Wojniak Wiktoria - służka z Lublina

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

mantua1

Sympatyk

Wojniak Wiktoria - służka z Lublina

Post autor: mantua1 »

Temat: "Służka Wiktoria z Lublina"*

Witam.
Poszukuje wszelkich informacji mogących pomóc ustalić losy Wiktorii Wojniak z Ciastoniów.Jest to jedyna krewna mojej praprababki która przeżyła okres dziecięcy dlatego zależy mi na pociągnięciu tej lini.

Urodziła się 20 XII 1824 roku w Mazanowie parafia Prawno:

http://szukajwarchiwach.pl/35/1913/0/1/ ... BKTtX1xMkA

W wieku 18 lat wyszła za mąż za Wojciecha Wojniaka-sąsiada.Prędko jednak owdowiała.Nie miała dzieci.

Jak się okazało później Wiktoria przeprowadziła się do Lublina w latach 50-tych XIX wieku gdzie pracowała jako służka.

15 VII 1860 roku w Lublinie parafia Św.Jana-wdowa Wiktoria wychodzi za mąż za urlopowanego żołnierza Macieja Żrubka:

http://www.szukajwarchiwach.pl/35/1859/ ... 9xA876aCeA

W chwili ślubu miała niespełna 36 lat wiec prawdopodobnie mogła jeszcze rodzić dzieci.Jednak niestety brak jest jakichkolwiek wzmianek na ten temat.Podobnie jak z aktami zgonów Macieja i Wiktorii.Po prostu przepadli.Szukałem na lubgens i genetece ale i tam nic nie ma.

Zastanawiam się czy istnieją może spisy mieszkańców miasta Lublin z tego okresu??To byłoby pomocne żeby ustalić czy po ślubie ciągle młodzi małżonkowie mieszkali w mieście.A może fakt bycia żołnierzem jest jakąś poszlaką pomocną do dalszych poszukiwań??Czy ktoś ma jakiś pomysł co można zrobić by ich odszukać??

Pozdrawiam
Marek

* moderacja tematu [Sianin_1948]
Rebell_Cieniewska_Grażyna

Członek PTG
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Służka Wiktoria z Lublina

Post autor: Rebell_Cieniewska_Grażyna »

Marku - czy stwierdzenie, że przepadli, oznacza iż nie ma żadnych wpisów także w ich rodzinnych parafiach, czy tylko w Lublinie? Faktyczny problem jeśli nie ma śladów ani w Lublinie ani w żadnej z pozostałych parafii.
Powodzenia
Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
mantua1

Sympatyk

Służka Wiktoria z Lublina

Post autor: mantua1 »

Tak jeśli chodzi o parafię Prawno z której pochodzi Wiktoria i parafia Bystrzyca z której pochodzi Maciej brak jest jakichkolwiek wzmianek.
Co do Lublina-jest tam bardzo dużo parafii ale sprawdziłem pod kątem chrztów z okresu 1860-1867 i brak potomstwa Macieja i Wiktorii.Oczywiście możliwe że po prostu dzieci nie mieli a mieszkali i zmarli w Lublinie.Nie ma wszystkiego zindeksowanego dlatego myślałem czy może są jakieś spisy ludności??

Pozdrawiam
Marek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”