Uwłaszczenie w miechowskiem
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- asiekaniec

- Kontakt:
Zgodnie z ustnym przekazem mój pradziad Leon trafił na wieś Piaseczna razem z ekipą wymierzającą pola dla bezrolnych chłopów.
Zdobył on podobno sympatię geometrów i dzięki niej wymierzyli mu oni piękny kawał ziemi między "piosecniańskimi" lasami, który sam sobie wybrał na swoje miejsce na Ziemi (i ziemi).
I tu rodzi się szereg wątpliwości.
Otóż w Galicji uwłaszczenie chłopów nastąpiło w 1848r.
W Kongresówce (w której skład wchodziło zgodnie z moją wiedzą miechowskie, gdzie położona jest wieś Wymysłów wraz z przysiółkiem Piaseczno bądź Piaseczna) uwłaszczenie chłopów ogłosił dopiero Tymczasowy Rząd Narodowy w dniu wybuchu powstania styczniowego (22 stycznia 1863).
Zostało ono potwierdzone przez rząd carski 2 marca 1864 w celu odciągnięcia chłopów od powstania.
Tylko, że wówczas Leona jeszcze nie było na świecie...
Figura Matki Boskiej z Ogródka została wzniesiona przez Agatę i Leona Gołębskich w 1916r.
Leon miał wtedy ok. 36 lat. Oczywiste jest, że nie rozpoczął swego życia na "Piosecny" od ufundowania posągu.
Następna zaś „czysta historyczna okazja” do mierzenia gruntów nastąpiła dopiero w 1919 roku, kiedy to miała miejsce reforma rolna (10 VII 1919). Sejm ustawodawczy podjął wówczas uchwałę o reformie rolnej, jednak ustalenia odnośnie do stosownych przepisów wykonawczych zapadły dopiero 15 lipca 1920r., te z kolei daty wydają się zdecydowanie zbyt późne, aby można na ich podstawie potwierdzić prawdziwość rodzinnego przekazu.
Aby więc potwierdzić ustny przekaz, Leon musiałby przybyć w te okolice z mierniczymi na początku XX w. (gdzieś pomiędzy 1900 a 1910 /12 rokiem). Czy ktoś z Forumowiczów jest w stanie rzucić światło na moje dylematy?
Pozdrawiam Arek Siekaniec
Zdobył on podobno sympatię geometrów i dzięki niej wymierzyli mu oni piękny kawał ziemi między "piosecniańskimi" lasami, który sam sobie wybrał na swoje miejsce na Ziemi (i ziemi).
I tu rodzi się szereg wątpliwości.
Otóż w Galicji uwłaszczenie chłopów nastąpiło w 1848r.
W Kongresówce (w której skład wchodziło zgodnie z moją wiedzą miechowskie, gdzie położona jest wieś Wymysłów wraz z przysiółkiem Piaseczno bądź Piaseczna) uwłaszczenie chłopów ogłosił dopiero Tymczasowy Rząd Narodowy w dniu wybuchu powstania styczniowego (22 stycznia 1863).
Zostało ono potwierdzone przez rząd carski 2 marca 1864 w celu odciągnięcia chłopów od powstania.
Tylko, że wówczas Leona jeszcze nie było na świecie...
Figura Matki Boskiej z Ogródka została wzniesiona przez Agatę i Leona Gołębskich w 1916r.
Leon miał wtedy ok. 36 lat. Oczywiste jest, że nie rozpoczął swego życia na "Piosecny" od ufundowania posągu.
Następna zaś „czysta historyczna okazja” do mierzenia gruntów nastąpiła dopiero w 1919 roku, kiedy to miała miejsce reforma rolna (10 VII 1919). Sejm ustawodawczy podjął wówczas uchwałę o reformie rolnej, jednak ustalenia odnośnie do stosownych przepisów wykonawczych zapadły dopiero 15 lipca 1920r., te z kolei daty wydają się zdecydowanie zbyt późne, aby można na ich podstawie potwierdzić prawdziwość rodzinnego przekazu.
Aby więc potwierdzić ustny przekaz, Leon musiałby przybyć w te okolice z mierniczymi na początku XX w. (gdzieś pomiędzy 1900 a 1910 /12 rokiem). Czy ktoś z Forumowiczów jest w stanie rzucić światło na moje dylematy?
Pozdrawiam Arek Siekaniec
- asiekaniec

- Kontakt:
Cóż, minął rok i nikt nie był w stanie pomóc wyjaśnić wątpliwości sformułowanych powyżej, nie tracę jednak nadziei... 
cleared
Ostatnio zmieniony sob 01 gru 2012, 02:59 przez paien, łącznie zmieniany 1 raz.
- asiekaniec

