Pierwsza Kumunia w XVIII wieku, wiek dziecka

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Post autor: dorocik133 »

Witam!
Znalazłam bardzo ciekawe materiały dotyczące spisu ludności z Parafii Brzeźnica zawierającą informacje imienne, kto w roku 1794 przystąpił w okresie wielkanocnym do spowiedzi i komunii św. W mieście byli wymienieni z imienia i nazwiska wszyscy mieszkańcy danego domu. Na wsi ksiądz "poszedł na łatwiznę" podając tylko imię i nazwisko głowy domu, imię jego żony oraz sumaryczną ilość osób spowiadających się. U mnie wyszły trzy. Wedle mojej wiedzy małżeństwo to miało dwoje dzieci - córkę ur. 1779 (czyli 15-letnią, jeżeli przeżyła dzieciństwo) i syna ur. 1783, czyli wówczas 11-letniego. Ten ostatni na pewno żył.
Moje pytanie brzmi - w jakim wieku wówczas dzieci przystępowały do sakramentu Pierwszej Komunii, czy podobnie jak teraz? Chodzi o okolice Radomska
Pozdrawiam

Dorota
luigi37

Sympatyk
Ekspert

Post autor: luigi37 »

Witam!
Mój prapradziadek w 1914 przystąpił do I Komunii Świętej w wieku 11 lat (1903 rocznik). Natomiast nie wiem jak było wcześniej i cyz to reguła. Należałoby rozejżeć się po starych katechizmach czy jakichś publikacjach religijnych. Sporo jest takowych np. w Google Books.
U mnie w parafii jest spis komunikujących na Wielkanoc chyba z 1902 ale jakoś nie przyszło mi do głowy zrobić zdjęcia...
Pozdrawiam,
Adam
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Witam!
Ja na ten spis wpadłam przypadkowo, a przy okazji sprawdziłam, że w tej parafii jest tylko jedna rodzina o interesującym mnie nazwisku i jedno z dzieci, tylko niestety nie wiem które przystępowało do komunii wraz z rodzicami i stąd moje zainteresowanie wiekiem
Pozdrawiam

Dorota
gienia

Sympatyk

Post autor: gienia »

Witam,
w parafii koło Przemyśla ksiądz był bardzo skrupulatny, bo przy akcie zgonu pisał provisus s. sacram. /mężczyzna, chłopiec/ lub provisa s. sacram. /kobieta lub dziewczynka/. Wpisy były nawet przy 8 letnich dzieciach. Były też wpisy non provisus s. sacram.
Księgi są od 1787 roku.
Gienia
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Dziękuję!
Wynika z tego, że do komunii wielkanocnej przystępował wtedy ich syn mający lat 11. Wcześniej urodziła im się jeszcze córka, ale dalszych jej losów nie znalazłam, możliwe że nie przeżyła dzieciństwa. Ten wówczas 11-letni syn na pewno tak, bo założył rodzinę i dotychczas żyją jego potomkowie.
Ostatnio zmieniony pn 11 maja 2015, 09:14 przez dorocik133, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam

Dorota
Beksa

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Beksa »

8 sierpnia 1910 roku, ukazał się dekret papieża Piusa X "Quam singulari Christus amore", nakazujący wszystkim kapłanom na świecie dopuszczać dzieci do Komunii św., gdy tylko będą umiały odróżnić Chleb Eucharystyczny od chleba zwykłego. Tu przytaczana jest historia z której można wysnuć pewne wnioski: http://www.wczesna-komunia.com.pl/index ... nia-swieta Choć oczywiście przełom XIX i XX w to nie wiek XVIII, to chyba aż tak wiele się nie zmieniło.
Beksa, Brdak, Dobies(z), Manista, Potorski, Prątnicki (Północne Mazowsze z przyległościami).
Szukam aktu ślubu: Jan Olszewski + Paulina Kaczyńska i aktu ur. ich córki Anastazji Olszewskiej ok. 1881 r.
Pozdrawiam - Asia
zuzanna_maz

Sympatyk

Post autor: zuzanna_maz »

Doroto, czy materiały o których mówisz, są dostępne online? Jestem zainteresowana tą parafią.
pozdrawiam, Zuzanna
Awatar użytkownika
Zatoka

Nieaktywny

Post autor: Zatoka »

W Diecezji Pelplińskiej (z czasów Diecezji Chełmińskiej) zachowało się bardzo mało ksiąg chrztów. Ich analiza prowadzi do wniosku iż w latach 1841-1900 do I komunii dopuszczano dzieci 13-14 letnie. Zachowało się kilka ksiąg z XVIII w. ale obejmują one tylko statystykę udzielonych sakramentów. Odpowiedź na postawione pytanie wymaga ustalenia daty urodzenia dziecka.

Pozdrawiam

Janusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”