Ząbek, Klimeckich, Wojtal, Solski, Schaller, Bauer metryki

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Grazyna67

Post autor: Grazyna67 »

Dysponuję spora iloscią metryk mojej rodziny: Ząbek z Tarnowa i Kanny; Klimeckich, Wojtal, Solski z Iłży i okolic; Schaller, Bauer, Szymkowski z Piotrkowa. Chętnie podzielę się wiedzą z zainteresowanymi lub krewnymi.
schallerjoanna

Post autor: schallerjoanna »

Witam,
zaczęłam szukać moich przodków. Moje nazwisko rodowe brzmi Schaller. W Polsce osób o tym nazwisku jest ok. 22 z czego 17 to moja najbliższa rodzina. Mój dziadek urodził się w Mszanie Dolnej, jego ojciec pochodził prawdopodobnie z okolic Kołomyji. I to na razie cała moja wiedza. Ale cały czas szukam. Jeżeli ma Pani jakieś informacje o rodzinie Schaller to proszę się nimi podzielić. Joanna (Schaller) Pieślak
Grazyna67

Post autor: Grazyna67 »

Rodzina Schaller pochodziła z Francji, przeniosła się ok. 1815 roku w okolice Piotrkowa Trybunalskiego i tam wchodziła w związki małżeńskie z np. Bałeckimi, Zającami, Ackermanami i Bauerami. Informacje na temat Schallerów sięgają niemalże 1565 roku.Może uda się nam znaleźć punkt zaczepienia. Wiem, że niektórzy potomkowie polskiej gałęzi mieszkają do dzisiaj w okolicach Częstochowy, możliwe też że Zabrza i Sosnowca.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”