brak spadkobiercy, co z mieniem po ewakuowanych

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
ofski

Sympatyk
Nowicjusz

brak spadkobiercy, co z mieniem po ewakuowanych

Post autor: ofski »

Witam
W imieniu mojego znajomego z Ukrainy chciałbym poprosić Szanownych Państwa o pomoc.
Sprawa dotyczy miasta Warszawy w okresie przed I wojną światową i mienia pozostawionego przez obywateli Rosji.
Znajomy chciałby zlokalizować adres zamieszkania swych przodków (jego przodkowie mieszkali w Warszawie od przed 1870r. - nazwisko Sofronov) oraz zrozumieć tryb przejmowania przez ówczesne władze nieruchomości i innego mienia pozostawionego przez ewakuujących się Rosjan, którzy już w późniejszym okresie nie wrócili do Warszawy.
Mienie porzucone przez ewakuujących się właścicieli lub mienie, nieruchomości po zmarłych właścicielach - gdy nie pojawili się spadkobiercy, najprawdopodobniej zgodne z pewnymi przepisami obowiązującymi w Polsce zostało sprzedane komuś chętnemu lub przechodziło na skarb państwa. O takim fakcie pewnie informowano oficjalnie w jakichś dokumentach lub np. w miejscowych lub ogólnopolskich gazetach.
Na podstawie jakich przepisów lub ustaw odbywały się takie sprzedaże mienia, aukcje lub przejęcia przez państwo i w jakim czasie, po opublikowaniu w prasie o takim fakcie.
Może, ktoś z Szanownych Państwa ma lub miał podobny problem w czasie swoich poszukiwań.

p.s. Za wszystkie Państwa rady i sugestie serdecznie dziękuję.
Przekaże je mojemu znajomemu.
Krzysztof
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Sprawy te ogólnie regulował Traktat Ryski 12.10 1920 r.
Art. VI pkt 7
http://www.irekw.internetdsl.pl/traktatryski.html
Krzysztof
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”