ZoSIA (NAC) i "szukajwarchiwach.pl "
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
-
Marcin.Rybicki

Rozumiem, że koleżanka mówi o aktach parafii prawosławnych, które alfabetycznie do litery "ś" zostały podane do 1909/1911. Natomiast żadna parafia rzymskokatolicka z APZ nie została uzupełniona do 1911 roku. Jeśli zaś chodzi o parafie rzymkat. z APL to alfabetycznie do bodajże Biłgoraja i tyle. Nasuwają mi się dwa podumowania dotyczące dzisiejszego tygodnia WIELE HAŁASU O NIC albo Z DUŻEJ CHMURY MAŁY DESZCZ. Zaznaczam, że mówię o księgach METRYKALNYCH parafii rzymkat. archiwum w Siedlcach, Zamościu i Lublinie.
Witam,
każdy z nas czeka na jakieś swoje parafie i rozumiem Twoje rozgoryczenie ,ale osoby które czekały dużo dłużej na jakiekolwiek metryki prawosławne, ewangelickie czy mojżeszowe raczej nie określiłyby tego jako nic lub mały deszcz. Do niedawna niewiele się działo w tych wyznaniach. Trzeba cierpliwie czekać na swoją kolej.
pozdrawiam monika
każdy z nas czeka na jakieś swoje parafie i rozumiem Twoje rozgoryczenie ,ale osoby które czekały dużo dłużej na jakiekolwiek metryki prawosławne, ewangelickie czy mojżeszowe raczej nie określiłyby tego jako nic lub mały deszcz. Do niedawna niewiele się działo w tych wyznaniach. Trzeba cierpliwie czekać na swoją kolej.
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
-
Marcin.Rybicki

Nie jestem rozgoryczony. Stwierdzam fakty.To dobrze, że pojawiły się uzupełnienia aktów prawosławnych lub mojżeszowych. Z pewnością zajmują mniej miejsca niż metryki rzymkat. Natomiast jak wiele osób jest zainteresowanych księgami grodzkimi, które zostały opublikowane, moim zdaniem, kosztem aktów metrykalnych.
-
Sroczyński_Włodzimierz

" Natomiast jak wiele osób jest zainteresowanych księgami grodzkimi,"
Fakt - to jest nasza porażka, że jest ich tak niewiele. Może publikacja w szwa choć trochę przyczyni się do zmiany proporcji?:)
Szwa nie jest serwisem do publikacji metryk - ani z założenia tylko metryki, ani nie powinien być jedynym miejscem gdzie metryki digitalizowane APowsko są publikowane (jeśli jest - a jest - wąskim gardłem)
proporcja niegdyś ustalona 50/50 ASC/inne i tak jest bardzo korzystna dla ASC/metryk
Gdyby była ustalana dziś (na podstawie zgłoszeń użytkowników/rewersów z APów) pewnie udział ASC byłby znacznie mniejszy
Postulowanie zmniejszenia ilości publikacji pozametrykalnych w szwa moim zdaniem jest wrecz szkodliwe bo nie zwiększy to (według mnie) ilości ASC dostępnych w Szwa:)
Co innego gdyby myśleć "szwa nie daje rady?" - my damy radę opublikować, nie ma potrzeby zwlekać (niezależnie od przyczyn czy po stronie APów czy NACu) z publikacją już wytworzonych kopii, by to w szwa miały premierę. Tyle, ze za takim myśleniem powinna iść chęć/możliwość uczestnictwa w alternatywnych (szybszych, tańszych, sprawniejszych) kanałach dystrybucji. O chęci uczestncitwa w wytworzeniu kopii ..na razie zmilczę:)
Fakt - to jest nasza porażka, że jest ich tak niewiele. Może publikacja w szwa choć trochę przyczyni się do zmiany proporcji?:)
Szwa nie jest serwisem do publikacji metryk - ani z założenia tylko metryki, ani nie powinien być jedynym miejscem gdzie metryki digitalizowane APowsko są publikowane (jeśli jest - a jest - wąskim gardłem)
proporcja niegdyś ustalona 50/50 ASC/inne i tak jest bardzo korzystna dla ASC/metryk
Gdyby była ustalana dziś (na podstawie zgłoszeń użytkowników/rewersów z APów) pewnie udział ASC byłby znacznie mniejszy
Postulowanie zmniejszenia ilości publikacji pozametrykalnych w szwa moim zdaniem jest wrecz szkodliwe bo nie zwiększy to (według mnie) ilości ASC dostępnych w Szwa:)
Co innego gdyby myśleć "szwa nie daje rady?" - my damy radę opublikować, nie ma potrzeby zwlekać (niezależnie od przyczyn czy po stronie APów czy NACu) z publikacją już wytworzonych kopii, by to w szwa miały premierę. Tyle, ze za takim myśleniem powinna iść chęć/możliwość uczestnictwa w alternatywnych (szybszych, tańszych, sprawniejszych) kanałach dystrybucji. O chęci uczestncitwa w wytworzeniu kopii ..na razie zmilczę:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Trochę informacji o aktualizacji znalazło się tutaj https://www.facebook.com/notes/narodowe ... nref=story
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
Włodku jak zwykle masz rację. Pozametrykalne publikacje w Szwa niejednokrotnie pomagają poznać przeszłość przodków. Przecież wiekszość z nas nie ogranicza się tylko do szukania metryk. Ja czekałam na AP Warszawa Oddz. w Łowiczu na Zespół Nr 322 Cech szewców w Łowiczu, był w planie na br. ale się nie ukazał!!!!!! A tak bardzo chciałam dowiedzieć się czegoś o moim przodku Szymonie Wicherkiewiczu, który był majstrem szewskim w Łowiczu w II połowie XVIII wieku.
Pozdrawiam, Jola
Pozdrawiam, Jola
Szukajwarchiwach.pl a dostęność ksiąg online
Witam serdecznie
Chciałabym się dowiedzieć od Was pewnej kwestii.
Na stronie http://szukajwarchiwach.pl/29/524/0#tabZespol znalazłam interesującą mnie rzecz: "11. Parafia w Okulicach (księgi metrykalne) (29/524/70-29/524/73) ".
Czy informacje tam zawarte oznaczają, że księgi te są, ale na miejscu w AP? Bo nie wiem jak rozumieć te opisy, które są tam na stronie. Oczywiście szukam jakichkolwiek informacji dostępnych online, dotyczących Okulic.
Chciałabym się dowiedzieć od Was pewnej kwestii.
Na stronie http://szukajwarchiwach.pl/29/524/0#tabZespol znalazłam interesującą mnie rzecz: "11. Parafia w Okulicach (księgi metrykalne) (29/524/70-29/524/73) ".
Czy informacje tam zawarte oznaczają, że księgi te są, ale na miejscu w AP? Bo nie wiem jak rozumieć te opisy, które są tam na stronie. Oczywiście szukam jakichkolwiek informacji dostępnych online, dotyczących Okulic.
Pozdrawiam i dzięki za pomoc 
Monika
Monika
- Kaczmarek_Aneta

