Akta śledztwa w sprawie zabójstwa XIXw Prusy

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Prusak

Sympatyk

Post autor: Prusak »

Witam

Ala rozbieżność naszych ustaleń wynika z faktu iż mówimy o dwóch różnych miejscowościach ja o miejscowości Jedwabno niedaleko Szczytna a ty o Jedwabne koło Łomży. Tylko teraz , które jest właściwe, co o tym sądzicie ?

Pozdrawiam Prusak

Robert
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

Ja sądzę, że jednak chodzi o Jedwabno w powiecie niborskim. Parafia ewangelicka znajdowała się w tymże Jedwabnie (na podstawie Słownika geograficznego...). A akta obecnie znajdują się w Lipsku lub u Mormonów (microfilmy).
Nie wiem, dlaczego chcesz szukać w parafii katolickiej, skoro jak sam twierdzisz, mowa o osobach o niemieckich vel pruskich korzeniach.

Ale macie słuszność, że jest kilka miejscowości o tej samej i podobnej nazwie. Ja znalazłam:
1. Jedwabne - miasto w województwie podlaskim, w powiecie łomżyńskim,
2. Jedwabno – wieś w województwie kujawsko-pomorskim, w powiecie toruńskim, w gminie Lubicz
3. Jedwabno – wieś w województwie warmińsko-mazurskim, w powiecie szczycieńskim, w gminie Jedwabno

Tyle, że pierwsze - wydaje mi się - że było wówczas w granicach Kongresówki, a drugie w tym czasie używało innej nazwy - jak nam wyjaśniła Monika. Więc najbardziej prawdopodobnym wydaje mi się być Jedwabno koło Szczytna.
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
kamil514

Post autor: kamil514 »

Witam, nie wiem czy temat jest dalej aktualny, ale napiszę :) Ciekaw jestem końca tej historii.
Udało znaleźć się coś więcej? Widzę, że na stronie MyHeritage Freyhagenów przybyło :)

Kamil
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”