Chądzyńscy - utknęłam

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
vicek1978

Sympatyk
Adept

Post autor: vicek1978 »

Witam ja równierz posiadam w swoim drzewie Chądzynskich.
Władysław ur w 1889 w Zamość par kampinos pow.sochaczewski
ojciec Władysław Matka Antonina zd Dziwulska. Władysław przybył do Trębaczewa gmina Dzialoszyn pow Pajęczno i zawarł związek z Marianną Wojtal. 25 stycznia 1910. Mieli syna Edwarda i Bronisława.

Pozdrawiam Tomek
Bibi

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Bibi »

Dziękuję Michale za wskazanie na księgi ziemskie W AGAD.
Basia
Romanowski_Piotr

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Romanowski_Piotr »

Bea pisze:Ja też ma Chądzyńskich Obrazek

Maciej Chądzyński z Kunegundą Gutkowską? mieli:
Jana Chądzyńskiego, ur. 1786 r. w parafii Unieck [...]
Beato, być może już to masz ustalone, ale Jan Chądzyński lat 22 syn Macieja i Kunegundy z Rutkowskich urodzony w Chądzynach Krusich żeni się 17 II 1808 roku w parafii Gralewo z Rozalią Zglenicką ze Strożęcina [Parafia rzymskokatolicka w Gralewie, Księga zaślubionych 1793-1825, k. 41v, sygn. 358, AD Płock] Według tego aktu matka młodego, wówczas, czyli w II 1808 roku już nie żyła. Nie zgadza się co prawda jej nazwisko rodowe, a znając realia okolic Uniecka nazwisko Gutkowska jest bardzo prawdopodobne. Inne ważne akty związane z Janem są w już w genetece m.in. w l. 1830-34. Gralewo.

Druga kwestia, o której pisała Magdalena, czyli związki Chądzyńskich z Zieluminkiem i Chądzynami. Otóż znajdujemy w Zieluminku w latach 1748-70 urodzenia dzieci Jana Chądzyńskiego zwanego Kania i Teresy z Gutkowskich, wśród nich jest m.in. syn Szymon. Prawdopodobnie w 1785 roku Agnieszka [nie Teresa???] Gutkowska wdowa po Janie Chadzyńskim pozbywa się wraz z synami Zieluminka (czy raczej jego części) na rzecz m. in. Pawła Kuleszy [PłZWRelacje, k. 314r, sygn. 57, AGAD].
Potem od 1786 r. Szymona Chądzyńskiego (prawdopodobnie tego właśnie urodzonego w Zieluminku) spotykamy w parafii Unieck, gdzie ma część wsi Chądzyny Krusie. Cała ta historia całkiem dobrze wpisuje się w część informacji podanych w przywoływanym tutaj opracowaniu E.Sęczys.

Szymona z Chądzyn Krusich (i być może z Zieluminka) mam w swoim wywodzie przodków stąd i moje zainteresowanie tym rodem.

Jeno brak unieckich ksiąg metrykalnych sprzed 1808 roku psuje nam wszystkim robotę :(

Pozdrawiam,
Piotr
Jan_Chądzyński

Melchior Chądzyński

Post autor: Jan_Chądzyński »

Proszę o kontakt z "BIBI" w sprawie Melchiora Chądzyńskiego lo ile jest jeszcze aktualne) możliwe, że znalazłem ślad. Był świadkiem przy zgłoszeniu urodzenia mojego prapradziadka w 1821 roku parafia Unieck. Miał wtedy sześćdziesiąt lat.
Pozdrawiam - Jan
Bibi

Sympatyk
Mistrz

Melchior Chądzyński

Post autor: Bibi »

Janie, wysłałam Ci wiadomość na pw.

pozdrawiam
Basia
Awatar użytkownika
Adamiec_Walenty

Sympatyk
Mistrz

Melchior Chądzyński

Post autor: Adamiec_Walenty »

W latach 1568-1581 starostą kleszczelowskim był Stanislaw Chądzyński a od 1581 jego syn Piotr.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Starostwo_kleszczelowskie
Pozdrawiam.
Paval

Sympatyk

Melchior Chądzyński

Post autor: Paval »

Czesc. Mieszkam w Bialorusi i szukam swoich rodnych Chądzyńskich.
Byli oni w pawiete Oszmianskim i Wilejskim z 1700-1800 rokiw.
Przykladem tutaj majem info http://www.wielcy.pl/boniecki/pl/art/2/962.xml#osoba29
mozhem zobaczyc o Antoni z żoną, Izabellą z Bukatych, nabyli Bierwienieszki w oszmiańskiem 1816 r. (Jank.).
Mamy takze info o Konstanty z pawietu Oszmianskiego w 1700 roku. I Kazimierz z pawietu Novogradzkiego tak ze 1700 roku.
s.chomzynski

Post autor: s.chomzynski »

Ja też mam trochę wiedzy na temat Chądzyńskich. Poszukuję Andrzeja Chądzyńskiego żyjącego na przełomie XViii i XIX w. Żona Maryjanna. Żyli w okolicach Węgrowa na Mazowszu. Mieli syna Jacka. Jeśli ktoś ma coś więcej może, proszę o kontakt.
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Dzień dobry,
Ja też utknęłam.
Wrzucam butelkę do morza:
Józef Chądzyński, urodzony około 1747 roku w Kujawkach pod Kutnem.
Był synem Elżbiety Świeckiej (to jest pewnie, mam jej akt zgonu) i prawdopodobnie Tomasza Chądzyńskiego.
Odnajduję dwoje dzieci tej pary w 1750 roku (Chruślin) i 1752 roku (Główno), beretem rzucić od Kujawek pod Kutnem.
Kto wie, lut szczęścia?
Serdeczności,
Bożenna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”