Brześć Kujawski - gdzie szukac?

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
marcinguzek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marcinguzek »

Witajcie,
w swoich poszukiwaniach genealogicznych "wylądowałem" w zupełnie nieznanych mi okolicach ;) (większość mojej rodziny pochodzi z Mazowsza gdzie wiem w którym AP i AD szukać)

czy ktoś z Was wie gdzie szukać aktów z lat 1840-70 z Brześć Kujawski?
z bazy Pradziad dowiedziałem się ze AD Włocławek?
czy są gdzieś dostępne indeksy? moze była jakaś digitalizacja?
a moze ktoś z Was posiada zdjecia indeksów? robione dla własnych potrzeb?

pozdrawiam
DankaW

Sympatyk
Adept

Post autor: DankaW »

Witaj
Wprawdzie strony trudno się otwierają , ale może się uda...
http://www.genealogiawarchiwach.pl/#que ... archer=big
Pozdrawiam
Danuta
Awatar użytkownika
marcinguzek

Sympatyk
Nowicjusz

dzięki Danuta :) ktoś mi tez podpowiedział ta stronę ale to droga przez mękę ;) będę próbował...
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Barbara_Lendzion

Sympatyk
Adept

Post autor: Barbara_Lendzion »

Witam.

Marcinie spróbuj najpierw na tym portalu w genetece i meldunkowych. Brześć Kujawski znajdował się w powiecie włocławskim. Więc wejdź w meldunkowe ,dalej powiat włocławski dalej wybierz Brześć Kujawski. Akta stanu cywilnego znajdują się w Oddziale Archiwum Państwowego we Włocławku.Poszukaj też w genetece - miejscowość Brześć Kujawski.Może coś wyłuskasz.Powodzenia.
Barbara
Awatar użytkownika
marcinguzek

Sympatyk
Nowicjusz

Witaj Barbara, dzięki za księgi meldunkowe! jak pisałem dotąd miałem doświadczenia w poszukiwaniach tylko z Mazowszem i nigdy nie mailem do czynienia z księgami meldunkowymi - może tam uda się coś rzeczywiście znaleźć! w akcie jednego z moich przodków który zmarł w szpitalu we włocławku jest wyraźnie napisane ze mieszkał w Brześciu

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Barbara_Lendzion

Sympatyk
Adept

Re: Brześć Kujawski - gdzie szukac?

marcinguzek pisze:Witaj Barbara, dzięki za księgi meldunkowe! jak pisałem dotąd miałem doświadczenia w poszukiwaniach tylko z Mazowszem i nigdy nie mailem do czynienia z księgami meldunkowymi - może tam uda się coś rzeczywiście znaleźć! w akcie jednego z moich przodków który zmarł w szpitalu we włocławku jest wyraźnie napisane ze mieszkał w Brześciu

pozdrawiam
Jeszcze poszperaj na portalu rodziny Szpejenkowskich .U nich także coś może być.Mają zgony z Włocławka.
Barbara
Awatar użytkownika
marcinguzek

Sympatyk
Nowicjusz

dzięki za kolejna cenna wskazówkę :)
Awatar użytkownika
Barbara_Lendzion

Sympatyk
Adept

marcinguzek pisze:dzięki za kolejna cenna wskazówkę :)
Marcinie.Sprawę masz ułatwioną w meldunkowych - są skorowidze alfabetyczne.
Barbara
Awatar użytkownika
marcinguzek

Sympatyk
Nowicjusz

w którym miejscu? ja widziałem tylko pojedyncze strony?
Awatar użytkownika
Barbara_Lendzion

Sympatyk
Adept

Kogo szukasz - podaj nazwisko.To razem znajdziemy.
Barbara
Awatar użytkownika
marcinguzek

