Rybnik - Książka adresowa

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Kegero

Sympatyk

Post autor: Kegero »

basiaps pisze:Witaj, Moniko.
Jeśli mogę podpowiedzieć, to jedynie z własnego doświadczenia w kontakcie z USC w Rybniku.
Przede wszystkim musisz dokładnie wiedzieć, gdzie mieszkała Twoja rodzina. Dzisiejszy Rybnik ma ponad 20 dzielnic i jedno USC. Dawniej tych urzędów było więcej, w każdej gminie. I tym samym akta stanu cywilnego były spisywane w miejscowych urzędach.
Księgi w AP również są przypisane do konkretnych gmin. Tak więc łatwiej jest, gdy zna się konkrety. No, chyba że wiesz napewno, że mieszkali w Rybniku.
Kontakt z kierownikiem USC miałam pozytywny. Poprosiłam o kopię aktu urodzenia i taką dostałam (koszt 5 zł). Przy okazji jeszce dowiedziałam się kiedy i gdzie (to akurat wiedziałam) szukana przeze mnie osoba brała ślub.

Czy nazwisko Gatnarczyk mogło mieć również formę Gaertner? Może spotkałaś się z taką formą. Wiem, że czasem jedno nazwisko mogło być w księgach wpisane na kilka sposobów. Może akurat..
30 kwietnia 1877 r. urodziła się Anna Gaertner, córka Paula i Anny z domu Reusche. Akt numer 53.

Pozdrawiam,
Basia.
Dziękuję Basiu za zainteresowanie i już okazaną pomoc. Nie spotkałam się z taką formą nazwiska. Dziadek był rdzennym Polakiem. Nawet na akcie małżeństwa zawieranego w Niemczech, w trakcie wojny, jego nazwisko zapisano jako Gatnarczyk, bez żadnych zmian.
Nie wiem, gdzie mieszkał dziadek przed wojną, ale jego brat Herman po wojnie lub później mieszkał dokładnie w Rybniku, niedaleko dworca PKP, na ulicy Dworcowej. Drugi brat Karol (Dwulecki) na ulicy Kosocińskiego. Nie wiem, czy obecnie te ulice wciąż noszą te same nazwy.
Nigdy nie słyszałam, aby wspominali o jakichkolwiek dzielnicach. Nie mam niestety żadnych dokumentów zawierających jakąkolwiek cząstkę danych z Rybnika.
Dziękuję za pokrzepiającą wiadomość o kierowniku USC Rybnik. Otrzymałaś kopię, czyli kserokopię czy fotokopię aktu? Czy było to dawno? Kierownik jest wciąż ten sam? Tak się zastanawiam, czy fakt, iż w Polsce zostało tylko ok. 40 osób o nazwisku Gatnarczyk, mógłby być dodatkowym atutem?
Monika P.-M.
basiaps

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: basiaps »

Ulica Dworcowa na początku nosiła nazwę Grażyńskiego. Później nosiła jeszcze nazwy Bahnhofstrasse, SA- Strasse, Zawadzkiego i Miejska.
Według dzisiejszego układu zaczynała się w okolicy poczty, dalej ulicami Miejską, Piłsudskiego, aż do samego dworca PKP.

Kierowniczka jest ciągle ta sama. Sprawę załatwiałam osobiście. Podałam numer telefonu, bo nie załatwi sie tego od ręki. Po kilku dniach otrzymałam kserokopię - format A3. Księgi są olbrzymie. Nawet te, które są już w archiwum trzeba umiejętnie fotografować. Ja robię osobne zdjęcia każdej stronie.

Pozdrawiam,
Basia.
Basia

Szukam: Konstancja Klimaszewska ur. ok. 1836 w Łasku ?
Kegero

Sympatyk

basiaps pisze:Ulica Dworcowa na początku nosiła nazwę Grażyńskiego. Później nosiła jeszcze nazwy Bahnhofstrasse, SA- Strasse, Zawadzkiego i Miejska.
Według dzisiejszego układu zaczynała się w okolicy poczty, dalej ulicami Miejską, Piłsudskiego, aż do samego dworca PKP.

Kierowniczka jest ciągle ta sama. Sprawę załatwiałam osobiście. Podałam numer telefonu, bo nie załatwi sie tego od ręki. Po kilku dniach otrzymałam kserokopię - format A3. Księgi są olbrzymie. Nawet te, które są już w archiwum trzeba umiejętnie fotografować. Ja robię osobne zdjęcia każdej stronie.

Pozdrawiam,
Basia.
Dziękuję :) Super info :) Ja chyba najpierw zadzwonię. O ile Pani Kierownik nie będzie musiała mnie widzieć osobiście, to może uda się załatwić prośbę mailowo, a kopię A3 wyślą mi pocztą. Pokryłabym oczywiście wysyłkę. Genialnie, że jest tak pozytywnie nastawiona.

