodam tylko, że w akcie z 1834 r. Tomasz Kuss jest wymieniony jako mieszkaniec Białobrzegów. W starszych aktach pojawia się z żoną Margaritą Spraycher (jeśli to ten sam Tomasz, a wydaje się, że ten sam). Tam nosi nazwisko Kus (np. w akcie urodzenia córki Tekli z 1810 r., syna Michała z 1805 r., także w akcie urodzenia córki Katarzyny z 1807 r. i w akcie jej śmierci z 1811 r.). Najwcześniejsze wspomnienia o Tomaszu i Margaricie pochodzą z 1804 r., kiedy to oboje są świadkami na ślubie.
Oprócz Tomasza Kusa mamy jeszcze jego domniemanego ojca Franciszka Kusa (matka Julianna Erelour). Prawdopodobne daty jego życia: 1756-1811. Julianna: 1745-1800. Tak wynika z ich aktów śmierci. Ich dzieci to: Michał, Mateusz (II) ur. 1794 r., Piotr ur. 1790 r., Mateusz (I) 1787-1790. Prawdopodobnie dziećmi Franciszka byli także: Jan i Tomasz ur. 1784, Grzegorz ur. 1782 r.
W księdze metrykalnej dotyczącej Białobrzegów nie ma wszystkich wydarzeń powiązanych z Kusami. Być może pojawiają się w innych niż nieliskie zbiorach akt.
Dokładnie w tym czasie w sąsiednim Nieliszu we wpisach pojawia się 30-letni Mateusz Quz (akt ślubu z początku 1794 r.) i Mateusz Kus (narodziny córki z końca 1794 r.). W obu aktach figuruje żona Marianna z Bąków, a więc musimy mieć do czynienia z tą samą osobą. W domu Mateusza Kusa, w 1798 r. umiera Tomasz Niemiec (30 lat). A w 1800 r. umiera tam Joannes Kus "religionis acatolica" (61 lat). Jakie relacje łączyły (o ile łączyły) Kusów z Nielisza i Białobrzegów nie wiem. Podejrzewam jednak, że obie rodziny musiały pochodzić z Niemiec i że zbieżność nazwisk nie może być tu przypadkowa.
Jeśli można spytać, ciekaw jestem, jakie były dalsze losy Kusów z Białobrzegów. Czy przenieśli się w inne miejsce, bo później nie spotkałem już wzmianek o Kusach w tej miejscowości?
Oprócz Tomasza Kusa mamy jeszcze jego domniemanego ojca Franciszka Kusa (matka Julianna Erelour). Prawdopodobne daty jego życia: 1756-1811. Julianna: 1745-1800. Tak wynika z ich aktów śmierci. Ich dzieci to: Michał, Mateusz (II) ur. 1794 r., Piotr ur. 1790 r., Mateusz (I) 1787-1790. Prawdopodobnie dziećmi Franciszka byli także: Jan i Tomasz ur. 1784, Grzegorz ur. 1782 r.
W księdze metrykalnej dotyczącej Białobrzegów nie ma wszystkich wydarzeń powiązanych z Kusami. Być może pojawiają się w innych niż nieliskie zbiorach akt.
Dokładnie w tym czasie w sąsiednim Nieliszu we wpisach pojawia się 30-letni Mateusz Quz (akt ślubu z początku 1794 r.) i Mateusz Kus (narodziny córki z końca 1794 r.). W obu aktach figuruje żona Marianna z Bąków, a więc musimy mieć do czynienia z tą samą osobą. W domu Mateusza Kusa, w 1798 r. umiera Tomasz Niemiec (30 lat). A w 1800 r. umiera tam Joannes Kus "religionis acatolica" (61 lat). Jakie relacje łączyły (o ile łączyły) Kusów z Nielisza i Białobrzegów nie wiem. Podejrzewam jednak, że obie rodziny musiały pochodzić z Niemiec i że zbieżność nazwisk nie może być tu przypadkowa.
Jeśli można spytać, ciekaw jestem, jakie były dalsze losy Kusów z Białobrzegów. Czy przenieśli się w inne miejsce, bo później nie spotkałem już wzmianek o Kusach w tej miejscowości?
Tak, to prawda, pomyliłem się, z Nielisza jest metryka.joannes pisze:Dodam tylko, że w akcie z 1834 r. Tomasz Kuss jest wymieniony jako mieszkaniec Białobrzegów.
Nic nie pomogę, to jedyne dane jakie posiadam. Ja badam linię Wailerów (Wejler/Wailler). Znam jedynie dalsze losy samej Małgorzaty - córki Tomasza (Kusa/Kussa) i Małgorzaty (Rydel/Riedel) kolonistów z Białobrzegów. Jan Wailer po ślubie zabrał ją do Brodów pod Szczebrzeszynem, gdzie osiedli Wailerowie po przyjeżdzie do Polski. Nazwiska, które są powiązane z Wailerami to: Mathej/Martin, Bekerin, Kuss, Riedel, Wurszt, Presch.joannes pisze:Jeśli można spytać, ciekaw jestem, jakie były dalsze losy Kusów z Białobrzegów.
Pozdrawiam,
Konrad
Konrad
-
cyganmokotow

-
asmolenska