Jasiecki/a - Podlaskie (Poświętne, Choroszcz)

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Grodas

Sympatyk

Jasiecki/a - Podlaskie (Poświętne, Choroszcz)

Post autor: Grodas »

Witam serdecznie,

Stoję w miejscu i nie wiem co dalej. Wspomóżcie dobrą radą.

W 1942 umiera w Poświętnem(Podlasie) moja praprababcia ze strony matki Anna Głowacka z domu Jasiecka. W akcie czytamy „wdowa lat siedemdziesiąt licząca córka rodziców imiona których są niepamiętne urodzona(!) i zamieszkała w Poświętnem”. Zgłaszającymi sprawę dla księdza proboszcza są jej synowi, obaj oczywiście pełnoletni.
Sprawa jest dosyć skomplikowana. Anna Głowacka z Jasieckich wyszła za mąż za Bolesława Głowackiego z Choroszczy. Według przekazu rodzinnego mieszkali oni, aż do śmierci Bolesława w tymże miasteczku, po czym Anna powróciła na „ojcowiznę” wraz z dziećmi. Syn, Stanisław żył i umarł w Poświętnem. Z przekazów również wynika, że Anna Głowacka z Jasieckich miała rodzeństwo które po roku 1906(mieli budować miejscowy kościół) wyemigrowało do USA.
Problem leży w tym, że… żadnego z Jasieckich w aktach i spisach parafii Poświętne przed 1900 rokiem nie odnotowano… Może macie jakieś rady?

pozdrawiam, DJ.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Czy chodzi o Poświętne koło Łap?
Metrykalia"tego" Poświętnego znam nieźle ale nie na tyle aby kojarzyć czy żyli tam Jasieccy, raczej mi się nie kojarzą ale nie można wykluczyć ,że akurat incydentalnie Anna się tam urodziła. Choć lata hipotetycznych chrzcin 1872? a budowa kościoła,co było faktycznie w 1906, raczej wskazywałyby na długoletnie zamieszkiwanie w Poświetnem.
Wnioskowanie kwerendy na podstawie wieku zapisanego akurat w akcie zgonu to najgorszy sposób szukania niemniej przejrzę spisy urodzin Poświetnego około 1872.
Czy wiadomo kiedy mniej więcej był ślub?W nim informacje z pewnością będa precyzyjniejsze.
No i otwartym pozostaje pytanie czy o to Poświetne koło Łap chodzi.
Dosyć obiegowo wsie kościelne nazywano poświętne , tak naprzykład zapisywano Juchnowiec Kościelny.
Pozdrawiam
Ma Pan(Pani?) fart!! Znalazłem, urodziła sie w Poświetnem w 1875 roku Proszę odezwać sie na mój prywatny adres (nie priva) to wysle skan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”