Urzędy stanu cywilnego - pytanie

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

michalp

Sympatyk

Post autor: michalp »

Witam, poszukiwałem aktu urodzenia swojego dziadka (urodzonego w 1919 roku) dość długo. Wystarczyło skontaktować się z usc by uzyskać informację, że jako wnuk mogę otrzymać odpis aktu urodzenia dziadka zaledwie uiszczając opłatę skarbową. To znaczy, że baza danych usc jest bardzo obszerna i dokładna. Teraz pytanie moje brzmi: co prawda dysponowałem datą urodzenia dziadka, ale czy w usc będą mogli znaleźć innych moich przodków jeśli nie znam ich bliższej daty urodzenia, a tylko miejscowość, czy można uzyskać tak też akty małżeństwa i zgonów ? Do którego roku usc dzisiaj może znaleźć akta osobowe ?
Pozdrawiam, Michal
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Witaj Michale

Właśnie niedawno miałam podobny problem z odnalezieniem aktu zgonu mojego dziadka, bo nie znałam jego daty zgonu i miła pani w USC zadeklarowała, że w wolnej chwili spróbuje przeszukać ok 10 lat od daty zgonu mojej babci w 1945 i po pewnym czasie odpowiedziała na mój e-mail iż akty zgonu mojej babci i dziadka odnalazła. Mogę je bezpłatnie otrzymać, ale muszę osobiście zrobić zdjęcie tych akt jako osoba uprawniona. Tu powołała się na odpowiednie przepisy. Niestety muszę teraz poczekać na możliwość wyjazdu bo ten USC jest odległy od mojego miejsca zamieszkania. Jak wygląda udostępnianie akt dalszych krewnych nie wiem oraz nie wiem czy w Twoim USC znajdzie się tak chętna do pomocy osoba.
Jeśli chodzi o lata przechowywania akt w USC to ok 100 lat jak mi ta pani powiedziała.
To tyle na ile mogłam odpowiedzieć na Twoje pytania.
Pozdrawiam
Janina
Doniec_Henry

Sympatyk

Post autor: Doniec_Henry »

Doniec_Henry
pozdrawiam
michalp

Sympatyk

Re: Urzędy stanu cywilnego - pytanie

Janina_Tomczyk pisze:Witaj Michale

Właśnie niedawno miałam podobny problem z odnalezieniem aktu zgonu mojego dziadka, bo nie znałam jego daty zgonu i miła pani w USC zadeklarowała, że w wolnej chwili spróbuje przeszukać ok 10 lat od daty zgonu mojej babci w 1945 i po pewnym czasie odpowiedziała na mój e-mail iż akty zgonu mojej babci i dziadka odnalazła. Mogę je bezpłatnie otrzymać, ale muszę osobiście zrobić zdjęcie tych akt jako osoba uprawniona. Tu powołała się na odpowiednie przepisy. Niestety muszę teraz poczekać na możliwość wyjazdu bo ten USC jest odległy od mojego miejsca zamieszkania. Jak wygląda udostępnianie akt dalszych krewnych nie wiem oraz nie wiem czy w Twoim USC znajdzie się tak chętna do pomocy osoba.
Jeśli chodzi o lata przechowywania akt w USC to ok 100 lat jak mi ta pani powiedziała.
To tyle na ile mogłam odpowiedzieć na Twoje pytania.
Pozdrawiam
Janina
Dziękuję Pani za odpowiedź.
To może napiszę czego sam dowiedziałem się dzisiaj w drodze korespondencji z panem z usc. Otóż wynalazł on mi numer aktu, dotyczący urodzenia mojego dziadka (tak znałem dokładne dane i datę) i podał go. Z numerem tym mogę stawić się do dowolnego usc w całym kraju i uzyskać pełny odpis aktu.
Ponadto uzyskałem informację, że usc może znaleźć informacje dotyczące przodków ale dane takie jak imię i nazwisko, data zdarzenia, miejscowość jest konieczna dla aktów urodzeń, śmierci, małżeństw.

