Izbica Kujawska - Kmieć

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

MariannaF

Sympatyk
Mistrz

Izbica Kujawska - Kmieć

Post autor: MariannaF »

Poszukuję aktów urodzenia dzieci moich pradziadków, Marcina i Jadwigi Kmieć z parafii Izbica Kujawska.
Niestety żadnych imion nie znam z wyjątkiem imienia mojego dziadka (Wincenty), urodzonego w1882 roku. Jego akt urodzenia mam :) . Miejscem urodzin była wieś Góry zwana w różnych okresach Wólką lub Długim. Wg moich przypuszczeń urodzenia mogły być w latach 1855-1881. Pradziadkowie urodzili się w 1834(Marcin) i 1836(Jadwiga) roku (tak wynika z aktu urodzenia mojego dziadka) i mieli około 9 dzieci. Okres tych lat przeszukałam dokładnie w Projektach AP TORUŃ BYDGOSZCZ, Projekcie BASIA i POZNAŃ Projekt. Niestety nie znalazłam ani jednego nazwiska Kmieć. Bardzo proszę o pomoc, wszelkie wskazówki i rady do poszukiwań. Z góry dziękuję.
Pozdrawiam Marianna
msmkg

Sympatyk

Parafia Izbica Kujawska - Kmieć

Post autor: msmkg »

Kmieć – jest to chłop mający własne gospodarstwo na prawie czynszowym czyli status społeczny.

W księgach kościelnych odnotowywano kmiecia jako status społeczny a osoby indeksujące wpisywały dane do swoich indeksacji, zgodnie z aktem.Dlatego też nie możesz odnależć tego nazwiska w projektach bo zdaje się ,że tylko na nich opierasz swoje poszukiwania.

Przede wszystkim musisz ustalić w jakiej parafii znajdowała się miejscowość Góra, oraz czy są dostępne skany aktów z tej parafii oraz pod jaki USC należała. Tylko ich analiza może rozwiązać Twoje wątpliwości.

Dobrze byłoby gdybyś zamieściła na forum link do aktu urodzenia swojego pradziadka.

Pozdrawiam,
Mirka
MariannaF

Sympatyk
Mistrz

Mirko, bardzo serdecznie dziękuję. Z tego co mi wiadomo moi pra-pra dziadkowie rzeczywiście byli majętni i zapewne zasługiwali na status kmiecia, ale przodków, których szukam mieli nazwisko KMIEĆ. Urodzili się w miejscu Góry należącej do parafii Izbica Kujawska w województwie pomorsko-kujawskim.
Skany akt wspomnianej parafii od 1866-1887 roku znajdują się w projekcie Toruń-Bydgoszcz a wcześniejsze od 1865 w projekcie Basia, obejmującego dawne województwo poznańskie do którego należała także Izbica Kujawska. Jednak w żadnym z nich nie znalazłam szukanego nazwiska.
Akt urodzenia dziadka uzyskałam w Archiwum we Włocławku drogą mailową w formie skanu, (rok 1882 nie jest wprowadzony do projektu) dlatego nie mogę załączyć linku. Mogę oczywiście go przesłać na wskazany przez Ciebie adres.
Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki i podpowiedzi.
Pozdrawiam serdecznie
Al_Mia

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Al_Mia »

Marianno

A to nie są przypadkiem Twoi poszukiwani ?

Wieniec od Izbicy Kujawskiej rzut beretem, a i liczba dzieci się zgadza.

http://www.geneteka.genealodzy.pl/index ... t&lang=pol

A tu ślub Marcina Kmieć z Jadwigą Balcerak

http://www.geneteka.genealodzy.pl/index ... t&lang=pol

pozdrawiam

Ala
MariannaF

Sympatyk
Mistrz

Wielkie, serdeczne dzięki Alu. Wszystko możliwe, że wśród tych, których mi przysłałaś są jacyś moi krewni. Szkoda, że nie ma skanów. Znam imiona i nazwiska pradziadków, więc dałoby mi to 100% pewność. Chociaż metryka mojego dziadka zbija mnie trochę z tropu, gdyż on urodził się w parafii Izbica Kujawska, a z tego co wiem pradziadkowie nigdy nie zmieniali miejsca zamieszkania. W przysłanych linkach wszyscy porodzili się w parafii Wieniec.
Jeszcze raz dziękuję i będę szczęśliwa za dalsze wskazówki.
Życzę miłej, spokojnej niedzieli.
Pozdrawiam
Rebell_Cieniewska_Grażyna

Członek PTG

Post autor: Rebell_Cieniewska_Grażyna »

