Akta śledztwa w sprawie zabójstwa XIXw Prusy

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

Sam pisałeś o Szczutowie w woj. mazowieckim... właśnie dlatego Ala sugerowała, żebyś sprawdził akt ślubu Matyldy. Skoro był sporządzony w Szczutowie:
http://www.szpejankowski.eu/images/stor ... 906-12.pdf
vel
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... t&lang=pol
a - jak wiemy ślub odbywa się w parafii panny młodej - to nie wykluczone, że jest rodzice też tam wówczas mieszkali.
Bo cała ta historia o utraconym majątku jest mało prawdopodobna, a jak się czyta to forum, to można by zacząć podejrzewać, że przodkowie większości osób szukający "korzeni" są ziemianami, którzy potracili majątki i z uwagi na prześladowania zmienili nazwisko....
Urzędnik, który rozpoznał Jana (tę część historii też trzeba potwierdzić, choćby w ITS = Bad Arolsen) po ucieczce z robót przymusowych - znał go, bo był jego sąsiadem* sam go na zadenuncjował*
BTW, masz akt zgonu Jana ?

*) niepotrzebne skreślić

Nie wiem, gdzie mieszkasz, ale może warto by się było wybrać do Szczutowa i sprawdzić czy nie ma tam wciąż grobów rodzinnych, Jana, jego ojca Jana Karola Hugo i matki Anny.... Pogoda sprzyja (nie pada), a i okres tuż przed Wszystkimi Świętymi.
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
Darek1965

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Darek1965 »

witam,

widzę, że nie wszyscy mają szczęście otworzyć plik, który pozostaje w naszym zainteresowaniu, więc podsyłam to co udało mi się ściągnąć.

http://www.fotosik.pl/zdjecie/efb5eb9574218a69

Prawdę mówiąc, przeglądanie www.genealogiawarchowach.pl, to faktycznie droga przez mękę...

pozdrawiam
Darek
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

Witam,
Jest akt, więc tłumaczę.

24. Przyrowa
1. Żałe 24.XI.1879 o 10-ej rano
2. Józef Krasiński, 50 lat i Jan Gogolin, 52 lata, wyrobnicy z Żałego
3.JAN KAROL HUGO TREJNHAGEN, kawaler, 28 lat mający, urodzony w Jedwabnie w Prusach, s. zmarłych Karola i Natalii z d. Elwic małż. Trejnhagenów, zamieszkały w Przyrowie, służący
4. ANNA ŻURAWSKA, panna, 23 lata mająca, zamieszkała w Przyrowie w tut. parafii, utrzymująca się z zarobku (" z zarabotki"), urodzona w Cielętach parafia Szczuka, c. Franciszka i Marianny z Grabowskich małż. Żurawskich włościan.
5. trzy zapowiedzi
6. umowy nie zawarli

Pozdrawiam,
Monika
Ostatnio zmieniony pt 09 paź 2015, 21:09 przez MonikaMaru, łącznie zmieniany 2 razy.
Al_Mia

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Al_Mia »

Moniko,

ja odczytuję nazwisko Treinhagen (Trejnhagen)

pozdrawiam

Ala
MonikaMaru

Sympatyk

Ok, chyba jeszcze śpię i palce na klawiaturze robią, co chcą. Poprawiłam. Matka - Natalia z d. Elwic, ale może być też Jelwic, co mało prawdopodobne.

Pozdrawiam,
Monika

PS. Anna Frejnagel wyrobnica z Radzynka, 27 lat, zgłasza dziecko chyba swojej niezamężnej siostry Rozalii Żurawskiej, 22 lata akt 63/1883, Żałe:

http://www.genealogiawarchiwach.pl/#que ... archer=big

Jak nie będzie chciał się pokazać (pustka), to trzeba odświeżyć stronę. Jak zwykle nic prosto.
Prusak

Sympatyk

Post autor: Prusak »

Witam

Po pierwsze chciałbym wszystkim podziękowac za tak duże zaangażowanie.

Teraz może jeszcze odpowiem na wcześniejszy post Beaty. W Szczutowie byłem i żadna z wymienionych wcześniej osób niestety nie jest tam pochowana. A jeżeli chodzi o akt zgonu Jana to sprecyzuj , którego :) i co konkretnie chciałabyś tam znależć.

Mam prośbę jeżeli ma ktoś konto na tym portalu to bardzo bym prosił o sprawdzenie znjadujących się tam 2 drzew rodowych czy są tam informacje , które moga się przydać . ( Ja niestety nie mam tam konta)
http://www.myheritage.com/research?acti ... msrs.1&oft

A ja tym czasem biorę się za poszukiwanie aktu chrztu Jana Karola Hugo. Bardzo proszę również o sugestie odnośnie dotarcia do aktu zgonu Karola Treinhagen.

Pozdrawiam Prusak

Robert
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Prusak pisze:(...) A jeżeli chodzi o akt zgonu Jana to sprecyzuj , którego Smile i co konkretnie chciałabyś tam znależć.
Mam na myśli tego Jana, który - jak napisałeś ->
Prusak pisze:(...) uciekł z Niemiec gdzie był na przymusowych robotach w jakiejś fabryce (...)
Gdyby to był mój przodek, to chciałabym wiedzieć w jakich okolicznościach i gdzie trafił na roboty przymusowe. A w tym celu najlepiej zwrócić się do ITS - żeby odszukali stare akta. Ponieważ z pisownią nazwiska jest różnie - a w dokumentach niemieckich może być jeszcze inna pisownia - to dobrze by było podać wszystkie dane - także datę i miejsce zgonu.

