Co o tym sądzicie ?

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

Dawid99

Sympatyk
Nowicjusz

Co o tym sądzicie ?

Post autor: Dawid99 »

Witam !
Zacznę od tego, iż noszę nazwisko Nowowiejski. W mojej rodzinie od zawsze wspominało się o szlacheckich korzeniach,jak i o dużym majątku ziemskim. Budując swoje drzewo genealogiczne chciałem potwierdzić lub obalić tę teorię. Nowowiejscy występują we wszystkich herbarzach,znani są też w historii... I tutaj mam problem. Moi Nowowiejscy w XIX w. zamieszkują głównie Kujawy i wschodnią Wielkopolskę. W aktach zapisywani są jako owczarze,wyrobnicy,rolnicy,gospodarze. Przodkowie owczarze dość często zmieniali miejsce zamieszkania. Brak określeń typu nobilis ,czy urodzony. Czy zubożały szlachcic mógł wykonywać takie zawody ? Czy przez częste migracje mogli nie być zapisywani w aktach jako szlachta ? A może ktoś spotkał się ze szlachetnymi Nowowiejskimi z tych okolic ?

Pozdrawiam
Dawid
fis_taszek

Sympatyk

Co o tym sądzicie ?

Post autor: fis_taszek »

Witaj,
A które lata udało Ci się już opracować? Bo jeśli przez całe XIX stulecie są zapisywane jako chłopi to raczej nadzieje na szlacheckie pochodzenie są nikłe. Jeśli w rodzinie zachowała się legendą o majątku to raczej poszłabym w tym kierunku, że któryś z Twoich przodków się wzbogacił i awansował ze stanu chłopskiego niż w drugą stronę.

Pozdrawiam
Karolina
slawek_krakow

Sympatyk

Co o tym sądzicie ?

Post autor: slawek_krakow »

Dawid99 pisze:Witam !
Zacznę od tego, iż noszę nazwisko Nowowiejski.
Witam również. Sławomir Bochenek z tej strony.
W mojej rodzinie od zawsze wspominało się o szlacheckich korzeniach,jak i o dużym majątku ziemskim.
W mojej również. Po mieczu oraz w bocznych gałązkach. Być może mam ten komfort, że nazwiska Bochenek próżno szukać w herbarzach. Dla wspomnień i opowieści to jednak żaden problem gdyż nazwisko mogło się zmienić np na wskutek ucieczki przez granice i poszukiwania przez carską ochrone. Zmiana nazwiska to jedna z możliwych opowieści. Wśród innych są takie, które mówią o utraconych majątkach, przegranych w karty, przepitych wprost, zagrabionych przez żydów i innych zaborców, o żydowskim i szlacheckim pochodzeniu etc, etc...
Budując swoje drzewo genealogiczne chciałem potwierdzić lub obalić tę teorię
Buduj je dla przyjemności poznania własnych korzeni. Reszta przyjdzie potem, być może z Nowowiejskimi, którzy przed nazwiskiem Nobilis mieli pisane.
Nowowiejscy występują we wszystkich herbarzach,znani są też w historii
Kowalscy również, ale chyba nie sądzisz, że przeszło 100 tysięcy obecnie żyjących Kowalskich to potomkowie szlachty???
.. I tutaj mam problem. Moi Nowowiejscy w XIX w. zamieszkują głównie Kujawy i wschodnią Wielkopolskę. W aktach zapisywani są jako owczarze,wyrobnicy,rolnicy,gospodarze. Przodkowie owczarze dość często zmieniali miejsce zamieszkania.
IMO żaden problem, byleś się skupił na tym co wiesz, a nie na tym co wiedzieć byś chciał.
Brak określeń typu nobilis ,czy urodzony.

Jeśli to dla Ciebie problem to będzie ciężko:)
Czy zubożały szlachcic mógł wykonywać takie zawody ?

Mógł.
Czy przez częste migracje mogli nie być zapisywani w aktach jako szlachta ?

