Zakony cenne zrodlo informacji geneaologicznych

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
marcinguzek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marcinguzek »

Witam,
nie wiem czy ten watek był poruszany na forum ale chciałbym się podzielić cennym źródłem informacji jakim mogą być archiwa zakonów.

otóż w poszukiwaniach genealogiczny potrzebowałem informacji o ciotce moje babci (jest na liście Yad Vashem); w związku z tym ze była siostra zakonna zwróciłem się do zakonu w którym podejrzewałem ze była;

prośbę napisałem na maila (mieszkam w Londynie) - jakie było moje przyjemne zaskoczenie gdy następnego dnia dostałem skany dokumentów o "karierze" w zakonie (miejsca i rodzaj pracy) - rodzaj akt kadrowych ;) gdzie było również miejsce urodzenia imiona rodziców nazwisko panieńskie matki oraz zdjęcie mojej krewnej;

nie wiem czy wszystkie zakony udostępniają takie dane? i jak długo je przechowują? ale zawsze warto zwrócić się jeżeli mieliście kogoś w zakonie wśród swoich przodków;

pozdrawiam
Marcin
edyta_s

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: edyta_s »

Witaj Marcinie
Fajnie że udało Ci się uzyskać ważne dane.
Ja wybieram się podjechać ale jakoś mi sie schodzi już dość długo. Miałam dwie zakonnice siostry dziadka i mam zdjęcia ale takie rodzinne a dużo inf o jednej zdobyłam w sieci.
Czy wiesz że żeby dostać się do zakonu musiały mieć wyprawę jak do ślubu.
Życze dalszych owocnych poszukiwań i dzięki za nadzieję że może uzyskam jakieś ważne dane z ich życiorysu.
Pozdawiam Edyta
Awatar użytkownika
marcinguzek

Sympatyk
Nowicjusz

Hej Edyta, moze spróbujesz tak jak ja? napisać maila do sióstr?
jeżeli chodzi o moja cioteczna babcie to nie podejrzewam żeby potrzebowała wyprawki ;) to są siostry bezhabitowe nazywane "ukrytkami" - sercanki

pozdrawiam
aligatormp

Sympatyk
Ekspert

Post autor: aligatormp »

Witam
Może wiecie gdzie szukać informacji archiwalnych w przypadku zakonu Cystersów z Koronowa, który został zlikwidowany chyba w XIX w.?

Pozdrawiam Maciej
termos

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: termos »

Może komuś to się przyda. SS Urszulanki mają wyszukiwarkę biogramów zmarłych sióstr
http://www.urszulanki.pl/index.php/comp ... l&limit=20
Można tam wpisać nazwisko lub imię zakonne i znależć obszerny biogram
pozdrawiam
Teresa
Awatar użytkownika
marcinguzek

Sympatyk
Nowicjusz

@Maciej
w likwidacja klasztorów w XIX tzw. kasata (albo supresja na terenach zaboru rosyjskiego) zajmuje się portal kasaty.pl
w bazie wiedzy jest sporo o cystersach z komorowa
http://pw.kasaty.pl/wyszukaj.html?search=koronowo

przejrzyj ich opracowania to był jakiś grant (europejski ?) i jak będziesz miał szczęście to znajdziesz opracowanie dot. klasztory który Cie interesuje; ja napisałem do autora i dostałem odpowiedz gdzie są archiwa zlikwidowanego klasztoru; najprawdopodobniej będą w archiwum diecezjalnym w tym wypadku chyba Pelplin?

powodzenia, pozdrawiam
Marcin
Darek1965

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Darek1965 »

Witam,

na temat zakonów kopalnią wiedzy genealogicznej są dokumenty AGAD, Centralne Władze Wyznaniowe Królestwa Polskiego, sygn.119.
Próbkę zawartości rzeczonego zespołu archiwalnego prezentuje tabela nr 2

http://www.szpejankowski.eu/index.php/p ... y/189.html

Jakie cymesy do badań genealogicznych można odnaleźć w obecnie istniejących zakonach niech świadczy Tablica ze Skępego;

http://www.szpejankowski.eu/index.php/p ... y/156.html

pozdrawiam
Darek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”