Poszukuję informacji z lat 1769-np do 1800 z Parafii Marzenin AP Łódz o spisach-metrykach umieszczonych w Genetece ale nigdzie nie są dostępne.Czy ktoś posiada dostęp do tych informacji.
Za odpowiedz bardzo dziękuję.
Pozdrawiam
Hanna-Iwona
Parafia Marzenin
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Hanna_Iwona

witam,
trzy lata temu akurat ta parafia była w moim zainteresowaniu. Dzięki podpowiedziom userów tego forum miałem zamiar dokonać szczegółowej kwerendy materiałów z czwartego ćwierćwiecza XVIII w.
Jednak mój zapał zgasł po przeczytaniu kolejnego posta:
Dla parafii Marzenin księgi jak i mikrofilmy z ksiąg poniżej 1800roku znajdują się w AA w Łodzi. Niestety
- księgi chrztów kończą się na1785r
- księgi małżeństw na 1740r
---
Krystyna
W końcu moje poszukiwania zakończyły się pełnym sukcesem, gdyż tego czego miałem szukać w Marzeninie odnalazłem dość przypadkowo w Zduńskiej Woli, to przecież po sąsiedzku:)
Polecam i tego typu rozwiązanie poszukiwawcze tym bardziej, że metryki ze Zduńskiej Woli są dostępne on-line
[Akta Urzędnika Stanu Cywilnego parafii Zduńska Wola] 1767-1792
[Akta Urzędnika Stanu Cywilnego parafii Zduńska Wola] 1793-1824
http://bc.wimbp.lodz.pl/dlibra/publicat ... ab=1&lp=15
Udanych poszukiwań życzy
Darek
trzy lata temu akurat ta parafia była w moim zainteresowaniu. Dzięki podpowiedziom userów tego forum miałem zamiar dokonać szczegółowej kwerendy materiałów z czwartego ćwierćwiecza XVIII w.
Jednak mój zapał zgasł po przeczytaniu kolejnego posta:
Dla parafii Marzenin księgi jak i mikrofilmy z ksiąg poniżej 1800roku znajdują się w AA w Łodzi. Niestety
- księgi chrztów kończą się na1785r
- księgi małżeństw na 1740r
---
Krystyna
W końcu moje poszukiwania zakończyły się pełnym sukcesem, gdyż tego czego miałem szukać w Marzeninie odnalazłem dość przypadkowo w Zduńskiej Woli, to przecież po sąsiedzku:)
Polecam i tego typu rozwiązanie poszukiwawcze tym bardziej, że metryki ze Zduńskiej Woli są dostępne on-line
[Akta Urzędnika Stanu Cywilnego parafii Zduńska Wola] 1767-1792
[Akta Urzędnika Stanu Cywilnego parafii Zduńska Wola] 1793-1824
http://bc.wimbp.lodz.pl/dlibra/publicat ... ab=1&lp=15
Udanych poszukiwań życzy
Darek
- Hanna_Iwona

Witaj Darku.
Bardzo Ci dziękuję za podany link oraz chęć pomocy.
Sprawdziłam Zduńską Wolę ale akurat wieś Karsznice Par.Marzenin tam nie występuję ale wzbogaciłam swoją wiedzę,ponieważ występują tam członkowie rodzin powiązanych z osobami,których poszukuję metryk.
Pozdrawiam Serdecznie
Hanna-Iwona
Bardzo Ci dziękuję za podany link oraz chęć pomocy.
Sprawdziłam Zduńską Wolę ale akurat wieś Karsznice Par.Marzenin tam nie występuję ale wzbogaciłam swoją wiedzę,ponieważ występują tam członkowie rodzin powiązanych z osobami,których poszukuję metryk.
Pozdrawiam Serdecznie
Hanna-Iwona
Pozdrawiam serdecznie
Hanna_Iwona
Hanna_Iwona
Darku, dziękuję Ci bardzo za tę wskazówkę. Choć moi przodkowie chrzczeni byli w XVIII wieku w Marzeninie, to jeden z pierwszych aktów na który spojrzałem z księgi parafii w Zduńskiej Woli dotyczył interesującej mnie miejscowości - Krobanówka i w dodatku dotyczył moich przodków. 
Pozdrawiam,
Maciej Majewski
Maciej Majewski