Może nie bezposrednio z powodu migracji, ale mógł.
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Co o tym sądzicie ?

Post autor: Łucja »

Trochę więcej danych o tych Nowowiejskich na Kujawach i wsch. Wielkopolsce na pewno by pomogło, może podaj.
Dwie rzeczy.

I. książce Elżbiety Sęczys o szlachcie legitymowanej w Królestwie Polskim są wspomniani Nowowiejscy h. Jastrzębiec od Tomasza, łowczego ziemi wyszogrodzkiej, który w r. 1767 r. sprzedał Rościszewskiemu d. Worowice. Czyli te dobra w owym czasie ten akurat Nowowiejski posiadał. Worowice to między Płockiem i Płońskiem, na wysokości Wyszogrodu.
Teoretycznie do Kujaw całkiem blisko, a potem do wsch. Wielkopolski (miejscowości nie podajesz).

II. Ja szukam Wierzyckich, od lat bezskutecznie, wciąż nie wiem skąd są moi, badam na wszelki wypadek wszystkich po drodze spotkanych. W tych poszukiwaniach natknęłam się na coś takiego:
http://lakewierzycki21.bloog.pl/id,3320 ... index.html

Czyli jakiś Wierzycki miał w XVII w. dość sporo owiec.. Co jest grane? Do spółki z osobami o ewidentnie szlacheckich nazwiskach, łatwych w identyfikacji, z Wielkopolski. Wierzycki też jest w herbarzach, ale nie każdy Wierzycki jest herbowy. Zagadka nierozwiązana, opisałam na blogu, przeczytałam artykuł i cisza, nic dalej nie wiem. Ale z artykułu wiem, że przez Kujawy i wsch. Wielkopolskę przechodził ważny szlak handlowy, produktów rolnych, też zwierząt hodowlanych w tamtym czasie.

Jedno jest pewne, XIX w. to za płytko, musisz "zsunąć się" niżej, do czasów I RP.

Łucja
Ostatnio zmieniony wt 06 paź 2015, 19:58 przez Łucja, łącznie zmieniany 1 raz.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Co o tym sądzicie ?

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Dawid, na wstępie pochwale Cię Sławek ze to że nareszcie się nam przedstawiłeś, a to otwiera szansę na doraźną pomoc, bo jeśli znajdę w aktach czyjeś nazwisko z poszukujących tu na forum, to je posyłam i w zamian tez prawie codziennie otrzymuje coś dla siebie. Dawid jak mnie pamięć nie myli, to już ktoś to nazwisko ; Nowowiejski tu poszukiwał. Ja swoje poszukiwania prowadzę z dwóch stron jednocześnie tz. od siebie i do tyłu w metrykach kolejnych pradziadków, a w drugą stronę, to jest od najstarszego zapisu w kronikach, czy Metryce Koronnej o tym nazwisku zapis jako szlachta i w naszą stronę koleinie ich urzędy z nadań królewskich, gdzie mieszkali i ich dzieci, wnuki i tak w moje stronę. Takie poszukiwanie jest z braku metryk np. z okolicy Przemyśla i by nie stać w miejscu i nie narzekać, dla mnie jest to wyjście awaryjne, pozdrawiam - Julian
Ps. - Sławek, tak przy okazji, ( chyba) w roku 1750 w Warszawie u Św. Krzyża jest ślub Łukasza Bochenka, może to Twój krewny
Ostatnio zmieniony śr 07 paź 2015, 14:46 przez Sawicki_Julian, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Co o tym sądzicie ?

