Witam
Drodzy Państwo mam pytanie, otóż moje badania genealogiczne ograniczają sie do trzech parafi w Świetomarzy, Chybicach oraz w Nowej Słupi w Województwie świętokrzyskim.
Dwie pierwsze mieszczą w powiecie starachowickim a Nowa Słupia to powiat kielecki. Wszystkie były indeksowane,
ale dostęp do skanów jest możliwy tylko (albo aż) do dwóch, Świętomarzy( http://metryki.genealodzy.pl/ar10-zs8686d ) i Chybic(https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... %3D1407440).
I moje pytanie brzmi, czy jest jakaś możliwość uzyskania dostępu do skanów akt parafii z Nowej Słupi?
z góry dziękuje za poświęcony czas i pomoc.
Pozdrawiam Tomek
Nowa Słupia Indeksacja Skany Pomoc
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
marekzaborski

I ja zadaję pytanie o Nową Słupię.
Czy metryki starsze niż 1810 są zdigitalizowane?
Marek
Czy metryki starsze niż 1810 są zdigitalizowane?
Marek
-
Sawicki_Julian

Witam Tomek, kogo szukasz w parafii Świętomarz jest mi znana ( moja dawna parafia ), metryki są w necie od końca lat 1600, te najmłodsze są w AP i tu w necie. Natomiast sąsiednie Chybice jest tu coś w necie, a czego nie ma, jest na plebani i chyba od połowy lat 1700, byłem i tam ksiądz bardzo pomocny ma i ksero. Marek, co do Nowej Słupi, nie wiem czy są księgi w necie, ale w parafii ( i w każdej zawsze po umówieniu się telefonicznie ), są tam pięknie pisane księgi i chyba z lat po 1600, ksiądz młody też bardzo pomocny - Julian
Witam, ksiądz w Chybicach jest sympatyczny, to fakt w Nowej Słupi nie byłem jeszcze ponieważ skupiłem się jak na razie na dwóch pozostałych parafiach. nie mniej jednak wolałbym miec dostęp do aktów przez internet z powodu pracy ale także dlatego że nasi przodkowie nie tylko się rodzili, żenili i umierali. ale także byli świadkami przy wyżej wymienionych wydarzeniach co jest równie ciekawe, a do takiej analizy akt potrzeba niestety czasu.
w Parafii Świetomarz szukam rodzin o nazwiskach Mazur Jaros Bassa Pustuła
Pozdrawiam Serdecznie
Tomek
w Parafii Świetomarz szukam rodzin o nazwiskach Mazur Jaros Bassa Pustuła
Pozdrawiam Serdecznie
Tomek
-
Sawicki_Julian

Witam ponownie Tomek, wszystkie te nazwisaka znam, ale też wszyscy są do parafii w Świętomarzy przybyli i tak pokrótce ;
Mazer już nie żyje, ale przeglądaj alegaty z tej parafii i chyba w 1914 r. przybył z Dębna, jeśli to ten, to nazwisko jest w parafii Chybice ( kowal w Bostowie Starym )
Jaros jest w Łomnie i w Brzeziu dwóch było, tak samo te alegaty po 1910 r. jeden przybył ze Śniadki, par. Tarczek, ojciec jego z Psar, par Bodzentyn, albo już Wzdół Rządowy, było ich trzech, może wszyscy są z Psar.
Bassa jest w tej parafii Świętomarz, ale lata chyba po 1700, są w Tarczku ( partyzant na Wykusie ) i są w Baszowicach, parafia Nowa Słupia.
Pustuła, tego nazwiska w parafii Świętomarz nie jestem pewny, był długo ksiądz o tym nazwisku, np. lata 1968, jest też sąsiad obecnie, ale oni chyba są od Opatowa -Julian
Ps. - jak będzie ten sam młody i uczynny ksiądz w Nowej Słupi, to przez telefon się umówić, odszuka i znowu zadzwonić, poda telefonicznie co pisze w metryce, ja tak też szukałem na dalekie odległości, robiąc z tego sobie notatki
Mazer już nie żyje, ale przeglądaj alegaty z tej parafii i chyba w 1914 r. przybył z Dębna, jeśli to ten, to nazwisko jest w parafii Chybice ( kowal w Bostowie Starym )
Jaros jest w Łomnie i w Brzeziu dwóch było, tak samo te alegaty po 1910 r. jeden przybył ze Śniadki, par. Tarczek, ojciec jego z Psar, par Bodzentyn, albo już Wzdół Rządowy, było ich trzech, może wszyscy są z Psar.
Bassa jest w tej parafii Świętomarz, ale lata chyba po 1700, są w Tarczku ( partyzant na Wykusie ) i są w Baszowicach, parafia Nowa Słupia.
Pustuła, tego nazwiska w parafii Świętomarz nie jestem pewny, był długo ksiądz o tym nazwisku, np. lata 1968, jest też sąsiad obecnie, ale oni chyba są od Opatowa -Julian
Ps. - jak będzie ten sam młody i uczynny ksiądz w Nowej Słupi, to przez telefon się umówić, odszuka i znowu zadzwonić, poda telefonicznie co pisze w metryce, ja tak też szukałem na dalekie odległości, robiąc z tego sobie notatki