Czy na takim starym, oryginalnym, wprost z księgi akcie urodzenia może widnieć rodzeństwo dziecka?
Monika P.-M.
basiaps

Sympatyk
Nowicjusz

Kegero pisze: Genialnie, że jest tak pozytywnie nastawiona.
Może nie aż tak. Ja musiałam się troche "nagimnastykować", ale sie opłaciło.
W żadnym wypadku nie zrażaj się. Może Ci też sie uda. Czego Ci życzę.
Kegero pisze:Czy na takim starym, oryginalnym, wprost z księgi akcie urodzenia może widnieć rodzeństwo dziecka?
Takie informacje to raczej są w księgach meldunkowych. Widziałam jednak w księgach ślubów informacje o dzieciach danej pary. Myślę jednak, że nie były tam wpisywane wszystkie dzieci.
Basia

Kegero

Sympatyk

basiaps pisze: Takie informacje to raczej są w księgach meldunkowych. Widziałam jednak w księgach ślubów informacje o dzieciach danej pary. Myślę jednak, że nie były tam wpisywane wszystkie dzieci.
Takie księgi meldunkowe to w USC czy już w archiwum? Nie wiem, jaki jest ich termin przechowywania przez urzędy miejskie :(
Monika P.-M.
basiaps

Sympatyk
Nowicjusz

Witaj, Moniko.
Do przejrzenia są stare księgi meldunkowe, jakie są w archiwum w Raciborzu. Przed wakacjami raczej się tam nie wybiorę.

Pozdrawiam,
Basia.
Basia

Kegero

Sympatyk

Do przejrzenia są stare księgi meldunkowe, jakie są w archiwum w Raciborzu. Przed wakacjami raczej się tam nie wybiorę.

Pozdrawiam,
Basia.
Basiu, gdybyś przy okazji mogła dla mnie to sprawdzić? Kiedykolwiek. Oczywiście, nie proszę, abyś specjalnie wybierała się tam tylko dla mnie i szukała. Gdybyś jednak miała więcej czasu przy okazji wizyty w tym archiwum, to będę wdzięczna.
Jeśli już się będziesz wybierać, to chętnie podam szczegóły na PM.

Dziękuję za wszystkie info i z góry za kolejne :)
Serdecznie pozdrawiam
Monika P.-M.
Wojciech11

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Wojciech11 »

Pozdrawiam,
Basia.
Witam.
W którym roku zaczynają się księgi meldunkowe Rybnika? Czy dotyczą tylko miasta, czy także okolicznych wsi?

Pozdrawiam,
Wojtek
bagwab

Sympatyk

Post autor: bagwab »

Witam, piszę do Basips, bo nie wiem jak się to forum obsługuje. Jestem prawdopodobnie potomkiem Konstancji Klimaszewskiej i Michała Sowińskiego z linii Józefa, bardzo proszę o kontakt. pozdrawiam
basiaps

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuję za informację.
Mail już poszedł. Cieszę się niezmiernie.
Basia
Basia

Kegero

Sympatyk

Kegero pisze:

Pozdrawiam,
Basia.
Basiu, gdybyś przy okazji mogła dla mnie to sprawdzić? Kiedykolwiek. Oczywiście, nie proszę, abyś specjalnie wybierała się tam tylko dla mnie i szukała. Gdybyś jednak miała więcej czasu przy okazji wizyty w tym archiwum, to będę wdzięczna.
Jeśli już się będziesz wybierać, to chętnie podam szczegóły na PM.

Dziękuję za wszystkie info i z góry za kolejne :)
Serdecznie pozdrawiam

Witaj ponownie, Basiu :) Moje poszukiwania rodziny Gatnarczyków wciąż bardzo powoli posuwają się do przodu. Czy miałaś okazję być może sprawdzić coś w mojej sprawie? Pisałam dawno temu i pewnie post zniknął Ci z oczu.

Pozdrawiam, Monika
Monika P.-M.
basiaps

Sympatyk
Nowicjusz

Moniko, jak najbardziej pamiętam.
Nie mam jednak możliwości wyjazdu do Raciborza. Nawiasem mówiąc, w tym roku jeszcze tam nie byłam. Mam tam wiele spraw do odszukania, ale muszę poczekać na jakiś wolny termin.
Jestem ostatnio zakręcona przy realizacji różnych projektów i to pochłania większość mojego czasu.

Pozdrawiam,
Basia.
Basia

Kegero

Sympatyk

basiaps pisze:Moniko, jak najbardziej pamiętam.
Nie mam jednak możliwości wyjazdu do Raciborza. Nawiasem mówiąc, w tym roku jeszcze tam nie byłam. Mam tam wiele spraw do odszukania, ale muszę poczekać na jakiś wolny termin.
Jestem ostatnio zakręcona przy realizacji różnych projektów i to pochłania większość mojego czasu.

Pozdrawiam,
Basia.

Dziękuję za pamięć, Basiu :) Najśmieszniejsze jest to, że wśród kopy maili na mojej skrzynce, dopiero teraz.... czyli rok później, odczytałam informację o Twoim poście. Ja wciąż niestety za granicą i moje poszukiwania nie posunęły się ani o krok, jeśli chodzi o moich przodków z rodziny Gatnarczykow :(
Monika P.-M.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”