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
robert.kantorek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: robert.kantorek »

Witam
A ja polecam uzyskanie " kserokopii niemającej mocy dokumentu urzędowego" jest to ksero z wpisu w księdze, dostarcza ona o wiele ciekawszych informacji aniżeli sam skrócony akt zgonu. No i ma jeszcze inną zaletę, kosztuje 5zł zamiast 22zł
Pozdrawiam
Robert
Rebell_Cieniewska_Grażyna

Członek PTG
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: Rebell_Cieniewska_Grażyna »

Dzisiejsze przepisy pozwalają na robienie zdjęć lub właśnie uzyskiwanie kopii nie mającej mocy dokumentu urzędowego a więc kserokopii bez potwierdzenia zgodności z oryginałem i to bardzo dobrze dla nas- genealogów. Na takich dokumentach można znaleźć ciekawe informacje, które pozwalają czasami na kolejne ustalenia. Kiedyś wpisywano zawód zgłaszającego zgon, pokrewieństwo i adres - dzięki temu odnalazłam daleką kuzynkę. Wpisywano datę i miejsce zawarcia związku małżeńskiego, na metryce urodzenia, datę i miejsce zgonu - to znowu krok do przodu. Takich informacji nie będzie w odpisie zrobionym na współcześnie obowiązującym druku.
Powodzenia Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Slawinski_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Slawinski_Jerzy »

Dwie - przynajmniej dla mnie - niezwykle ważne różnice pomiędzy kserokopią a odpisem (na niekorzyść tego drugiego) to wymienienie zawodu stawającego (młodych) oraz dokładny adres zdarzenia, ewentualnie zamieszkania (ulica i numer). W odpisie, nawet zupełnym, tych danych brak, z powodu ich "nieważności" dla celów urzędowych, dla których jest zazwyczaj sporządzany odpis. Wystarczy sama informacja o miejscowości, w której fakt zaistniał, to czy było to np przy Kruczej czy Śliskiej ma znaczenie już "tylko" dla genealoga. Do tego dochodzą jeszcze informacje na temat świadków czy chrzestnych, także pomijane w odpisie jako nieważne, a mające często ogromną wartość dla genealoga.

No i mamy jeszcze podpis przodka, który często wobec braku jakichkolwiek innych dokumentów może być niezwykle cenny.

pozdrawiam
Jerzy
michalp

Sympatyk

Dziękuję za odpowiedzi.
Jednak, jak się domyślam, uzyskanie takiej kserokopii niemającej mocy urzędowej, może być wykonane tylko w usc miejsca zdarzenia ?
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Tak, ale kserokopia może zostać przesłana listownie pod wskazany adres.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Awatar użytkownika
amordal

Sympatyk

Post autor: amordal »

Przy okazji załatwiania aktu zgonu, ślubu czy urodzenia warto zapytać urzędnika , czy w danym USC znajdują się teczki dowodowe. W nich naprawdę można znaleźć dużo więcej informacji. Pozdrawiam Andrzej
michalp

Sympatyk

Dziękuję za odpowiedzi! :)
Łuniewska_Ewa

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Łuniewska_Ewa »

Wcześniej dowody osobiste wydawały komendy milicji, wobec tego w USC nie ma kopert dowodowych z wcześniejszych lat, wiem o tym bo sama próbuję coś znaleźć, gdzie ich szukać na razie nie mam pomysłu. Może już ktoś z państwa przetarł ten szlak i mógłby coś na ten temat podpowiedzieć, gdzie może znajdować się dokumentacja z dawnych biur dowodowych, mieszczących się przy Komendach Milicji. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
eljotnes

Sympatyk

Post autor: eljotnes »

koperty dowodowe zostały przekazane z Komisariatów Milicji do właściwych Urzędów Miasta i Gminy dotyczy osób żyjących, dokumenty osób nieżyjących zostały przekazane do Urzędów Miast i Gmin w siedzibie Komisariatów i powinny być w archiwach tych Urzędów /nie mylić z archiwum USC/. Niestety w części urzędów przyjmowano zasadę o 10 letnim obowiązku przechowywania tych dokumentów i po tym okresie niszczono je więc znalezienie starszych dokumentów to tylko kwestia szczęścia. Inną rzeczą jest uzyskanie dostępu/kopi tych dokumentów tu też zależy od szczęścia i woli urzędnika czasami dostaje się je za free, czasami za opłatą 31 zł,bywało i 5 zł za1 stronę kopii ale można natrafić i na mur nie do przejścia bo pomimo nie obejmowania ochrona danych osobowych osób zmarłych dokumenty te mogą zawierać dane osób żyjących i klops jak urzędnik się uprze i nie da zgody na wykonanie kopii nawet tych niepotwierdzonych
polecam do przeczytania
http://www.moremaiorum.pl/wrzesniowy-nu ... orum-2015/
michalp

Sympatyk

Mam jednak jeszcze jedno pytanie: czy możliwe jest uzyskanie odpisu aktu lub wspomnianej kserokopii niemającej mocy urzędowej poprzez pocztę elektroniczną lub tradycyjną ? Nie mam w najbliższym czasie możliwości wybierania się do leżących na skraju kraju usc.
Pozdrawiam,
besla35

Sympatyk

Post autor: besla35 »

zalezy na jakiego pracownika w USC trafisz
Bernard
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”