Urzędnicy wiejscy
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Urzędnicy wiejscy
Witam,
Czy urzędnicy wiejscy w dobrach prywatnych, tacy jak ekonom,pisarz,rządca etc. byli zatrudniani przez Pana czy wybierani przez jakieś zgdomadzenie?
+
Czy urzędnicy wiejscy w dobrach prywatnych, tacy jak ekonom,pisarz,rządca etc. byli zatrudniani przez Pana czy wybierani przez jakieś zgdomadzenie?
+
-
Sroczyński_Włodzimierz

ekonom, pisarz, rządca w dobrach prywatnych ... to nie urzędnik sensu stricto, ot pracownik jak każdy inny
"urzędnik prywatny" "oficjalista" to takie ładne opakowanie "kadry zarządzającej"
a czy właściciel podejmował decyzje indywidualnie, osobiście czy kolegialnie (jeśli współwłasność bądź liczne obowiązki/rozległe włości skłaniały do pośrednich / bardziej rozbudowanych struktur zarządzania)..ma znaczenie?:)
co innego reprezentant "gromady" w kontaktach z właścicielem - tu, w zależności od okresu, warunków i innych zmiennych (np koloniści) wybory bywały
"urzędnik prywatny" "oficjalista" to takie ładne opakowanie "kadry zarządzającej"
a czy właściciel podejmował decyzje indywidualnie, osobiście czy kolegialnie (jeśli współwłasność bądź liczne obowiązki/rozległe włości skłaniały do pośrednich / bardziej rozbudowanych struktur zarządzania)..ma znaczenie?:)
co innego reprezentant "gromady" w kontaktach z właścicielem - tu, w zależności od okresu, warunków i innych zmiennych (np koloniści) wybory bywały
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
NikaModzelewska

Dobra prywatne, zwłaszcza folwarki, bywały sporymi przedsiębiorstwami. Wyobrażam sobie, że właściciel chciał mieć ludzi zaufanych do zarządzania majątkiem.
W moim przypadku 4xpradziadek na początku XIX w. w sandomierskiem był najpierw pisarzem w dobrach jednego z braci Jawornickich, a następnie u drugiego z braci, w majątku oddalonym o 35 km, zaś drugą żonę poznał w majątku należącym do męża siostry wymienionych braci.
pozdrawiam
Nika
W moim przypadku 4xpradziadek na początku XIX w. w sandomierskiem był najpierw pisarzem w dobrach jednego z braci Jawornickich, a następnie u drugiego z braci, w majątku oddalonym o 35 km, zaś drugą żonę poznał w majątku należącym do męża siostry wymienionych braci.
pozdrawiam
Nika
- Kostkowski

Ponieważ mojego 4xpradziadka wszystkie dzieci (17), wnuki (44) i prawnuki (oprócz kilku, którzy byli księżmi) zarządzali majątkami, a córki wydawali także za osoby związane z zarządzanie majątkami, zwykle byli ekonomami, rządcami, czasem rachmistrzami dóbr, pisarzami prowentowymi itp.NikaModzelewska pisze:...W moim przypadku 4xpradziadek na początku XIX w. w sandomierskiem był najpierw pisarzem w dobrach jednego z braci Jawornickich, a następnie u drugiego z braci, w majątku oddalonym o 35 km, zaś drugą żonę poznał w majątku należącym do męża siostry wymienionych braci.
pozdrawiam
Nika
może spotkałaś w swoich poszukiwaniach Kostkowskich, Roterów, S[z]tankarów, Żabickich, Jędrzejowskich?
Byli głównie także w sandomierskiem, ale też w lubelskiem, opatowskiem...
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
-
NikaModzelewska