Parafie bywały bardzo rozległe, ich granice były zmieniane, czasem było bliżej do kościoła będącego filią innej parafii, czasem gdy któryś kościół uległ zniszczeniu - a przecież wiele kościołów było drewnianych - wierni chodzili do innego.
Szukanie przodków to bardzo często przeglądanie ksiąg także sąsiednich parafii. Warto też sprawdzać informacje o miejscowościach na przykład w Słowniku Geograficznym Królestwa Polskiego.... poznasz historie parafii, gmin, czasem też nazwiska mieszkańców.
Co do 100% pewności, to z tym także bywa różnie - dane z geneteki, na które wskazała Ala pochodzą ze skorowidza, czyli jeśli nie zachowały się księgi chrztów to niczego więcej się nie dowiesz. Pozostanie szukanie aktów ślubu i zgonów by sprawdzić imiona rodziców i potwierdzić lub odrzucić pokrewieństwo.
Powodzenia Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
DankaW

Sympatyk
Adept

Post autor: DankaW »

Marianno
W moich notatkach mam: Kmieć Franciszek ur.1879 Kozjaty par. Mąkoszyn - (akt nr 42/1879 par. Mąkoszyn - niedaleko Izbicy)
Ojciec Franciszka - Kazimierz ur. we wsi Posada par. Konin w 1834. - akt nr 27 ( ojciec Kazimierza - Józef w akcie urodzenia zapisany jako Kmieciak)
Kazimierz Kmieć (Kmieciak) ślubuje z Teklą Tomasik w par. Kramsk (akt nr 40/1857)
Nie trzymałabym się kurczowo Izbicy.
Pozdrawiam
Danuta

Nie wiem czy masz akt zgonu babci - Zofii Kmieć zd. Jadczak, żony Walentego
https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:KZM2-24F
MariannaF

Sympatyk
Mistrz

Danusiu, być może masz rację, że to dobry trop, tym bardziej, że nazwa Kozjaty utkwiła mi w pamięci z opowiadań mojej mamy i dziadka. Są to raczej potomkowie brata mojego pradziadka, ale pójdę tą drogą również.
Poszukuję przede wszystkim rodzeństwa mojego dziadka Wincentego Kmiecia, których rodzicami byli Marcin i Jadwiga Kmieć. Izbicy trzymam się kurczową dlatego, gdyż wiem na pewno, że:
-pięcioro z rodzeństwa mieszkało blisko Izbicy (Góry, Chociszewo, Tymień) i należeli do tej parafii,
-troje (dwóch braci i siostra) w latach 1900-1914 wyemigrowała na stałe do USA (też w żaden sposób nie mogę trafić a ich ślad).
Akt zgonu babci Zosi już mam. Uzyskałam go w Regionalnej bazie indeksów Lubelszczyzny. Niemniej Serdecznie dziękuję za link.
Ps. Pytanko. Też szukasz potomków z Kmieciów? Może jesteśmy spokrewnione ? :)
Pozdrawiam cieplutko -Marianna
DankaW

Sympatyk
Adept

Kmieciowie pojawili się u mnie poprzez małżeństwo kuzynki mojej babci . Jedna z nich wyszła za mąż za wspomnianego wyżej Franciszka. Wyemigrowali do USA i tam mieszkali.
Kmieciów w USA próbuj szukać w : https://familysearch.org/search/record/ ... Kmie%C4%87~
Ja w ten sposób odszukałam swoich.
Pozdrawiam
Danuta
Pozdrawiam
Danuta
Awatar użytkownika
Barbara_Lendzion

Sympatyk
Adept

Post autor: Barbara_Lendzion »

http://meldunkowe.genealodzy.pl/skan.ph ... k=0115.jpg W tym skanie znajduje się rodzina Kmieciów. Jest to wieś Krzywa Góra w gminie Łęg pow. Włocławek .Skan znajduje się w IV tomie ksiąg meldunkowych gminy Łęg.Może to Wasza rodzina ?
Barbara :)
MariannaF

Sympatyk
Mistrz

Danusiu, Basiu pięknie Wam dziękuję za wskazówki.
Zabieram się do szperania :)
Pozdrawiam
MariannaF

Sympatyk
Mistrz

WIELKIE PODZIĘKOWANIA dla Ali.
Alu, to był strzał w 10 !!!! Bardzo, bardzo serdecznie Ci dziękuję.
:k: , :D
Pozdrawiam serdecznie
Al_Mia

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Al_Mia »

Też się cieszę Marianno, że Ty się cieszysz.

:)

Ala
Awatar użytkownika
Barbara_Lendzion

Sympatyk
Adept

Post autor: Barbara_Lendzion »

http://meldunkowe.genealodzy.pl/skan.ph ... k=0292.jpg - gmina Pikutkowo miejscowość Kąty tom II strona 559 dom 3.Może wpis na następnej stronie.
Barbara
Ostatnio zmieniony wt 13 paź 2015, 19:28 przez Barbara_Lendzion, łącznie zmieniany 4 razy.
DankaW

Sympatyk
Adept

Marcin urodził się w Lekarzewicach gm. Osięciny (zapis z podanego wyżej aktu ślubu)
Tutaj księga meldunkowa Osięcin. Jest rodzina Kmieciów w m. Lekarzewice -
http://meldunkowe.genealodzy.pl/skan.ph ... k=0069.jpg
Być może się przyda
Danuta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”