Archiwa w Kielcach digitalizacja i indeksacja
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Opatowiec miał pójść do Genbazy / http://metryki.genbaza.pl/ Piotrkowiece k.Wodzislawia sfotografowane w tym samym czasie w Genbazie sa juz od dawna.
Stefan
Stefan
- Majewska_Renata

Witam! Metryki z Wodzisławia pojawią się zapewne gdy skończę indeksację. Niestety to jeszcze potrwa, bo do tej jeszcze nie mam opracowanej nawet połowy metryk.Bogusław pisze:Witam,
Czy wiadomo kiedy w Genbazie pojaaią się metryki z Wodzisławia (świętokrzyskie)
Pozdrawiam
Bogusław
Pozdrawiam, Renata
- Ćwikliński_Leszek

- Kontakt:
Kilka lat temu sfotografowałem spis w AD Kielce.dawidoss pisze: Moje pytanie dotyczy Daleszyc
na genbazie brakuje aktów z okresu 1740-1780
Czy te księgi istnieją lecz nie sa poskanowane?
Chyba nic się nie zmieniło.
http://cwiklinski.pl/ptg/kielce/Daleszyce.jpg
pozdrowienia
Leszek
- historyk1920

-
Wojciechowska_Ewka

Akta urodzeń ze wsi Krajno z lat 1790-1810
Dzień dobry,
Ponownie podnoszę temat z nadzieją na uzyskanie informacji.
Cytuję tłumaczenie wykonane przez Christophorusa a dotyczące wpisu
w aktach metrykalnych parafii Daleszyckiej rok 1790:
"Odtąd dzieci ze wsi Krajno będą chrzczone nie w świątyni parafialnej dalesickiej, lecz w świątyni św. Katarzyny Braci Mniejszych Regularnej Obserwancji [tj. OO. Bernardynów], i tam w księdze metrykalnej ich chrzest będzie notowany. Ja, Józef Fuhl, kanonik kaznodzieja kielecki, proboszcz dalesicki, dałem pełnomocnictwo konwentowi braci wspomnianych, by mogli chrzcić wszystkie dzieci z rzeczonej wsi odtąd mające się narodzić aż do życia mojego w tej parafii posługi kresu, chyba że przypadkiem z jakiegoś powodu wcześniej to pełnomocnictwo /jak na piśmie zostało dane/ na piśmie spodoba mi się odwołać. Oleje zaś święte i woda z chrzcielnicy będą do pobrania corocznie ze świątyni parafialnej dalesickiej w sam dzień sobotni przed Niedzielą Zesłania Ducha Świętego.
Dopisek: Oleje Święte odbiera się u Jaśnie Oświeconego (rozwinięcie skrótu „J.” przypuszczalne) Dziekana."
Z informacji uzyskanej w Świetej Katarzynie i AP Kielce wynika,iż nie zachowały się akta z tego okresu,czy jest jakaś szansa,że mogą gdzieś znajdować sie kopie tych metryk?
Pozdrawiam serdecznie
Lucjan[/quote]
Ponownie podnoszę temat z nadzieją na uzyskanie informacji.
Cytuję tłumaczenie wykonane przez Christophorusa a dotyczące wpisu
w aktach metrykalnych parafii Daleszyckiej rok 1790:
"Odtąd dzieci ze wsi Krajno będą chrzczone nie w świątyni parafialnej dalesickiej, lecz w świątyni św. Katarzyny Braci Mniejszych Regularnej Obserwancji [tj. OO. Bernardynów], i tam w księdze metrykalnej ich chrzest będzie notowany. Ja, Józef Fuhl, kanonik kaznodzieja kielecki, proboszcz dalesicki, dałem pełnomocnictwo konwentowi braci wspomnianych, by mogli chrzcić wszystkie dzieci z rzeczonej wsi odtąd mające się narodzić aż do życia mojego w tej parafii posługi kresu, chyba że przypadkiem z jakiegoś powodu wcześniej to pełnomocnictwo /jak na piśmie zostało dane/ na piśmie spodoba mi się odwołać. Oleje zaś święte i woda z chrzcielnicy będą do pobrania corocznie ze świątyni parafialnej dalesickiej w sam dzień sobotni przed Niedzielą Zesłania Ducha Świętego.
Dopisek: Oleje Święte odbiera się u Jaśnie Oświeconego (rozwinięcie skrótu „J.” przypuszczalne) Dziekana."
Z informacji uzyskanej w Świetej Katarzynie i AP Kielce wynika,iż nie zachowały się akta z tego okresu,czy jest jakaś szansa,że mogą gdzieś znajdować sie kopie tych metryk?
Pozdrawiam serdecznie
Lucjan[/quote]
Poszukuję osób zajmujących się genealogią rodzin:
Bartosik, Lindner, Machajewski, Narloch, Szlufik
Bartosik, Lindner, Machajewski, Narloch, Szlufik
Piotr, спасибо!Вы, наверное, правы, спасибо!Ясность наступает в моей голове!Единственное мое сомнение, если ребенок был слаб, а костел только за 300 км в Воронеже?Или такое невозможно для католика?О том какой веры были их остальные дети я ничего не знаю,наверное православные, нашла только своего дедушку, Константина. Но, знаю, что семья Вацлава и Параскевы были в городах(жили или были проездом - не знаю, но там рождались дети), где была большая польская община и были костелы- Тула и Оренбург.А документальное подтверждение того, что Параскева была православной- наградная церковная грамота. С уважением,Элла
-
Janusz_Uszko
-
Marynicz_Marcin

Parafia Uniejów, rok 1893, chrzty na literę Я (Ja):
- Jamrocha Katarzyna (akt 55),
- Janus Marianna (akt 90),
- Jaskulski Jan (138).
PS
Wydaje mi się, że Twoja prababcia ochrzczona została w Uniejowie w woj. łódzkim
- Jamrocha Katarzyna (akt 55),
- Janus Marianna (akt 90),