- Kontakt:
Dzięki za odpowiedź.
Dystans do ustnych relacji mam i dlatego poszukuję potwierdzenia.
Na pewno chodziło o Leona. To wiem gdyż pra-pra dziadkowie mieszkali gdzie indziej.
Niestety zapisy, o których mówisz nie dotyczą tego Wymysłowa. "Mój" Wymysłów i Piaseczna znajdują się w Parafii Słaboszów powiat Miechów.
Dziękuję za zainteresowanie problemem i raz jeszcze pozdrawiam
Arek
PS. Szukam też na forach historycznych, lecz tamta społeczność jakoś mniej życzliwa
)
Dystans do ustnych relacji mam i dlatego poszukuję potwierdzenia.
Na pewno chodziło o Leona. To wiem gdyż pra-pra dziadkowie mieszkali gdzie indziej.
Niestety zapisy, o których mówisz nie dotyczą tego Wymysłowa. "Mój" Wymysłów i Piaseczna znajdują się w Parafii Słaboszów powiat Miechów.
Dziękuję za zainteresowanie problemem i raz jeszcze pozdrawiam
Arek
PS. Szukam też na forach historycznych, lecz tamta społeczność jakoś mniej życzliwa
cleared
Ostatnio zmieniony sob 01 gru 2012, 02:59 przez paien, łącznie zmieniany 1 raz.
-
historyk99

Witam,
Moim zdaniem musiałbyś najpierw ustalić na podstawie aktów stanu cywilnego rodowód tej rodziny. Przecież nie musiał to być jedyny Leon. U mnie np. zdarzyło się, że w 3 kolejnych pokoleniach występuje Felicjan: Felicjan syn Felicjana miał syna Felicjana a w dodatku dziadek miał 2 żony i 7 dzieci, ojciec 3 żony i niepoliczalną jeszcze liczbę dzieci a syn 9 dzieci z dwiema żonami. Było to w środku XIX wieku. Poza tym bardzo często zdarzało się, że niektóre imiona były powszechne w niektórych rodzinach. A już Józef (Józefat) i Maria (Marianna) przyprawiają o ból głowy.
Życzę powodzenia i pozdrawiam,
Jurek D.
Moim zdaniem musiałbyś najpierw ustalić na podstawie aktów stanu cywilnego rodowód tej rodziny. Przecież nie musiał to być jedyny Leon. U mnie np. zdarzyło się, że w 3 kolejnych pokoleniach występuje Felicjan: Felicjan syn Felicjana miał syna Felicjana a w dodatku dziadek miał 2 żony i 7 dzieci, ojciec 3 żony i niepoliczalną jeszcze liczbę dzieci a syn 9 dzieci z dwiema żonami. Było to w środku XIX wieku. Poza tym bardzo często zdarzało się, że niektóre imiona były powszechne w niektórych rodzinach. A już Józef (Józefat) i Maria (Marianna) przyprawiają o ból głowy.
Życzę powodzenia i pozdrawiam,
Jurek D.
- asiekaniec

- Kontakt:
Re: Uwłaszczenie w miechowskiem
Witaj Arkuasiekaniec pisze:Cóż, minął rok i nikt nie był w stanie pomóc wyjaśnić wątpliwości sformułowanych powyżej, nie tracę jednak nadziei...
Nic w tej opowieści nie pasuje do pradziadka Leona.Uwłaszczenie w obu
zaborach nastąpiło przed jego narodzeniem a reforma rolna w II R.P.
nastąpiła ,gdy Leon był już poważnym rolnikiem i nie chodziłby
z "geometrami" po polach z łatą .Arku wydaje mi się,że Leon brał udział
w zakładaniu nowej wsi Piaseczna tzw kolonii i jako jeden z kolonistów otrzymał działkę ziemi.Sprawdź w księgach parafialnych,kiedy nastąpiły
pierwsze śluby i urodziny w Piasecznej a będziesz znał przybliżony czas założenia wsi.
Pokusiłbym się także o przejrzenie w najbliższym archiwum państwowym,
ksiąg wieczystych dóbr ziemskich,na których powstała Piaseczna.Możesz
w nich odnaleźć szkic sytuacyjny działki wymierzonej pradziadkowi
lub opis słowny granic ją wyznaczających.Mogą tam być opisy warunków na jakich pradziad otrzymał działkę itp.Poznasz kondycje finansową
majątku i wiele ciekawych informacji dotyczących ludzi z nim związanych,
nie tylko właścicieli.
Pozdrawiam
Zygmunt
- asiekaniec

- Kontakt:
Nareszcie jakiś sensowny trop! Dzięki stokrotne! Dam znać na forum o wynikach poszukiwań.
cleared
Ostatnio zmieniony sob 01 gru 2012, 02:58 przez paien, łącznie zmieniany 1 raz.
- asiekaniec

- Kontakt: