ZoSIA (NAC) i "szukajwarchiwach.pl "
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech, adamgen
- Kaczmarek_Aneta

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 7 times
Cześć,
myślę, że o tę jednostkę powinieneś zapytać AP w Siedlcach. Jeśli AP nie przekaże skanów NAC, to skany się nie ukażą.
Sygnatura jest, ponieważ część skanów tego zespołu udostępniono, a więc pokazana jest cała struktura tego zespołu (nawet jeśli nie ma skanów), włącznie z alegatami.
Pozdrawiam,
Aneta
Ps. Dziś powinna ukazać się informacja o nowych skanach
myślę, że o tę jednostkę powinieneś zapytać AP w Siedlcach. Jeśli AP nie przekaże skanów NAC, to skany się nie ukażą.
Sygnatura jest, ponieważ część skanów tego zespołu udostępniono, a więc pokazana jest cała struktura tego zespołu (nawet jeśli nie ma skanów), włącznie z alegatami.
Pozdrawiam,
Aneta
Ps. Dziś powinna ukazać się informacja o nowych skanach
-
marcinzabo

- Kontakt:
No skanów nie ma. A te które są w zasobie dotyczą lat późniejszych. Stąd moje pytanie czy to tak jakby rezerwacja miejsca i należy oczekiwać w którymś rzucie ich udostępnienia. Napiszę mail do AP 
Pozdrawiam Marcin - syn Remigiusza, wnuk Eugeniusza, prawnuk Konstantego, 2xprawnuk Józefa, 3xprawnuk Ignacego, 4xprawnuk Jana(?)...
- Kaczmarek_Aneta

-
marcinzabo

- Kontakt:
- Kaczmarek_Aneta

Jest już informacja o nowych skanach:
http://www.nac.gov.pl/1268335-nowych-sk ... archiwach/
Pozdrawiam,
Aneta
Pozdrawiam,
Aneta
- Marek.Podolski

Chyba to nie zależy od poszczególnych AP. Mam informację o np. zasobie 59/1114/0/-/6 Zalesie z parafii Słocina, że zostało przekazane do Warszawy. A tu zapanowała cisza - nic nie widzą o tymKaczmarek_Aneta pisze:Nie nazywałabym braku skanów "rezerwacją" - to czy skany się ukażą zależy wyłącznie od określonego AP. Jest wiele "pustych" miejsc w poszczególnych zespołach, które świecą pustkami od początku istnienienia szwa.
a.
Pozdrawiam
Marek
- Dorota_Mazurek

- Kontakt:
- Krzysztof_Wasyluk

Ciekawe, że szczegóły tej informacji wskazują nowe jednostki 134-135 w zespole parafii w Białej Podlaskiej, czyli jak można sądzić lata 1912-13, a tymczasem jest tylko jednostka 135 - rok 1913, a poprzedniego "ni widu" w wykazie jednostek i w skanach.Kaczmarek_Aneta pisze:Jest już informacja o nowych skanach:
Pozdrawiam,
Aneta
Krzysztof
- Kaczmarek_Aneta

Z opisu zespołu wynika, że rocznik 1912 nie zachował się:
http://www.szukajwarchiwach.pl/35/1645/ ... #tabZespol
a więc jednostka 134 jest tu zapewne błędem.
Pozdrawiam
Aneta
http://www.szukajwarchiwach.pl/35/1645/ ... #tabZespol
a więc jednostka 134 jest tu zapewne błędem.
Pozdrawiam
Aneta
- Krzysztof_Wasyluk

Błędów jest więcej. Piszą, że dodali Zakrzówek z APL, a tymczasem od co najmniej roku był on już na szukajwarchiwach.
Ktoś pisał wyżej, że drgnął licznik skanów z APZ. To efekt jedynie dodania na nowo usuniętych wcześniej jednostek, które znajdowały się w złych zespołach, dla przykładu jednostka z par. Potok Górny znajdowała się w zespole par. Lipiny (i na odwrót), a do zespołu Puszcza Solska błędnie wstawiono jednostkę z par. Siedliska. Ponadto przy ostatniej aktualizacji przypadkowo usunięto jednostkę z par. Puszcza Solska, którą teraz przywrócono.
Ktoś pisał wyżej, że drgnął licznik skanów z APZ. To efekt jedynie dodania na nowo usuniętych wcześniej jednostek, które znajdowały się w złych zespołach, dla przykładu jednostka z par. Potok Górny znajdowała się w zespole par. Lipiny (i na odwrót), a do zespołu Puszcza Solska błędnie wstawiono jednostkę z par. Siedliska. Ponadto przy ostatniej aktualizacji przypadkowo usunięto jednostkę z par. Puszcza Solska, którą teraz przywrócono.
A nie jest prościej wybrać w oknie wyszukiwania "Akta metrykalne i stanu cywilnego", wpisać interesującą nas parafię i... gotowe...Maślanek_Joanna pisze:1. Ustalenie poszukiwanej parafii - to poza szwa
2. sprawdzenie w bazie pradziad, w którym archiwum są akta danej parafii
3. otwarcie szwa
4. wybranie "akta metrykalne"
5. wybranie przyciskiem "archiwum" tego interesującego
6. "zasób" - odnalezienie poszukiwanego
7. po kliknięciu we właściwy zespół klikamy "jednostki" i szukamy wg roku przeglądając skany - zwykle na końcu są spisy treści wg nazwisk, co niebotycznie ułatwia pracę, jak nie ma - trzeba szukać akt po akcie.
Pozdrawiam
Joanna
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
W informacji (ani na stronie ani w pdf) nie wspominają słowem o jakichkolwiek dodatkach z AP w Siedlcach, a przecież pojawił się tak długo oczekiwany Zbuczyn 1826-1865Krzysiek_ pisze:Błędów jest więcej. Piszą, że dodali Zakrzówek z APL, a tymczasem od co najmniej roku był on już na szukajwarchiwach.
Pozdrawiam,
Robert
Robert
- Bea

o APZ ja pisałam, ale nie o "liczniku" - bo statystyki mnie nie interesują, tylko o nowych skanach. Jak większość użytkowników szwa mam elegancko zrobione zakładki do "moich" parafii.Krzysiek_ pisze:(...)
Ktoś pisał wyżej, że drgnął licznik skanów z APZ. To efekt jedynie dodania na nowo usuniętych wcześniej jednostek, które znajdowały się w złych zespołach (...)
Nie wiem, czy ujęte do zostało w liczniku, i czy teraz czy może już wcześniej.
Piszę o tym głownie dlatego - żeby osoby, które mają w ulubionych kilkadziesiąt zakładek ze swoimi parafiami, bo ich przodkowie przemieszczali się po Polsce - sprawdziły również zakładki z AP Zamość, bo tam też mogły zostać dodane skany (mimo, że w oficjalnej informacji nic o tym nie ma).