dziękuję pięknie Pani Ewo, zawsze mnie nurtowała etymologia mojego nazwiska i nigdzie na ten temat nie mogłem znaleźć odpowiednich informacji, ze względu choćby na rzadkie występowanie nazwiska, fakt faktem pochodzimy z Kresów Wschodnich, Hrubieszowa i okolic, dlatego tez wszystko się zgadza, myślałem tylko zawsze, że forma Piniaź jest tą prawidłową z tego co się orientowałem m.in. od dziadka, Piniaś natomiast jako forma poboczna jakieś przeoczenie w dokumentach i metrykach, tych końcówek jest kilka, ale to chyba nie ma w tym przypadku większego znaczenia bo trzon Pinia(ź/ś/ż/nawet może rz) jest tutaj istotny, pozdrawiam serdecznie i dziękuję jeszcze raz:)
Hauffa (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od niemieckiej nazwy osobowej Hauff, ta od średnio-wysoko-niemieckiego hufe (u – umlaut) ‘tłum ludzi’.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Having some experience in Polish surname etymology I do suppose your Krawyczinski is the phonetical equivalent to old Polish KRAWCZYNSKI (fully in Polish as Krawczyn~ski, n with Polish grammar diacritical mark as accent over a letter), noted is Poland from the year 1562!
Tadeusz Wysocki
PolTG23
+ http://www.narodowa.pl/recepcja.htm
motto:
"Zbierać przemijające okruchy przeszłości, bo z nich teraźniejszość, przyszłość i wytłumaczenie wszystkiego" (tw)