Sympatyk
Nowicjusz

Tomasz Drzewiecki zmarł w 1870 we Włocławku w szpitalu w akcie napisane ze mieszkał w Brześciu; (podejrzewam ze ożenił się prawdomównie po śmierci pierwszej zony po 1842 i wtedy zamieszkał w Brześciu);

miał syna Józefa, który miał żonę Florentynę z d.Chybczyńska prawdopodobnie z Włocławka (ale mogla być z Brześcia) jej rodzice to Bartłomiej i Tekla; co do tego małżeństwa to nie jestem pewny czy żyli w Brześciu tylko zbieżność nazwiska zony;

pozdrawiam
Marcin
Awatar użytkownika
Barbara_Lendzion

Sympatyk
Adept

Powiem Ci tak : szukałam w genetece i nie znalazłam aktu urodzenia Tomasz Drzewieckiego w Brześciu Kujawskim więc raczej przybył do Brześcia Kujawskiego.
-we Włocławku znalazłam numer aktu urodzenia nr 211/1830 roku Tomasza Drzewieckiego a także akt Tomasza Drzewieckiego urodzonego w Raciążku nr 127/1853, i we Włocławku akt zgonu Tomasza Drzewieckiego nr 101/1870.
Co do Józefa Drzewieckiego to znalazłam dwa akty urodzenia we Włocławku tj.41/1858 i 97/1868 i dwa w Zgłowiączce tj.20/1886 i 3/1879
Wszystkie akty o których wyżej możesz zamówić kserokopie po 2 zł. sztuka w Archiwum Państwowym we Włocławku.Wejdź na stronę Archiwum i tam zamów.W miarę szybko załatwiają.
Nazwiska Chybczyńska nie znalazłam w kujawsko-pomorskim.
w Skorowidzach też nie ma nazwiska Drzewiecki,ale nikt nie da Ci gwarancji ,że to są wszystkie skorowidze.Mogły ulec zaginięciu czy zniszczeniu.Stan tych co są zeskanowane jest nie najlepszy.
To wszystko co mogłam znaleźć.Może kiedyś znajdę do się odezwę.Wędrowali ci nasi przodkowie, żę nie do wiary.Ja też nie mogę odnaleźć drogi wędrówki moich ,ale mam nadzieję że kiedyś.
Barbara
Awatar użytkownika
marcinguzek

Sympatyk
Nowicjusz

Barbara! dzięki za pomoc ale nie potrzebnie dodałem Ci pracy :( myślałem ze szukamy tylko w księgach meldunkowych! Tomasz urodził się we wsi Wola kolo Znina (chyba parafia Rogowo) ok 1795 (wg aktu ślubu); Józef urodził się w 1842 w Lubotyniu; Florentyna jego zona mogla się nazywać Chybzińska (bo taka oboczność występuje w okolicach Włocławka);

ja szukam uzasadnienia dla czego Tomasz mieszkał pod koniec życia w Brześciu (drugie małżeństwo?) i aktu ślubu jego syna Józefa i Florentyny; to małżeństwo przeniosło się z okolic włocławka pod warszawę (Rokitno) gdzie urodził się dziadek mojej mamy ich syn; ślub odbył się gdzieś pomiędzy Izbica (śmierć zony Tomasza) - Brześciem (miejsce zamieszkania Tomasza przed śmiercią)- Włocławkiem (pochodzenie Florentyny)... a Rokitnem pod Warszawa (miejsce zamieszkania i śmierci Józefą i Florentyny)
pozdrawiam i dziękuję za pomoc
Marcin
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

Marcinie, zajrzyj do poczty. Znalazł się Bartłomiej i Tekla. To nie Chybczyńscy tylko Ipczyńscy. Mieli dzieci Annę, Florentynę i Teofilę. Włocławek 1855 akt zg.360.

I jeszcze akt urodzenia Florentyny - 1841 nr 119 - Włocławek.

Ze strony archiwawgenealogii nie umiem tu wkleić linku z aktem.

Pozdrawiam,
Monika
Awatar użytkownika
marcinguzek

Sympatyk
Nowicjusz

dzięki Monika ! jak zwykle nieoceniona :) tak wiec Florentyna Ipczynska!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”