Jeśli chodzi o mnie - to dziękuję Wam Wszystkim za osłodzenie mi chorobowego Obrazek
Czas wrócić do rzeczywistości....
Beata

Prusak

Sympatyk

Witam

Jako że poszukiwania w Jedwabnie idą bardzo ciężko ( głównie ze względu na brak stron typu szpejanowski no i to że wchodzą jeszcze w grę parafie protestanckie) postanowiłem przerzucić się na chwilę na drugą stronę i odszukać tego niemca z II wojny światowej z szczutowa . Efekt moich poszukiwań jest taki

Landkreis Rippin

Landräte

1939–1941: Will
1941–1942: Korte (kommissarisch)
1942–1943: Wolfgang Geißler
1943: Horst Schlenzig (vertretungsweise)
1944–1945: ?

Akurat tego o którego mi chodzi nie ma :( . Mam jeszcze pytanie czy ktoś z was pisał już do ITS , można e-mailem, i czy ktoś zna adres na który można po Polsku. I ogólnie mógłby mi ktoś powiedzieć jak wygląda z nimi kontakt.

Pozdrawiam Prusak

Robert
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

lubisz mieć wszystko podane na tacy, co ? Obrazek
skorzystaj z tego: LINK
Beata

Prusak

Sympatyk

Beata a kto nie lubi :) ale tak serio to odnośnie ITS znalazłem pare tematów na genealodzy.pl
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 1486#51486
ale wolę się upewnić, bo jak bym to zrobił źle to zmarnowałbym pracę oraz dużo czasu. Zresztą jak to mówi powiedzenie czytasz i więcej wiesz czytasz i stajesz się mądrzejszy.
Wiesz a ja jestem żółtodziobem w tej dziedzinie więc wiedza mi się przyda. Może komuś ja pomogę jak będę umiał.

Pozdrawiam Prusak

Robert
Prusak

Sympatyk

Witam

Muszę znowu poprosić was o pomoc, ponieważ utknąłem i sam chyba nie dam rady pójść naprzód ( szkoda bo na 99% Karol to osoba której szukam)
To sprawdziłem

Parafia żałe sprawdziłem ewentualne daty ślubu
Parafia żałe sprawdziłem ewentualne daty zgonu oprócz 1871 do 1878 których nie znalazłem
Ustaliłem że w tamtym czasie wieś Jedwabno należała do rzymskokatolickiej parafii Purda
W Archiwum Państwowym w Olsztynie nie ma zdygitalizowanych akt z tej parfi
I ponawiam prośbę o zbadanie tych 2 dzrew genalogiczny na MyHeritage

Z góry przepraszam jeżeli popełniłem gdzieś błąd w swoich ustaleniach albo zadaję oczywiste pytania. Proszę o pomoc bardziej doświadczonych kolegów ze względu na swoją zbyt ograniczoną wiedzę w tym temacie.Sory mam dopiero 17 lat 8) a moje doświadczenie to analogowe przeszukiwanie ksiąg parafialnych. Bardzo chiałbym dowiedzieć się czy ta historia, którą napisałem jest prawdziwa. Liczę na waszą pomoc.

Pozdrawiam Prusak

Robert
Al_Mia

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Al_Mia »

"Ustaliłem że w tamtym czasie wieś Jedwabno należała do rzymskokatolickiej parafii Purda
W Archiwum Państwowym w Olsztynie nie ma zdygitalizowanych akt z tej parfi "

A moim zdaniem Jedwabno miało parafię w Jedwabnie w interesujących Ciebie latach urodzenia Jana Karola (1850-1851)

W sprawie metryki pisałabym do archiwum w Łomży.

Ala
ahavita

Sympatyk

Post autor: ahavita »

Robercie,
Jezeli podasz maila ( moze byc na pw) to skontaktuje cie z administratorami tych drzew.
Asia
Poszukuje metryk ewanelikow Kribbe,Kripp,Kriep,ewent.Krübbe.
slawek_krakow

Sympatyk

Post autor: slawek_krakow »

Al_Mia pisze:"Ustaliłem że w tamtym czasie wieś Jedwabno należała do rzymskokatolickiej parafii Purda
W Archiwum Państwowym w Olsztynie nie ma zdygitalizowanych akt z tej parfi "

A moim zdaniem Jedwabno miało parafię w Jedwabnie w interesujących Ciebie latach urodzenia Jana Karola (1850-1851)

W sprawie metryki pisałabym do archiwum w Łomży.

Ala
Jest jeszcze Jedwabno nieopodal Torunia, tak ze 3 kilometry na północ od Lubicza. W sumie to chyba najbliżej interesujących autora wątku terenów. I pałac zacny tam jest, niestety zajęty już :)
MonikaMaru

Sympatyk

Też "przyglądałam się" temu Jedwabnu. Ta wieś nazywała się po polsku Żyda, a po niemiecku Seide/Seyde i jeszcze kilka odmian tej nazwy. Dopiero w 1925 otrzymała nazwę Jedwabno. W słowniku geograficznym nie figuruje pod nazwą Jedwabno, więc sądzę, że ta nazwa mogła w XIX w. nie funkcjonować. Nie zaszkodzi jednak zajrzeć do parafii. Prawdopodobnie była w Gronowie, bo w Lubiczu później parafia powstała i do niej obecnie należy Jedwabno.

http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... om_XIV/880

Pozdrawiam,
Monika
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”