Witaj Moniko,
posłużę się cytatem:
Aneta
Źródło: http://szukajwarchiwach.pl/
posłużę się cytatem:
Pozdrawiam,Strona www.szukajwarchiwach.pl zawiera informacje o zasobie i skany materiałów z wybranych materiałów z polskich archiwów. W trosce o satysfakcję naszych użytkowników czujemy się zobowiązani podkreślić, że z reguły nie są to pełne informacje o zasobie tych archiwów, a jedynie te, które można udostępnić w Internecie. Ponadto należy zwrócić uwagę na to, że Narodowe Archiwum Cyfrowe nie bierze odpowiedzialności za treści (opisy i skany) prezentowane w Portalu, nie pochodzące z jego zasobu.
Obecnie na stronie www.szukajwarchiwach.pl nie są dostępne informacje o zasobie wszystkich polskich archiwów państwowych. Z tego względu można je podzielić na następujące grupy:
Archiwa państwowe
Archiwa, które publikują informacje o zasobie w Internecie wyłącznie na stronie Szukaj w Archiwach:
Archiwum Państwowe w Gorzowie Wielkopolskim
Archiwum Państwowe w Lesznie
Archiwum Państwowe w Lublinie wraz z oddziałami zamiejscowymi w Chełmie, Kraśniku i Radzyniu Podlaskim,
Archiwum Państwowe w Poznaniu wraz z oddziałami zamiejscowymi w Gnieźnie, Koninie i Pile.
Archiwum Państwowe w Radomiu Zobacz więcej
Archiwa, które publikują na stronie Szukaj w Archiwach tylko te zespoły, dla których zamieściły lub zamierzają zmieścić kopie cyfrowe:
Archiwum Akt Nowych, Narodowe Archiwum Cyfrowe, Archiwum Państwowe w Białymstoku, Archiwum Państwowe w Białymstoku Oddział w Łomży, Archiwum Państwowe w Bydgoszczy, Archiwum Państwowe w Bydgoszczy Oddział w Inowrocławiu, Archiwum Państwowe w Częstochowie, Archiwum Państwowe w Elblągu z siedzibą w Malborku, Archiwum Państwowe w Kaliszu, Archiwum Państwowe w Katowicach Oddział w Gliwicach, Archiwum Państwowe w Katowicach Oddział w Pszczynie, Archiwum Państwowe w Kielcach, Archiwum Państwowe w Koszalinie, Archiwum Narodowe w Krakowie, Archiwum Narodowe w Krakowie Oddział w Bochni, Archiwum Państwowe w Łodzi, Archiwum Państwowe w Opolu, Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim, Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim Oddział w Tomaszowie Mazowieckim, Archiwum Państwowe w Płocku, Archiwum Państwowe w Przemyślu, Archiwum Państwowe w Rzeszowie, Archiwum Państwowe w Siedlcach, Archiwum Państwowe w Suwałkach, Archiwum Państwowe w Szczecinie, Archiwum Państwowe w Warszawie, Archiwum Państwowe w Warszawie Oddział w Grodzisku Mazowieckim, Archiwum Państwowe w Warszawie Oddział w Łowiczu, Archiwum Państwowe w Warszawie Oddział w Otwocku, Archiwum Państwowe w Warszawie Oddział w Pułtusku, Archiwum Państwowe we Wrocławiu, Archiwum Państwowe w Zamościu, Archiwum Państwowe w Zielonej Górze.
Inne informacje o zasobie tych archiwów są dostępne na stronach internetowych Naczelnej Dyrekcji Archiwów Państwowych
Pozostałe archiwa państwowe, które nie publikują na stronie www.szukajwarchiwach.pl żadnych informacji:
zobacz na stronach internetowych Naczelnej Dyrekcji Archiwów Państwowych
archiwa spoza sieci archiwów państwowych, prezentujące skany archiwaliów:
Archiwum Instytutu Hoovera, Archiwum Muzeum Zamoyskich w Kozłówce.
Aneta
Źródło: http://szukajwarchiwach.pl/
-
Gnutek_Krzysztof

