Kuba
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Kuba
Witam chciałbym sie dowiedzieć coś o pochodzeniu mojego nazwiska Kuba . Z góry dziękuje za odpowiedzi
-
Gawroński_Zbigniew

Obok oczywistej etymologii od imienia Jakub warto pamiętać, że zając szarak w wielu gwarach to "kuba" albo "filip". Poza tym był jeszcze "kubusek", "kubusiowy handlarz" = "sprzedający z ręki".
Te najprostsze z pozoru nazwiska sprawiają zawsze najwięcej kłopotu, co wyraźnie widać choćby w zmaganiach etymologów amatorów i profesjonalistów.
Samo nazwisko baardzo starte. Po raz pierwszy pojawiło się w zapisach już w roku 1244.
Te najprostsze z pozoru nazwiska sprawiają zawsze najwięcej kłopotu, co wyraźnie widać choćby w zmaganiach etymologów amatorów i profesjonalistów.
Samo nazwisko baardzo starte. Po raz pierwszy pojawiło się w zapisach już w roku 1244.
dziękuje to bardzo ciekawe co mówicie ja na przykład dowiedziałem się że ponoć pochodzi z Francji od kubę przepraszam za pisownie ale nie wiem jak się to pisze i ponoć jeden z żołnierzy napoleona po klęsce z ruskimi wracajac do domu osiedlił się w Polsce . może macie na ten temat jakieś informacje . ja pochodzę z okolic Opoczna . może macie też jakieś info na temat jakichkolwiek przodków o tym nazwisku lub z nim zwiazanych
-
Janina_Tomczyk

Skontaktuj się z osobą o nicku A.Kuba (Arkadiusz Kuba) przez formularz, który jest od dawna na tym forum i pochodzi z Rawy Mazowieckiej, a to nie tak daleko do Opoczna. Wiem, że szuka śladów swej rodziny skutecznie więc może Ci coś podpowie.sendow171 pisze:dziękuje to bardzo ciekawe co mówicie ja na przykład dowiedziałem się że ponoć pochodzi z Francji od kubę przepraszam za pisownie ale nie wiem jak się to pisze i ponoć jeden z żołnierzy napoleona po klęsce z ruskimi wracajac do domu osiedlił się w Polsce . może macie na ten temat jakieś informacje . ja pochodzę z okolic Opoczna . może macie też jakieś info na temat jakichkolwiek przodków o tym nazwisku lub z nim zwiazanych
Pozdrawiam
Janina Tomczyk