Post autor: Łucja »

Podpowiedź III: http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geograficzny/Tom_VII/384
Pod tym linkiem jest hasło ze Słownika Geograficznego, który moim zdaniem na Nobla z genealogii zasługuje, hasło dotyczy Odolanowa, w powiecie jest wymieniony ród Nowowiejskich w dużym towarzystwie innych nazwisk. Hasło jest świetnie opracowane. Wśród tych innych nazwisk jest nawiasem mówiąc też Pacynowski, a to jedno z nazwisk, które towarzyszy owcom z mojej podpowiedzi II (te owce miał Wierzycki i Pacynowski). Nie wiem jak to łączyć z Twoimi, tylko rzucam skoro znalazłam.
Ważne byłyby miejscowości, które ustaliłeś dla swoich Nowowiejskich.

IV. Z "Regestr Diecezjów w Koronie 1783-1784" Nowowiejscy w diecezji gnieźnieńskiej:
parafia Gostyczyno, dekanat kaliski, diecezja gnieźnieńska:
Leziona, Wielopole att Lezio.
parafia Lewków - Karski
Te majątki były własnością Nowowiejskich
Lewków jest w powiecie odolanowskim (patrz wyżej), Gostyczyna także.

Dalej, w dekanacie rogowskim, parafii Izdebno - Wola
Nie wszystich mogę odszukać, w diecezji gnieźnienieńskiej jest coś jeszcze ale nie widzę tego, może ktoś kto ma II wydanie sprawdzi. Są oczywiście jeszcze w innych diecezjach, nawet sporo ich. Może jak podasz swoje miejscowości to coś się jeszcze uzupełni.

Łucja
Dawid99

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Dawid99 »

Karolino,
Dzięki za odpowiedź. Na początku XIX wieku nie jest jasno określony ich status społeczny. Dopiero w kolejnych latach zapisywani są jako owczarze i wyrobnicy.Awans o którym piszesz jest bardzo prawdopodobny.

Sławku,
Nie myśl,że próbuję na siłę "uszlachetniać" przodków. Szanuję ich takimi jacy byli, bez względu na pochodzenie czy zamożność. A drzewo buduję z czystej ciekawości. Udowodnienie domniemanego szlachectwa to tylko jeden z wielu powodów.Historie o wielkim majątku itd. ? Podchodzę do tego z wielkim dystansem. Takie historie pewnie pojawiają się w co drugiej rodzinie.Napisałem tylko to co słyszałem od najstarszych członków rodziny. Ale ostatecznie odpowiedziałeś na moje pytania,więc serdecznie dziękuję.

Łucjo,
Bardzo dziękuje za wskazówki.
Nowowiejscy:
-Michał Nowowiejski (ok.1776-1858) To najstarszy Nowowiejski jakiego znam. Żona : Helena z Kacprowiczów (ok.1778-1821).
Zawód :owczarz. Nie wiadomo skąd przybył,rodzice także nieznani. Bardzo często zmieniał miejsce zamieszkania. Mieszkał w Cieplinach k. Izbicy Kujawskiej, Dziwiu, Szczkowie ,Dziewczopólku, Łączewnej, Rogóźnie, Zbójnie (pozostałe wsie k.Przedcza).
-Bartłomiej Nowowiejski,syn Michała (1819-?) owczarz, wyrobnik,rolnik,gospodarz. Żona:Weronika z Wypyszewskich .Ślub z Weroniką w 1839r. w Lubieniu Kujawskim. Mieszkał w Rogóźnie i Zbójnie k.Przedcza.Pozostawił 13 dzieci (z czego ok 6 umarło po urodzeniu).
-Jan Nowowiejski (1847-?)syn Bartłomieja,wyrobnik,służący. Ojciec mojego prapradziadka Michała. Mieszkał w Chodowie,Zbójnie, Kłodawie?

Inne linie Nowowiejskich wystepują w Izbicy Kujawskiej,Sompolnie i innych wsiach na Kujawach. Brak skanów np. z Sompolna ,gdzie w XIX wieku pełno osób o tym nazwisku. Wracając do Michała N. nie mam pojęcia gdzie szukać aktu małżeństwa , nie mówiąc już o akcie urodzenia.

Pozdrawiam
Dawid
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”