W Archiwum Narodowym w Krakowie mają tylko szczątkowe księgi z Okulic. Niedawno z nimi korespondowałem w sprawie ich udostępnienia i na rok 2016 nie ma ich w planach archiwum. Księgi od początku XIX natomiast znajdują się w Archiwum Diecezjalnym w Tarnowie. Kilka lat temu robiłem tam kwerendę własnie z ksiąg okulickich. Byłem tam również trzy lata temu. Bardzo przyjazna atmosfera. Księgi są też u Mormonów. Jakie nazwiska z Okulic Cię interesują?
Pozdrawiam
Krzysztof
Pozdrawiam
Krzysztof
Szukam nazwisk: Gnutek, Komisorajtis, Łopata, Łada, Rachwał, Chomicz, Milczarski, Mioduszewski
-
marcinzabo

- Kontakt:
A oto i odpowiedź z AP Siedlce (nie wiem jak wstawić zdjęcie więc przepisałem tekstmarcinzabo pisze:Cześć
mam pytanie dotyczące SZwA a konkretnie Archiwum Państwowe w Siedlcach >>Zespół: 62/413/0 Akta stanu cywilnego gminy Korytnica powiat Węgrów mam sygnaturę 62/413/0/-/18 Spis metryk dawnych: urodzenia, małżeństw, zejścia od 1657 do 1810, załozony w 1854 roku. Ilość skanów zero, czy jest szansa, że zostanie to uzupełnione i jest to rezerwacja tak jakby sygnatury?
AP Siedlce informuje, że akta stanu cywilnego parafii rzymskokatolickiej w Korytnicy sygn.. 18 przewidziany jest do digitalizacji w bieżącym roku. Następnie zostanie przekazany do NAC w celu opublikowania w serwisie SZwA. Termin publikacji kopii cyfrowych zależny jest od NAC.
Pozdrawiam Marcin - syn Remigiusza, wnuk Eugeniusza, prawnuk Konstantego, 2xprawnuk Józefa, 3xprawnuk Ignacego, 4xprawnuk Jana(?)...
-
Sroczyński_Włodzimierz

kontynuując temat "przekazane do publikacji"
http://bialystok.ap.gov.pl/art,18,zasob-online
może nie zupełnie na bieżąco, ale dość świeże dane z wyszczególnieniem jednostek, których kopie zostały przekazane do NAC - po porównaniu z opublikowanymi nietrudno sporządzić listę oczekujących
http://bialystok.ap.gov.pl/art,18,zasob-online
może nie zupełnie na bieżąco, ale dość świeże dane z wyszczególnieniem jednostek, których kopie zostały przekazane do NAC - po porównaniu z opublikowanymi nietrudno sporządzić listę oczekujących
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
- jarymi

Zespół: 2/1334/0 Obozy wojskowe - zbiór akt - też wyparował ale jeszcze przed aktualizacją i miałem info z NAC, że po aktualizacji znajdzie się znowu 
Pozdrawiam Ryszard Jankielewicz
W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Biedrzycki , Sobolewski, (okolice Brzezin, Piotrkowa, Częstochowy) Mirosław (Lubelskie) , Stożek (Myślenice, Kraków), Jankielewicz, Stabeusz, Garbacz (Warszawa, Wilno, Kowno)
W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Biedrzycki , Sobolewski, (okolice Brzezin, Piotrkowa, Częstochowy) Mirosław (Lubelskie) , Stożek (Myślenice, Kraków), Jankielewicz, Stabeusz, Garbacz (Warszawa, Wilno, Kowno)
- Marek.Podolski