Niestety nie, dopiero się wgryzam, ale zwrócę uwagę.
Ja szukam Pomianowskich:
Walenty ur ok 1780, zmarły 1830 Zawichost, ojciec Tomasz, matka Katarzyna Kromarska i ew. jego rodzeństwa.
Wg aktu 2 ślubu rodzice pochodzili z Trzciany w Galicji, są 3 do wyboru i jeszcze nie dotarłam do źródeł.
pozdrawiam
Nika
Ja szukam Pomianowskich:
Walenty ur ok 1780, zmarły 1830 Zawichost, ojciec Tomasz, matka Katarzyna Kromarska i ew. jego rodzeństwa.
Wg aktu 2 ślubu rodzice pochodzili z Trzciany w Galicji, są 3 do wyboru i jeszcze nie dotarłam do źródeł.
pozdrawiam
Nika
- Kostkowski

-
NikaModzelewska

- Niewiadomski_Robert

Stankarowie u mnie wystepuja. Jakie szczegoly Cie interesuja? RobertKostkowski pisze:Ponieważ mojego 4xpradziadka wszystkie dzieci (17), wnuki (44) i prawnuki (oprócz kilku, którzy byli księżmi) zarządzali majątkami, a córki wydawali także za osoby związane z zarządzanie majątkami, zwykle byli ekonomami, rządcami, czasem rachmistrzami dóbr, pisarzami prowentowymi itp.NikaModzelewska pisze:...W moim przypadku 4xpradziadek na początku XIX w. w sandomierskiem był najpierw pisarzem w dobrach jednego z braci Jawornickich, a następnie u drugiego z braci, w majątku oddalonym o 35 km, zaś drugą żonę poznał w majątku należącym do męża siostry wymienionych braci.
pozdrawiam
Nika
może spotkałaś w swoich poszukiwaniach Kostkowskich, Roterów, S[z]tankarów, Żabickich, Jędrzejowskich?
Byli głównie także w sandomierskiem, ale też w lubelskiem, opatowskiem...
- Kostkowski

W swoim drzewie Sztandarów / Stankarów mam niewielu:Niewiadomski_Robert pisze: Stankarowie u mnie wystepuja. Jakie szczegoly Cie interesuja? Robert
Ambroży Sztankar 1781-1835 (ur. w Harbutowicach, zm. w Sandomierzu) poślubił Mariannę Zuzannę Kostkowską 1790-1833. Ślub musiał być przed 1824, ale aktu nie znalazłem.
Ich dwoje dzieci: Jan Ignacy 1824 i Marianna Anastazja Konstancja 1827 urodzeni w Rzeczycy Mokrej, par. św. Pawła w Sandomierzu.
Ignacy w 1860 w Szewnie poślubił Teklę Starzykowską i dalej znalazłem troje dzieci, z których dwoje zmarło w dzieciństwie.
Marianna w 1861 Ostrowcu poślubiła Michała Brzeźnickiego.
Początkowo to nazwisko było pisane Sztankar, a później Stankar.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
- Niewiadomski_Robert

Wyslalem wiadomosc na pryw. RobertKostkowski pisze:W swoim drzewie Sztandarów / Stankarów mam niewielu:Niewiadomski_Robert pisze: Stankarowie u mnie wystepuja. Jakie szczegoly Cie interesuja? Robert
Ambroży Sztankar 1781-1835 (ur. w Harbutowicach, zm. w Sandomierzu) poślubił Mariannę Zuzannę Kostkowską 1790-1833. Ślub musiał być przed 1824, ale aktu nie znalazłem.
Ich dwoje dzieci: Jan Ignacy 1824 i Marianna Anastazja Konstancja 1827 urodzeni w Rzeczycy Mokrej, par. św. Pawła w Sandomierzu.
Ignacy w 1860 w Szewnie poślubił Teklę Starzykowską i dalej znalazłem troje dzieci, z których dwoje zmarło w dzieciństwie.
Marianna w 1861 Ostrowcu poślubiła Michała Brzeźnickiego.
Początkowo to nazwisko było pisane Sztankar, a później Stankar.