Modliborzyce - gdzie szukać aktu ur. z 1843 roku?

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Modliborzyce - gdzie szukać aktu ur. z 1843 roku?

Post autor: Kostkowski »

Czy są gdzieś dostępne akta urodzeń / chrztów z roku 1843 z parafii Modliborzyce?
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Awatar użytkownika
Krystyna_Rykowska

Sympatyk

Parafia Modliborzyce - gdzie szukać aktu ur. z 1843 roku?

Post autor: Krystyna_Rykowska »

W AP. Sandomierz
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Parafia Modliborzyce - gdzie szukać aktu ur. z 1843 roku

Post autor: Kostkowski »

Krystyna_Rykowska pisze:W AP. Sandomierz
Zakładając, że wiesz co piszesz, bardzo proszę o wyjaśnienie, bowiem znam zasób AP. Sandomierz i ur. z par. Modliborzyce są tam od 1887, a ja potrzebuję aktu o 44 lata starszego. Dlatego umieściłem zapytanie na tym forum skierowane do tych, którzy wiedzą to, czego nie wiem ja i czego nie wie dyrekcja AP.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Awatar użytkownika
Krzysztof_Wasyluk

Sympatyk

Post autor: Krzysztof_Wasyluk »

Na portalu lubgens są zindeksowane akty z Modliborzyc od XVIII w.
http://regestry.lubgens.eu/viewpage.php ... 052&par=32

Linki są od 1887 roku, odwołują się do fotolubgens np. http://fotolubgens.lubgens.eu/modlibozy ... 48-257.jpg

Przy indeksach urodzeń z 1843 r. są tylko opisy (z numerem aktu). Kto indeksował i kto fotografował nie wiem, ale w nagłówku faktycznie jest podane AP Sandomierz.

Krzysztof
Krzysztof Wasyluk
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Tak, tylko są Modliborzyce w lubelskim i koło Opatowa drugie - Julian
Krzysiek_

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Krzysiek_ »

Krzysztof_Wasyluk pisze:Na portalu lubgens są zindeksowane akty z Modliborzyc od XVIII w.

Linki są od 1887 roku, odwołują się do fotolubgens np. http://fotolubgens.lubgens.eu/modlibozy ... 48-257.jpg

Przy indeksach urodzeń z 1843 r. są tylko opisy (z numerem aktu). Kto indeksował i kto fotografował nie wiem, ale w nagłówku faktycznie jest podane AP Sandomierz.

Krzysztof
Nagłówek dotyczy tylko części ksiąg (1887 i młodsze). Starsze księgi znajdują się na parafii i nie są, ani nie będą (póki nie zmieni się nastawienie proboszcza i kurii) ogólnodostępne. Mogę natomiast udzielić informacji o danych z konkretnego aktu.
mistrall

Post autor: mistrall »

Krzysiek_ pisze:
Krzysztof_Wasyluk pisze:Na portalu lubgens są zindeksowane akty z Modliborzyc od XVIII w.

Krzysztof
Nagłówek dotyczy tylko części ksiąg (1887 i młodsze). Starsze księgi znajdują się na parafii i nie są, ani nie będą (póki nie zmieni się nastawienie proboszcza i kurii) ogólnodostępne. Mogę natomiast udzielić informacji o danych z konkretnego aktu.
Panie Krzysztofie,

Dziękuję o informację o aktach z parafii Modliborzyce. Szukam informacji o przodkach stamtąd się wywodzących. Interesują mnie wszystkie dane, jakie można wyczytać z tych konkretnych aktów (tj. imiona, nazwiska wszystkich wymienionych osób, zawody, daty, miejsca, skreślenia itd.). Intryguje mnie też, jak Pan do tych metryk, tak pilnie chronionych przez Kościół, dotarł - i czy jest możliwość zobaczenia na miejscu wybranych aktów/sfotografowania itd. Jak to dokładnie wygląda.

1) urodzenia Markis Walenty Modliborzyce nr 106 rok 1846 O: NN, M: Wiktoria, karta 110

2) ślubu Dziuba Szymon Markisówna / Markis Wiktoria Modliborzyce 11 1847 On- Wojciech i Franciszka Pietura, Ona- Szymon i Rozalia

3) ur. Dziuba Marianna Modliborzyce 146 1849 O: Szymon, M: Wiktoria Markita, karta 223

Dostęp do tych aktów otworzyłby możliwość dalszych poszukiwań. Bardzo byłbym wdzięczny za odpowiedź.

Pozdrawiam
Michał J.
Ostatnio zmieniony pn 28 mar 2016, 01:26 przez mistrall, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
agnieszka5995

Sympatyk
Mistrz

Re: Modliborzyce - gdzie szukać aktu ur. z 1843 roku?

Post autor: agnieszka5995 »

Czy są gdzieś dostępne akta urodzeń / chrztów z roku 1843 z parafii Modliborzyce? Prosze zobaczyc PN.

Pozdrowienia Agnieszka We
Awatar użytkownika
agnieszka5995

Sympatyk
Mistrz

Prosze zobaczyc PN.

Pozdrowienia Agnieszka We
mistrall

Pani Agnieszko, dziękuję, ale co to znaczy "PN"?
Awatar użytkownika
agnieszka5995

Sympatyk
Mistrz

[quote="mistrall"]Pani Agnieszko, dziękuję, ale co to znaczy "PN" Przepraszam, uzylam nie polskiego skrotu, znaczy wiadomosc prywatna.
mistrall

Pani Agnieszko, nie wiem do kogo Pani wysłała wiadomość prywatną, ale chyba nie do mnie. W każdym razie nic do mnie nie doszło. Pan Krzysztof (login: Krzysiek_), który chyba ma orientację w sytuacji, też niestety nie odpisał. Kiedyś się wybiorę do Modliborzyc, ale chyba dopiero po zmianie tamtejszego proboszcza, i popytam, jak to wygląda ze starymi księgami. Może przyjadę z kuzynem księdzem prefektem seminarium duchownego, którego też historia rodziny interesuje, to łatwiej będzie negocjować.

Ciekawi mnie też, czy są jakieś metrykalia gminy żydowskiej z Modliborzyc?

Pozdrawiam
Michał J.
Krzysiek_

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Krzysiek_ »

mistrall pisze:Pani Agnieszko, nie wiem do kogo Pani wysłała wiadomość prywatną, ale chyba nie do mnie. W każdym razie nic do mnie nie doszło. Pan Krzysztof (login: Krzysiek_), który chyba ma orientację w sytuacji, też niestety nie odpisał. Kiedyś się wybiorę do Modliborzyc, ale chyba dopiero po zmianie tamtejszego proboszcza, i popytam, jak to wygląda ze starymi księgami. Może przyjadę z kuzynem księdzem prefektem seminarium duchownego, którego też historia rodziny interesuje, to łatwiej będzie negocjować.

Ciekawi mnie też, czy są jakieś metrykalia gminy żydowskiej z Modliborzyc?

Pozdrawiam
Michał J.
Odpisałem Panu na PW.
Awatar użytkownika
agnieszka5995

Sympatyk
Mistrz

Dzien dobry Panie Michale,

wyslalam do Pana jeszcze jedna wiadomosc prywatna, powinna dojsc.

Pozdrawiam Pana

Agnieszka :D :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”